Wpis z mikrobloga

✨️ Jak osiągnąć bieda FIRE? Moje doświadczenia i cele
Sporo tego zamieszania i negatywów na tagu, a ja chciałem się pochwalić, że wbiłem na poziomie który okreslam "bieda FIRE".
Mógłbym z tego żyć z rodziną, chociaż na zauważalnie niższym poziomie niż teraz - tak z 65% obecnych wydatków, czyli czyste przeżycie.
Mój cel jest ambitny - jeszcze potrojenie kapitału w 7 lat (do 45 roku życia), ale dobrze mieć ten spokój.
Wiem, że na tagu są bogatsi i tacy, co dopiero zaczynają i liczą na złoty strzał. Życzę wszystkim powodzenia i wytrwałości. U mnie żaden złoty strzał nie wszedł, a to co się sprawdza, to regularne wpłaty do mocnych spółek.
Jakieś rady od tych którzy są już dalej na tej ścieżce?
#gielda
#fire

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: moj boze !

zacząłeś dobrze, ale może napisz:
- ile teraz rocznie wydajecie ( to sobi policzymy 65% )
- no I ile planujesz mieć docelowo ( czyli ile to jest 3x aktualne depo
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: podasz liczby? Ile masz obecnie kapitalu, ile wplaciles, ile zarobiles itd?

Swoja droga, czy bieda fire to nie jest na mysli barista fire?
I tak jak mowil @sqrvol . Liczysz to jako 4%? Czy polcziles sobie ze bedziesz zyl jeszcze 30 lat i nedziesz pepalal okreslona kwote rocznie?

Podziel sie info mireczku
  • Odpowiedz
@Wujek_McKwacz:

1M nas emeryturę, ale to minimum,
przerzucę na fundacje rodzinna, zmienię na dywidendy i heja..

a z robota, pewnie będe czekał aż mnie wywala, "ageizm" w korporacjach..
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @galicjanin
Zdaję sobie sprawę. Miałem szczescie do wielu dobrych wyborów jeśli chodzi o karierę i przez pewien czas dobrze zarabiałem. Ostatnio musialem podjąć ryzyko i narazie moje zarobki spadły o 60% rok do roku (chociaż netto znacznie mniej), ale właśnie dzięki tej poduszce myślę że dlugoterminowo wyjdzie to dobrze.
Poza własnym biznesem jest stosunkowo niewiele ścieżek kariery które dają wybitnie duże zarobki, ale zawsze starałem sie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @msr99
Wydajemy rocznie ok 120 tys.
30 tys na szkole i przedszkole
20 tys na czynsz i media
30 tys na na jedzenie, chemię itp
20 tys na wakacje,
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @sqrvol
To jest świetne pytanie.
Mam różne aktywa, częściowo to nieruchomosc ktora placi miesięczny czynsz. Czesc akcji wypłaca dywidendy, obligacje też,sie okresowo kończą.
Ale ogólnie nie mam jeszcze planu jak z tego wychodzić. Nie myślę jeszcze o
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Rudz1elec
Mam 3mln zł kapitału zainwestowanego. W to wliczam wszystko: ike, ikze ppk, obligacje, akcje, mieszkanie, gotówkę itp.
Z tego wpłaty własne to ok 2mln.
Najwiekszy zysk % w tym to wzrost wartości malego mieszkania kupionego ok 9 lat temu.
Liczę wypłaty na poziomie 3% dosyć zachowawczo - ale to dlatego że mój portfel obecnie też jest mocno zachowawczy.
Od jakiegoś czasu wszystkie pieniądze ładuje już tylko w akcje. Zamierzam tak
  • Odpowiedz
Jakieś rady od tych którzy są już dalej na tej ścieżce?

@mirko_anonim: zacznij dbać o zdrowie, byłby przypał jakbyś dostał garba i raka miesiąc przed przejściem na fire.

To pewnie oczywiste ale znajdź sobie hobby jeszcze przed emeryturą. Ma reddicie masa ludzi odkrywa że nie wie co ma zrobić z wolnym czasem po przejściu na fire xD

a jakby co to od bieda fire jest subreddit "r/leanfire"
  • Odpowiedz