✨️ Czy wpłacanie gotówki na konto bankowe budzi obawy?Ⓘ Mirki, takie pytanie. Czy mam się obawiać wpłacenia na konto w banku gotówki, całościowo lub w partiach np. ze dwa razy w miesiącu po parę tysięcy przez np. rok, w ilości ponad 100tys zł np. w wpłatomacie? Bo tyle mi się nazbierało przez życie. Jest to kasa z takich źródeł: - kilkanaście wypłat w życiu z bankomatu (w ciągu ostatnich 10 lat) w kwocie paru tysięcy, pewnie ok. 20tys łącznie, wypłacałem np. jak covid się pojawił, jak wybuchła wojna na wschodzie, tak na wszelki wypadek. Były to pojedyncze wypłaty ale większych kwot. Pisze o tym bo da się to zweryfikować. Poza tym to chyba nigdy z bankomatów nie korzystałem, - kieszonkowe od rodziców - rodzice lubią mi np. na święta/urodziny/imieniny czy tak bez okazji dać jakąś gotówkę, - gotówka otrzymana od byłych na rachunki i inne zwroty kasy np. za zakupy, po prostu dawały mi w gotówce, a ja to chomikowałem Nie potrzebuje tyle gotówki (jeszcze trochę mam, spokojnie), a wolałbym mieć wszystko na koncie. Czy mam się obawiać jakiegoś najazdu US czy innego organu, tłumaczeń się w banku, itp? Fajnie by było po prostu to powoli wydawać ale jednak męczy mnie noszenie gotówki, zapominam, a i nie wydam tego przez lata. #pieniadze #finanse #banki
@mirko_anonim: jak odprowadzisz podatek od darowizn, to nie powinno być problemu. Oczywiście z czynnym żalem, bo pewnie większość tych pieniędzy jest sprzed pół roku
@mirko_anonim jeżeli wpłata przekracza kwotę 15000 euro to bank jest zobowiązany powiadomić GIIF. A więc najgorsze co możesz zrobić to przelać wszystko na raz.
@mirko_anonim darowiznę od rodziców warto akurat zgłosić - nie ma od niej podatku a masz podkładkę na przyszłość. Tylko nie wiem czy darowizna w gotówce przejdzie, bo zazwyczaj chcą jakieś potwierdzenie.
@mirko_anonim jak dla mnie możesz mieć z tego powodu więcej nieprzyjemności niż pożytku, zwłaszcza, jeśli nie masz dokumentów na tę forsę. Jeśli bank nabierze podejrzeń, to Ci po prostu zablokuje konto, dopóki nie udowodnisz, że nie jesteś jeleniem.
@mirko_anonim: dokładnie, mógłbyś anonimowo kupić jakieś kruszce (złoto, srebro). Jednak ceny złota mocno wystrzeliły w ostatnich latach, więc może być tak, że za kilka lat będą znacznie tańsze (albo i droższe, kto to wie).
Co do anonimowego zakupu złota i srebra możesz kupić w sklepach, które często nazywają się mennicami: Mennica Polska (oni faktycznie biją monety), Mennica Skarbowa itp. Pamiętaj, że istnieją limity kwot, do których można anonimowo płacić gotówką.
✨️ Autor wpisu (OP): @krystekw2: Tylko jak teraz udowodnić co było darowizną, a co nie? Bo generalnie darowizny mam tylko od rodziców. A z tego co wiem, od rodziców to nie ma podatku. Od moich byłych to nie były darowizny, ja płaciłem rachunki, one oddawały mi połowę, a gotówka trafiała do szuflady. A pieniądze te są i nawet sprzed 20 lat pewnie. Te darowizny od rodziców to były takie
@mirko_anonim: Ależ ja Ci wierzę na słowo, że nie masz nic do ukrycia, algorytmów banku w ten sposób jednak nie przekonasz. Od darowizny od rodziców nie zapłacisz podatku, jeśli ją zgłosisz. Bez podkładki z US bank Ci ot tak nie uwierzy skąd ta forsa. Jeśli nie masz dowodów na jej pochodzenie, to będzie Twój problem, nie banku - zwłaszcza jeśli masz konto w Santanerze, albo mBanku.
