Wpis z mikrobloga

✨️ Czy metal w próżni kosmicznej się ochładza?
#ankieta #kosmos #fizyka #nauka

Próżnia jest doskonałym izolatorem, ponieważ brak cząsteczek uniemożliwia przewodzenie ciepła metodą konwekcji. Wiedząc to odpowiedz na pytanie:

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

Czy rozgrzany metal w prózni kosmicznej będzie się ochładzał?

• Tak 73.1% (57)
  • Nie 26.9% (21)

Oddanych głosów: 78

• 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:
Z tego co się orientuję, metal w próżni ochładza się głównie poprzez promieniowanie, o ile jest daleko od źródła promieniowania przewyższającego swoim działaniem temperaturę metalu. Np. nie jest wystawiony na relatywnie bliskie prominiowanie gwiazdy.
Ale proces ten jest stopniowy i trwa wiele godzin, a nie sekundy, jak pokazują na filmach sci-fi. ;)

Próżnia jest doskonałym izolatorem, ponieważ brak cząsteczek uniemożliwia przewodzenie ciepła metodą konwekcji.

Kosmiczna próżnia nie jest pozbawiona
  • Odpowiedz
@Arkass: A nie tak dawno się nad tym zastanawiałem, co by się stało z człowiekiem, gdyby w takich warunkach powiedzmy blisko próżni i będąc odpowiednio daleko od Słońca, albo np. w cieniu Księżyca, zdjął kombinezon i miałby na sobie tylko lekki strój i coś co pozwala mu oddychać swobodnie. Odczuwałby zimno, ciepło, zamienił się bryłę lodu? Po jakim czasie?

Oczywiście rozumiem, że by tracił temperaturę (energię) przez promieniowanie, ale o
  • Odpowiedz
Oczywiście rozumiem, że by tracił temperaturę (energię) przez promieniowanie, ale o właśnie chyba trwałoby dość długo. Czyli np. 30 minut mógłby przeżyć czy jak? Robili jakieś próby na zwierzętach?

@balrog84: IMO:
Nie słyszałem o takich testach na zwierzętach.
Nie jestem też fizykiem, by zrobić takie wyliczenia.
Można
  • Odpowiedz
różnicą ciśnień w ciele i na zewnątrz

@PanKapibara: Jak rozumiem chodzi tu głównie o procesy na poziomie komórkowym, np. przepływy w krwi, wymiana gazowa, a nie tylko, że byś spuchł? Chodziło mi o taką sytuację, że wkładasz tylko jakieś cienkie sztywne ubranie i masz butlę z tlenem. wyglądasz jak jak nurek, ale nie chroni Cię nic poza tym.
  • Odpowiedz
@balrog84: Sprawa jest bardziej skomplikowana.
Zacznijmy od tego, że na pewno sama maska oddechowa nie wystarczy. Na próżnię bardzo wrażliwe będą również oczy, (trzeci punkt postu), uszy ze względu na różnicę ciśnień w uchu wewnętrznym i zewnętrznym, jak i wszystkie pozostałe otwory w ciele człowieka. Więc minimum minimorum co potrzebujemy to jakiś hełm kosmiczny i kosmiczne majtki coby się nie zesrać na różowo zaraz po wyjściu poza śluzę. ( ͡
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
mężny-mędrzec-1:
Wy tak na serio? To jest wiedza z liceum.

Skoro nie ma cząsteczek to nie energii cząsteczek czyli nie ma ciepła wcale w próżni, bo ciepło jest zjawiskiem energii cząsteczek.

Jak włożycie cokolwiek z ziemskiego układu iteracyjnego np człowieka do bardzo dużej próżni np jak między ziemią a księżycem to brak ciśnienia spowoduje że człowiek się rozleci dosłownie w przestrzeni. Przestanie trzymać
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
mężny-mędrzec-1:

Próżnia jest doskonałym izolatorem, ponieważ brak cząsteczek uniemożliwia przewodzenie ciepła metodą konwekcji.

@mirko_anonim: źle to rozumiesz. Próżnia jest izolatorem w termosie bo jest oddzielona
  • Odpowiedz
"Metal" prawdopodobnie ma na tyle silne wiązania że przy ciśnieniu 0 go nie rozerwie, ale straci całe ciepło i osiągnie 0 K

@mirko_anonim: IMO:
Bzdura.
Próżnia kosmiczna nie ma 0 stopni K, ale około 2.7 stopni K. Składa się na to Mikrofalowe Promieniowanie Tła (CBM), pojedyncze atomy czy cząsteczki (próżnia kosmiczna nie jest idealna), Zasada Nieosiągalności z 3 zasady termodynamiki i Fluktuacje Kwantowe, inne promieniowanie i neutrina. Zatem obiekt znajdujący
  • Odpowiedz
Jak włożycie cokolwiek z ziemskiego układu iteracyjnego np człowieka do bardzo dużej próżni np jak między ziemią a księżycem to brak ciśnienia spowoduje że człowiek się rozleci dosłownie w przestrzeni. Przestanie trzymać kupy.

Tutaj widzę że odpowiedź anonimowo, ponieważ człowiek wstydzi się głupot, któr0e wypisuje. Bo to są głupoty!
Co to jest ziemski system iteracyjny? Polecam wygooglować co to jest system iteracyjny.
I nie nie rozleci się. Skóra jest dość wytrzymała i
  • Odpowiedz
Gdybyście do włożyli do próżni nieco większej niż człowiek, np 1.2x większej niż ten człowiek to by się rozleciał tylko trochę

Istnieje spora szansa, że będzie akurat na odwrót. Im mniejsze obiekty, tym mają większe szanse przetrwać. Z prostej przyczyny. Większe ciało ma większą powierzchnię, tak więc siły rozrywające to ciało będą większe.
Ale czy siły rozrywające nasze ciało będą naprawdę tak duże? W dobrym przybliżeniu To jest różnica tylko jednej atmosfery. I
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
mężny-mędrzec-1:

ciśnienie wewnątrz człowieka dalej pozostałoby bliskie 1 atmosfery

@Ucik: zakładam ze to ty napisałeś ta zarzutke z oczywistym bledem w pytaniu w
  • Odpowiedz
zakładam ze to ty napisałeś ta zarzutke z oczywistym bledem w pytaniu w pierwszym poście

Nie, ja tu zawsze pisałem jako ja.

Na pewno wobec ogormu próżni kosmosu bez ciśnienia, cisnienie w człowieku by się nie zmieniło na 0

Rozmiar kosmosu nie ma tu żadnego znaczenia. Znaczenie mogło by mieć właśnie gdyby ta komora próżniowa była za mała. Ale wracamy do naszego tematu:
Skóra i mięśnie człowieka są na tyle wytrzymałe, że będą go
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
mężny-mędrzec-1:

Ale ten spadek ciśnienia nie jest niszczycielski dla komórek naszego ciała. Organy nie zostaną porozrywane i ogólnie to wszystko będzie na swoim miejscu

@Ucik: ok może przesadziłem z wyobrażeniem sobie spadku cisnienia o raptem jedna atmosferę. Na nurka na 30m działają 4atm i się trzyma kupy, a rekord to 214m chociaż pewnie nie w
  • Odpowiedz
Po drugie brak ciepła w próżni wyssie cala temperaturę

@mirko_anonim: Nie! Nie wyssie całej temperatury. Po pierwsze to nie ma co jej wyssać! Ciało nie będzie mogło oddać swojej energii na skutek przewodzenia. Nie będzie mogło oddać na skutek konwekcji. Jedynie będzie mogło wypromieniować i część ciepła może być pochłonięte przez wrzącą wodę.
Natchniony tą informacją policzyłem sobie te wartość i w dalekiej przestrzeni kosmicznej tempo oddawania ciepła na samym
  • Odpowiedz