✨️ Jak pomóc bliskiej osobie w pułapce oszustów?Ⓘ Cześć. Jedna z bliskich mi osób wpadła w sidła oszustów na whats upie. Obiecują jej masę rzeczy ale zawsze są problemy i musi przelać pieniądze. Typowy przekręt na nigeryjskiego księcia. Rozmawiałem z tą osobą, tłumaczyłem jej, że to scam ale ona przytaknęła, że wie i jak ktoś prosi o pieniądze to urywa kontakt. Niestety ale w tym wypadku tak nie jest. Mówi jedno, robi drugie. Doradzcie mi proszę jak mam rozmawiać z tą osobą ewentualnie kogo mogę poprosić o poradę. Przychodzi mi do głowy policja ale nie w kontekście zgłaszania oszustwa a kogoś kto dotarłby do tej osoby i powiedział jej, że to oszustwo #oszukujo #scam #internet #pomocy #zalesie #pytaniedoeksperta
✨️ Autor wpisu (OP): @czarnoibialo: no właśnie mam takie same podejście. Niestety ale próbowałem ostrej dyskusji i nic to nie dało. Zostałem zapewniony, że rozumie ale wychodzi na to że jednak nie. Spróbuję ze zgłoszeniem na whats up i zablokowaniem ale mam dziwne przeczucie że mogą pisać z innego numeru. No zobaczymy. Zadzwonie jeszcze do dzielnicowego może on coś doradzi albo przejdzie się porozmawiać
prawdopodobnie potrzeba kogoś, przed kim dana osoba czuję respekt. Nie jest złym pomysłem pogadać z dzielnicowym, czy by nie wpadł i zapoznał się z 'dowodami' i przemówił do rozsądku
Cześć. Jedna z bliskich mi osób wpadła w sidła oszustów na whats upie. Obiecują jej masę rzeczy ale zawsze są problemy i musi przelać pieniądze. Typowy przekręt na nigeryjskiego księcia.
Rozmawiałem z tą osobą, tłumaczyłem jej, że to scam ale ona przytaknęła, że wie i jak ktoś prosi o pieniądze to urywa kontakt. Niestety ale w tym wypadku tak nie jest. Mówi jedno, robi drugie.
Doradzcie mi proszę jak mam rozmawiać z tą osobą ewentualnie kogo mogę poprosić o poradę. Przychodzi mi do głowy policja ale nie w kontekście zgłaszania oszustwa a kogoś kto dotarłby do tej osoby i powiedział jej, że to oszustwo
#oszukujo #scam #internet #pomocy #zalesie #pytaniedoeksperta
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
Możesz tez zabrac telefon i napisac tym ludziom zeby s---------i i zablokowac ich
Spróbuję ze zgłoszeniem na whats up i zablokowaniem ale mam dziwne przeczucie że mogą pisać z innego numeru.
No zobaczymy. Zadzwonie jeszcze do dzielnicowego może on coś doradzi albo przejdzie się porozmawiać
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo
Nie jest złym pomysłem pogadać z dzielnicowym, czy by nie wpadł i zapoznał się z 'dowodami' i przemówił do rozsądku