Od darowizny od rodziców nie zapłacisz podatku, jeśli ją zgłosisz
ale musisz ją zgłosić w ciągu 6iu miesięcy. Jeżeli zgłaszasz po tym czasie, to dalej musisz odprowadzić podatek, jeżeli kwota w ciągu 5 lat przekracza jakieś 36k (czy coś takiego). Z tego co kojarzę (niech ktoś mnie poprawi), to każde wręczenie komuś pieniędzy bez pokrycia w jakimś przedmiocie/usłudze jest darowizną i powinno być zgłoszone do US. Dlatego wydaje mi się, że najbezpieczniej
✨️ Autor wpisu (OP): odysjestem: Ale co jest dowodem? Słowo mamy która pójdzie ze mną do banku? Ona może pokazać, że regularnie miesiąc w miesiąc wyciąga gotówkę. Czy tyle starcza czy nie? A druga rzecz to gotówka od innych osób. To nie były darowizny ale zwrot xd Konto mam w PKO BP.
Mirki, takie pytanie. Czy mam się obawiać wpłacenia na konto w banku gotówki, całościowo lub w partiach np. ze dwa razy w miesiącu po parę tysięcy przez np. rok, w ilości ponad 100tys zł np. w wpłatomacie? Bo tyle mi się nazbierało przez życie. Jest to kasa z takich źródeł:
- kilkanaście wypłat w życiu z bankomatu (w ciągu ostatnich 10 lat) w kwocie paru tysięcy, pewnie ok. 20tys łącznie, wypłacałem np. jak covid się pojawił, jak wybuchła wojna na wschodzie, tak na wszelki wypadek. Były to pojedyncze wypłaty ale większych kwot. Pisze o tym bo da się to zweryfikować. Poza tym to chyba nigdy z bankomatów nie korzystałem,
- kieszonkowe od rodziców - rodzice lubią mi np. na święta/urodziny/imieniny czy tak bez okazji dać jakąś gotówkę,
- gotówka otrzymana od byłych na rachunki i inne zwroty kasy np. za zakupy, po prostu dawały mi w gotówce, a ja to chomikowałem
Nie potrzebuje tyle gotówki (jeszcze trochę mam, spokojnie), a wolałbym mieć wszystko na koncie.
Czy mam się obawiać jakiegoś najazdu US czy innego organu, tłumaczeń się w banku, itp?
Fajnie by było po prostu to powoli wydawać ale jednak męczy mnie noszenie gotówki, zapominam, a i nie wydam tego przez lata.
#pieniadze #finanse #banki
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
A więc najgorsze co możesz zrobić to przelać wszystko na raz.
Jeśli bank nabierze podejrzeń, to Ci po prostu zablokuje konto, dopóki nie udowodnisz, że nie jesteś jeleniem.
Co do anonimowego zakupu złota i srebra możesz kupić w sklepach, które często nazywają się mennicami: Mennica Polska (oni faktycznie biją monety), Mennica Skarbowa itp. Pamiętaj, że istnieją limity kwot, do których można anonimowo płacić gotówką.
Od darowizny od rodziców nie zapłacisz podatku, jeśli ją zgłosisz. Bez podkładki z US bank Ci ot tak nie uwierzy skąd ta forsa. Jeśli nie masz dowodów na jej pochodzenie, to będzie Twój problem, nie banku - zwłaszcza jeśli masz konto w Santanerze, albo mBanku.
ale musisz ją zgłosić w ciągu 6iu miesięcy. Jeżeli zgłaszasz po tym czasie, to dalej musisz odprowadzić podatek, jeżeli kwota w ciągu 5 lat przekracza jakieś 36k (czy coś takiego).
Z tego co kojarzę (niech ktoś mnie poprawi), to każde wręczenie komuś pieniędzy bez pokrycia w jakimś przedmiocie/usłudze jest darowizną i powinno być zgłoszone do US.
Dlatego wydaje mi się, że najbezpieczniej
A druga rzecz to gotówka od innych osób. To nie były darowizny ale zwrot xd
Konto mam w PKO BP.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta