Wpis z mikrobloga

✨️ Jak radzić sobie z długim czasem oczekiwania na diagnozę ADHD?
Mirki mam zagadkę. Byłem u psychologa na NFZ który stwierdził u mnie wstępnie adhd ale zostałem przekierowany do psychiatry alby to określił. Problem w tym że termin mam dopiero za rok a czuję że ciągle przez to cierpi moje życie prywatne i komfort życia. Myślałem żeby pójść do psychiatry prywatnie i finansowo dałbym radę jeszcze dociągnąć do tego roku ale właśnie potem wychodzi głupia sytuacja że idę do lekarza i co mam mu powiedzieć xd że już u mnie zdiagnozowali ? Mam wrażenie że mnie wyśmieje że po co w takim razie do niego przychodzę. Chciałbym po prostu po tym roku już nie przepalać kasy tylko podjąć leczenie w ramach NFZ. Potrzebuje opini kogoś z boku, może ktoś miał podobny problem ?

#adhd #psychologia #psycholog #zdrowiepsychiczne #medycyna #psychiatra

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: jeśli możesz to idź do prywatnego. Tak, to kosztuje, choć w 1500zł możesz się zmieścić (diagnoza + wizyty u psychiatry).

Weź pod uwagę to, że czekając na "darmową" wizytę przez rok, stres oraz inne niekomfortowe sprawy mogą ci zrobić większe koszta (głównie na zdrowiu).
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
refleksyjny-innowator-74: Kurcze, część tego to jak by ktoś pisał o mnie. Szczegolnie o tej kuli i odkladaniu wszystkiego. Ja mam 50 lat i tez nie wiem co chcę robić w życiu Może zacznik od listy czego nie chcesz robic. Robilem różne żeczy, zawsze spadalem na cztery lapy. Przez to, ze inaczej patrze sie na świat, inaczej przewiduje i zdaje sobie sprawe z roznych zeczy ktrych normalni nie widza. To z czego
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: @SuperStefan Idziesz prywatnie do normalnego psychiatry, który diagnozuje ADHD u dorosłych (nie psychologa, nie do kliniki) i on normalnie wszystko robi. Zależy na kogo trafisz, ale ja np. miałem 2 wizyty po 300zł/1h i dostałem wszystko łącznie z dokumentami o branych lekach (żebym mógł brać recepty od rodzinnego). Chociaż są chyba też tacy, co po prostu od ręki po jednej krótkiej wizycie online przepisują leki, ale to nie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: lepiej znaleźć konkretne miejsce gdzie diagnozują ADHD niż iść do randoma. Zwykle to jest tak ze psycholog robi wywiad a później psychistra stawia diagnozę. Można też iść do psychologa który diagnozuje i daje diagnozę psychologiczna i tutaj już kumaty lekarz na NFZ jak mu dasz dodatkowo badania krwi + EKG to przepisze leki i da pełna diagnozę, tylko nigdy nie wiesz czy trafisz na kumatego. @Kamero ja miałem
  • Odpowiedz