Aktywne Wpisy

CzekoDonut +336
źródło: gumczi_kulczi
Pobierz
Frufruf +9
#perfumy
Zapraszam do dyskusji pt. "Wasz największe perfumowe rozczarowania" ( ͡º ͜ʖ͡º) Do jakich zapachów podchodziliście z dużymi oczekiwaniami by ani trochę nie zostały spełnione? Bardziej chodzi o samą kompozycję niż słabiutkie parametry, bo tutaj pewnie łatwo byłoby wymieniać. Do swoich mogę zaliczyć:
1. Sospiro Il Padrino - Porzeczka, rum, amaretto i bergamotka na drzewno waniliowej bazie. Nuty wyglądały bardzo intrygująco i sprawiły, że liczyłem na soczysty owocowy
Zapraszam do dyskusji pt. "Wasz największe perfumowe rozczarowania" ( ͡º ͜ʖ͡º) Do jakich zapachów podchodziliście z dużymi oczekiwaniami by ani trochę nie zostały spełnione? Bardziej chodzi o samą kompozycję niż słabiutkie parametry, bo tutaj pewnie łatwo byłoby wymieniać. Do swoich mogę zaliczyć:
1. Sospiro Il Padrino - Porzeczka, rum, amaretto i bergamotka na drzewno waniliowej bazie. Nuty wyglądały bardzo intrygująco i sprawiły, że liczyłem na soczysty owocowy

Nie wiem czy kupować mieszkanie. Doradzcie
- mieszkam z dziewczyną w mieszkaniu jej rodziców od 3 lat, płacę tam rachunki
- mieszkanie wymaga remontu ale nie chcę pakować kasy w cudze, poza tym jest trochę za małe
- mam 400k oszczędności co w tym mieście wystarczy na mieszkanie do remontu o pokój większe niż aktualne
- mam też zdolność kredytową i generalnie możliwość szybkiej spłaty ewentualnego kredytu nawet za coś większego
- w nowym mieszkaniu dziewczyna nie dorzucałaby mi się do raty ani czynszu bo za mało zarabia (resztą kosztów się teraz dzielimy)
- ona pracuje zdalnie a ja nie - idealnie chciałaby dodatkowy pokój względem tego co brałbym sam dla siebie
- generalnie czasem układa się nam lepiej a czasem gorzej. nie przepadam za jej podejściem do kasy, ona pracuje żeby żyć i nie ma ambicji pod tym względem. ślubu ani dzieci nie planujemy
- gdybyśmy mieli się rozstać to szczerze wróciłbym chyba do mojego miasta rodzinnego więc to minus ewentualnego zakupu
- kolejny jest taki że mam opór przed ładowaniem całego majątku w nieruchomości w mieście bez większej przyszłości, szczególnie że dziewczyna już ma tutaj "ekspozycję" w postaci mieszkanie które niedługo będzie na nią przepisane (nie jest tylko dlatego że nie ma powodu żeby to robić)
- kolejny minus (dla mnie) zakupu to moje lenistwo, na swoim chciałbym mieć idealnie pod swój gust ale nie chce mi się wysilać żeby to osiągnąć xD mamy trochę wybredne gusta z dziewczyną (np. podłoga to musiałaby być drewniana i łazienka jak z pinteresta). Na cudzym to tak nie boli ale czuję że trochę czekam na nie wiadomo co
- celujemy w rynek wtórny więc trudniejszy proces zakupu, bo mieszkania są w różnym stanie i generalnie mniej standardowe na jedno kopyto
- chcę zadecydować w którąś stronę, bo teraz jednocześnie boję się zakupu/myślę czy to ma sens a z drugej strony codziennie przeglądam otodom, święty tag, raz na jakiś czas oglądam mieszkania na żywo itd, symuluję sobie spłaty kredytu, oglądam jakieś wnętrza, no ogółem daydreaming mocno
Opcje które rozważam
- aktywnie i na serio zacząć teraz proces zakupu
- odpuścić na 2 lata, władować kasę w mniej płynne aktywa i w ogóle nie interesować się tematem mieszkań (ryzyko że zdrożeją i że ominie mnie coś fajnego w międzyczasie)
- zaproponować dziewczynie żeby przepisali na mnie połowę mieszkania w którym jesteśmy, wynajmuję nam coś innego na pół roku i w tym czasie robię generalny remont. Jak w ogóle przyjęlibyście coś takiego na miejscu dziewczyny/"teściów"?
#nieruchomosci #zwiazki #pieniadze #oszczedzanie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
Poza tym porozmawiaj z kierownikiem banku, mając tak duże środki wynegocjujesz
- albo się z nią rozstajesz, bo praktycznie nic was nie łączy
- albo od rodziców się wyprowadzacie, kupujecie razem mieszkanie i rachunki dzielicie na pół. Ewentualnie jeśli ona mało zarabia to Ty możesz opłacać większość rachunków jeśli ona będzie się zajmować większością obowiązków domowych (sprzątanie, gotowanie itp).
Chcesz kupić mieszkanie tak, żeby pasowało tobie i przy okazji dziewczynie ? Spoko
A co ona wnosi do tego równania ? Bo o--------ć gałę to może niestety każda...
Nie licz na to, że przepiszą na ciebie połowę mieszkania bez ślubu - nawet nie proponuj bo tylko narazisz się na śmieszność i uznają, że chcesz im z-----ć mieszkanie bez konsekwencji.
Zawsze jest dobry moment na zakup własnego mieszkania.
- nie pracujesz zdalnie, ale gdybyście się rozstali to wracasz do swojego miasta? to znaczy że zmieniasz pracę czy Twoje miasto jest na tyle blisko, że dojeżdżałbyś?
- skoro dziewczyna pracuje zdalnie to dlaczego nie kupić mieszkania w Twoim mieście, czy gdziekolwiek Ci pasuje. powinna się choć trochę dopasować, jeśli nie zamierza dokładać