Wpis z mikrobloga

✨️ Jak minął rok 2025 w branży testowania oprogramowania?
Jak tam minął 2025 rok w branży #testowanieoprogramowania? jak nastroje i nastawienie, dostaliście jakieś podwyżki?
Ja chyba trochę dałem się tej propagandzie, że jest kryzys i siedzę w jednym miejscu od kilku lat, ostatnia podwyżka 2 lata temu, obecnie 16k na B2B, w branży 8 lat, w tym prawie 5 automaty, różne projekty na koncie. Chyba czas rozejrzeć się za czymś nowym.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Od 3 lat podwyżki mam symboliczne. Też myślałem, żeby poszukać czegoś innego.
Problem jest taki, że aktualnie bardzo rzadko widzę ofertę na stawki wyższe niż moja (a dodatkowo mam w tej stawce urlop i l4).
W 2022 moje zarobki wyglądały przeciętnie jak na branżę. Mijają prawie 4 lata i prawie nie ma ogłoszeń za lepszą stawkę niż moja (a inflacja od tego czasu wywaliła w kosmos). Więc czy jest
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
operatywny-nomada-27: Było nerwowo bo firma dla której od kilku lat świadczę usługi zrobiła ogromną reorganizację i sporo osób (nie tylko kontraktorów) poleciało, w sumie około 200 osób. Trochę stresu było, ale jest przedłużenie kontraktu na 2026, stawka odrobinę urosła, obecnie to 660 EUR / dzień.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
elastyczny-człowiek-40: w tym roku wybije równe 10 lat od kiedy jestem testerem, z 7 lat to automaty. od listopada szukam pracy. ktos tam dzwoni, jakies rozmowy niby są, a potem cisza. z ostatniej firmy odszedłem samemu bo mocno cisneli i psychicznie mnie dojechali na tle nerwowym/stresu. dwie poprzednie firmy - zwolnienia/redukcje/cięcia / zwał jak zwał. prawdziwych ofert pracy jest mało jak się już człowiek przefiltruje przez zbieranie danych osobowych typu scalo,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Jak 2 lata temu szukali u nas QA (mid automaty), to wrzucając tu ogłoszenie zostałem wyśmiany przez parę osób, że tragicznie niska, nierynkowa stawka.
Wchodzę na JJIT teraz, wybieram testing i moje miasto i widzę 5 ofert z widełkami wyższymi od moich zarobków, z czego jeżeli uwzględnimy urlop, to 3.
Więc mamy sytuacje, gdzie moja stawka 2 lata temu dla wielu osób była śmieszna, a dziś byłaby w top
  • Odpowiedz