Wpis z mikrobloga

✨️ Jak osiągnąć milion oszczędności? Moja historia
Wiecie co, nie mam się komu pochwalić - rodzinie wolę nie bo mają duże potrzeby, znajomym trochę głupio bo są w gorszej sytuacji w tej kategorii.
Podejrzewam, że wykop to może też nie być najlepsze miejsce i część komentarzy będzie, że czym ja się chwalę, ale spróbuję.

Robię sobie budżet i w tym miesiącu przekroczyłem 1 mln oszczędności + inwestycji (w tym co prawda 200k na ike/ikze/oipe).
Żyje sam i nawet nie przychodzi mi do głowy co mógłbym więcej wydawać.
10 czy 13 lat temu czytałem blogi typu jakoszczedzacpieniadze i edukowałem się jak w ogóle zacząć więcej odkładać.
W każdym razie, fajny próg do przekroczenia, dzięki za poświęcenie minuty na przeczytanie.

#inwestowanie #chwalesie #finanse #oszczedzanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

📒 Notatka moderatora: Brakuje jeszcze w tej historii takiego Marcina, który jeździł rowerem

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: @sberatel Gościu, dobrą robotę wykonałeś, napisałeś krótki, wartościowy wpis, a jakiś mirek pisze „smutne te twoje życie” 😑 Smutne to musi być twoje życie, skoro w takim wieku komentujesz czyjś sukces w taki sposób.
Masz ode mnie propsy, ziomek, jeśli to prawda. Teraz liczę na to, że jeśli masz dobry dochód, to nie wydajesz kasy na głupoty, tylko na coś wartościowego – fajne przeżycia albo spełnianie marzeń. Pozdro!
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
sumienny-mędrzec-97: No fajnie ja też w tym roku właśnie przebiłem milion, ale gdzie ta historia? Ile lat oszczędzałeś? Jakie masz plany? Wcześniejsza emerytura, dodatek do emerytury, coś innego? Inwestujesz w etfy czy bardziej agresywnie? Ile % z tego miliona to zysk z inwestycji a ile wpłaty?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @sberatel pewnie, miewa też ciemniejsze strony ;) Ale skupiam się bardziej na jaśniejszych i na docenianiu. Niedoceniana umiejętność ;)

@Dietetyq przed 40, większość z pracy zarobkowej. (Długo odkładałem nie inwestując mocno - psychika ciekawie tu potrafi działać i utrudniać.. )

@wielkifanrapu dzięki ziomek. :) Wiele lat nie umiałem wydawać (bieda w dzieciństwie) - trochę mi zajęło nauczenie się. I jak kiedyś kupiłem samochód z rozsądku (cena/przebieg/marka)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @sumienny-mędrzec-97: tytuł wygenerowany przez AI, ja się tylko chciałem pochwalić, a ten zrobił z tego "jak osiągnąć"..

Oszczędzałem 10-13 lat (nie mam historii od samego początku). Zdecydowana większość z oszczędzania, z inwestycji mało (długo odkładałem nie inwestując - nie radzę nikomu i teraz bym zrobił inaczej, ale najlepiej się uczymy na błędach ;) )

Inwestowałem trochę w akcje i etfy, w akcje pierwsze zacząłem 15 lat temu,
  • Odpowiedz