✨️ Jak zmienić karierę i wejść w świat digital marketingu?Ⓘ Cześć mireczki. Chcę trochę zmienić swoje życie zawodowe (stopniowo), lubię pracować dużo jednak odczuwam, że schemat 8-16 plus nadgodziny po pierwsze trochę ogranicza mi dobę (wolał bym mieć czas z rana na siłownie/zakupy/skorzystanie z usług chociażby takich jak fryzjer - kiedy mniej osób po prostu to robi i jest to prostsze i szybsze w organizacji), po drugie uważam trochę że za poświęcanie 10 h+ z pełnym zaangażowaniem dobowo nigdy pracując dla kogoś nie zostanę w pełni zasłużenie wynagrodzony ($$). Na ten moment wykonuję swoją pracę na umowie plus nadgodziny w niej plus jak mam odpowiednią ilość czasu to biorą zlecenia "na boku" - głównie tworzenie stron korzystając z low codowych narzędzi (webflow/wp z elementorem). Jednak to nie jest wystarczająco według mnie, żeby zapewnić mi możliwość przejścia z czasem na full time. Stąd wpadłem na pomysł, żeby rozszerzyć swój wachlarz możliwości o coś co w naturalny sposób można połączyć, czyli szeroko pojęte spektrum digital marketingu - od seo, prowadzenia płatnych adsów, tworzenia kreacji, copy, aż do tworzenia contentu i prowadzenia sociali. Wydaje mi się, że jest to dobra droga dla mnie - biorąc pod uwagę, że posiadam dość wysokie tempo przyswajania umiejętności i ogólnie fakt że dobrze odnajduję się w tematach łączących kreatywność i analityczne myślenie, wydaję mi się że dość szybko będę w stanie wejść na poziom "komercyjny". Nie nastawiam się też na rzucenie pracy jutro i podpisanie pierwszego poważnego klienta pojutrze - chcę tą migrację przeprowadzić tak długo jak sytuacja będzie tego wymagać i bezpiecznie - porzucając nadgodziny w pracy na umowę na rzecz rozwijania się w tych tematach. Mam też pierwszego "królika doświadczalnego" - znajomy właśnie zgłosił się z zleceniem na prosty sklep, a przy okazji wyraził zainteresowanie na poprowadzenie tego od strony marketingowej przeze mnie (wiadomo za odpowiednio obniżoną kwotę w ramach nauki). W tym momencie przechodzę do meritum, jakie polecacie kursy, które będą godne uwagi na start "kariery" - mile widziane darmowe treści, ale nie mam problemu, żeby zapłacić za coś co jest dobrze zrobione i zaoszczędzi mi sporo czasu na samodzielne dochodzenie do danej wiedzy. Jeśli była by to pełna seria kursów w ramach jednej platformy (jak np. coursera) było by super, ale nie mam też problemu uczyć się każdej z poddziedzin z innego źródła. Przepraszam za takie lanie wody (ADHD) i pozdrawiam Was Mirasy #marketing #digitalmarketing #marketinginternetowy
@mirko_anonim: Sugeruję iść w Adsy, możesz zobaczyć (dość kompleksowy) np. udemy.com/course/the-ultimate-google-adwords-training-course/ lub z rodzimego podwórka np. Karola Dziedzica sprawdzić. Nie idź za "szeroko", bo po prostu każda z dziedzin jest teraz tak rozwinięta, że trudno (dobrze) ogarnąć więcej, niż jedną. Oczywiście warto "liznąć" wiedzy także z innych, by mieć jako - takie pojęcie, ale po Twoim opisie sugeruję ww.
Cześć mireczki. Chcę trochę zmienić swoje życie zawodowe (stopniowo), lubię pracować dużo jednak odczuwam, że schemat 8-16 plus nadgodziny po pierwsze trochę ogranicza mi dobę (wolał bym mieć czas z rana na siłownie/zakupy/skorzystanie z usług chociażby takich jak fryzjer - kiedy mniej osób po prostu to robi i jest to prostsze i szybsze w organizacji), po drugie uważam trochę że za poświęcanie 10 h+ z pełnym zaangażowaniem dobowo nigdy pracując dla kogoś nie zostanę w pełni zasłużenie wynagrodzony ($$). Na ten moment wykonuję swoją pracę na umowie plus nadgodziny w niej plus jak mam odpowiednią ilość czasu to biorą zlecenia "na boku" - głównie tworzenie stron korzystając z low codowych narzędzi (webflow/wp z elementorem). Jednak to nie jest wystarczająco według mnie, żeby zapewnić mi możliwość przejścia z czasem na full time. Stąd wpadłem na pomysł, żeby rozszerzyć swój wachlarz możliwości o coś co w naturalny sposób można połączyć, czyli szeroko pojęte spektrum digital marketingu - od seo, prowadzenia płatnych adsów, tworzenia kreacji, copy, aż do tworzenia contentu i prowadzenia sociali. Wydaje mi się, że jest to dobra droga dla mnie - biorąc pod uwagę, że posiadam dość wysokie tempo przyswajania umiejętności i ogólnie fakt że dobrze odnajduję się w tematach łączących kreatywność i analityczne myślenie, wydaję mi się że dość szybko będę w stanie wejść na poziom "komercyjny". Nie nastawiam się też na rzucenie pracy jutro i podpisanie pierwszego poważnego klienta pojutrze - chcę tą migrację przeprowadzić tak długo jak sytuacja będzie tego wymagać i bezpiecznie - porzucając nadgodziny w pracy na umowę na rzecz rozwijania się w tych tematach. Mam też pierwszego "królika doświadczalnego" - znajomy właśnie zgłosił się z zleceniem na prosty sklep, a przy okazji wyraził zainteresowanie na poprowadzenie tego od strony marketingowej przeze mnie (wiadomo za odpowiednio obniżoną kwotę w ramach nauki). W tym momencie przechodzę do meritum, jakie polecacie kursy, które będą godne uwagi na start "kariery" - mile widziane darmowe treści, ale nie mam problemu, żeby zapłacić za coś co jest dobrze zrobione i zaoszczędzi mi sporo czasu na samodzielne dochodzenie do danej wiedzy. Jeśli była by to pełna seria kursów w ramach jednej platformy (jak np. coursera) było by super, ale nie mam też problemu uczyć się każdej z poddziedzin z innego źródła.
Przepraszam za takie lanie wody (ADHD) i pozdrawiam Was Mirasy
#marketing #digitalmarketing #marketinginternetowy
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt