Wpis z mikrobloga

✨️ Jak rozwiązać problem z remontem bez ruszania oszczędności?
#finanse #gielda #remont #kredyt

Mam w sumie 30k oszczędności, z czego 15k na giełdzie, 15k PPK. Pieniądze z PPK są nie do ruszenia, więc o nich zapominamy na potrzeby dalszej historii. Na giełdzie idzie mi bardzo dobrze i to ten moment, kiedy nauczona na swoich błędach zaczęłam fajnie zarabiać. No i wyszła taka sytuacja, że muszę wydać teraz niespodziewanie około 10k na remont. Nie chcę ruszać oszczędności z giełdy, bo jak pisałam fajnie mi idzie i szkoda mi tracić tych pieniędzy, a zarabiam 6.5k na rękę i odbuduje je dopiero za 3/4 miesiące. No i pomyślałam o kredycie. Nie jestem nowym klientem Velo Banku, więc nie załapię się na ten ich słynny kredyt 0% i myślałam o jakimś innym zwykłym, kredyt nie będzie mi ciążył i szybko go spłacę, no i nie wiem jak to rozwiązać ...

1. Wziąć kredyt na 10k, dać bankowi zarobić i spłacić 11, ale nie ruszać oszczędności
2. Wziąć kredyt tylko na 5k, a 5k z oszczędności
3. Wziąć wszystko z oszczędności i odbudowywać je od początku

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: w tym roku to chyba lepiej wziac kredyt na jak najmniejszym oprocentowaniu i te zainwestowane niech leza , chyba ze leza na kwantach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zadaj se pytanie czy twoje oszczędności wypracują więcej zysku niż zapłacisz odsetek w banku za kredyt

jak tak to bierzesz kredyt bo oszczędności zarobią więcej

jak nie to robisz z oszczędności bo będziesz na kredycie stratny
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie bierzesz najlepszej opcji pod uwagę.
Jak giełda dobrze żre to bierzesz 15k kredytu, za 10 robisz remont, 5 podwajasz. Zyskiem pokrywasz oprocentowanie i jesteś zarobiona.

To nie jest porada inwestycyjna,( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeśli ten remont jest naprawdę konieczny, to imho weź z giełdy, przecież pewnie jesteś teraz na plus == dobry moment na wyjście jeśli jest taka uzasadniona potrzeba
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: 30k z czego 15k nie można ruszyć (to po cholerę o nich wspominasz?), a drugie to 15k - 19% od ewentualnych zysków na giełdzie. Na twoim miejscu uzbierałbym jeszcze trochę kasy i wtedy myślał o remoncie, bo branie kredytu na kwotę podobną do tej oszczędzonej mija się z celem.
  • Odpowiedz