✨️ Czy warto zostać w Warszawie?Ⓘ Czesc, zastawiam się nad swoimi wyborami życiowymi. Prośba o krytyczna ocenę. Porównuję swój status finansowy pracując w "korpo" w warszawie do znajomych, którzy zostali na wiosce. Generalnie jeśli chodzi o zarobki (skala miesięczna wszystkich kwot) zarabiam na rękę około 7,5k PLN. Z wydatków: około 3,3k PLN idzie na mieszkanie i 1,6k na jedzenie, 0,4k PLN na inne podstawowe zakupy - jakiś item, który akurat się zepsuje, lekarz/dentysta + leki, chemia gospodarcza lub cos do ubrania, 0,1k PLN na kartę miejska do komunikacji i zostaje mi z wypłaty około 2k PLN, które mogę odłożyć, a część nich przeznaczyć na rozrywkę od czasu do czasu - bilet do kina, bilet na pociąg żeby odwiedzić rodzinne strony itd. Wlasnie zdałem sobie sprawę, ze gdybym nie wyjechał z mojej wioski, tylko pracował u mnie na wiosce, która ma dyskont spożywczy nieopodal mógłbym liczyć na zarobki około 5,5k brutto (około 4,1k netto). Co przy moich kosztach życia, gdyby odjąć koszty najmu dałoby niemalże tę samą kwotę "oszczędności". Czy Waszym zdaniem przy takich zarobkach (i cenach mieszkań) jest sens siedzieć w warszawie? Czuje ze życie ucieka mi przez palce. Znajomi, którzy maja mieszkanie własnościowe mogą sobie pozwolić na znacznie więcej i mam wrażenie ze w ogóle nie rozumieją mojej sytuacji.
@mirko_anonim: a próbowałeś, nie wiem, zarobić więcej? Jak masz w planach do końca życia zarabiać te 7.5k powiększone o inflację i nie masz żony, z którą byś kupił mieszkanie (mając 15k na parę da się już coś w Warszawie kupić i godnie żyć), to w sumie nie wiem, co Cię trzyma w tak drogim mieście. Chyba nic, skoro oceniasz, że jakość życia w rodzinnej wsi będziesz miał identyczną, bo jest
@mirko_anonim o ile będziesz mieć te pracę na wiosce a jak już to o jakim kolwiek awansie i rozwoju to już zapomnij. Ogarnij sobie fajną różową, kupcie mieszkanko i cieszcie się życiem.
magnetyczny-kartograf-83: Pracuj od siebie z wioski i tyle. W Warszawie w sumie nie ma nic ciekawego a kariery wielkiej nie zrobisz jak nie jesteś w IT
@mirko_anonim: dokladnie, wiekszosci osob nie oplaca sie mieszkac w duzych miastach typu Warszawa, a jak jeszcze masz jakas spoko ekipe ludzi u siebie to nie wiem na co czekasz. Migrowalbym na wioche.
@mirko_anonim: dla mnie mieszkanie w Warszawie jest absurdalnym pomysłem, jeśli nie zarabiasz przynajmniej 2-3 średnich krajowych. Ceny nieruchów/najmu to kosmos, wieczne korki, tracisz kupę czasu, a na koniec wychodzi, że na nic cię nie stać.
@mirko_anonim: Z jakiś rok temu robiłem sobie wyliczenie, czy chciałbym wrócić do Warszawy klepać karierę, to wyszło mi, że żeby zachować obecny standard życia moja pensja musiałaby być trzykrotnością obecnej.
Czesc, zastawiam się nad swoimi wyborami życiowymi. Prośba o krytyczna ocenę. Porównuję swój status finansowy pracując w "korpo" w warszawie do znajomych, którzy zostali na wiosce. Generalnie jeśli chodzi o zarobki (skala miesięczna wszystkich kwot) zarabiam na rękę około 7,5k PLN. Z wydatków: około 3,3k PLN idzie na mieszkanie i 1,6k na jedzenie, 0,4k PLN na inne podstawowe zakupy - jakiś item, który akurat się zepsuje, lekarz/dentysta + leki, chemia gospodarcza lub cos do ubrania, 0,1k PLN na kartę miejska do komunikacji i zostaje mi z wypłaty około 2k PLN, które mogę odłożyć, a część nich przeznaczyć na rozrywkę od czasu do czasu - bilet do kina, bilet na pociąg żeby odwiedzić rodzinne strony itd.
Wlasnie zdałem sobie sprawę, ze gdybym nie wyjechał z mojej wioski, tylko pracował u mnie na wiosce, która ma dyskont spożywczy nieopodal mógłbym liczyć na zarobki około 5,5k brutto (około 4,1k netto). Co przy moich kosztach życia, gdyby odjąć koszty najmu dałoby niemalże tę samą kwotę "oszczędności". Czy Waszym zdaniem przy takich zarobkach (i cenach mieszkań) jest sens siedzieć w warszawie? Czuje ze życie ucieka mi przez palce. Znajomi, którzy maja mieszkanie własnościowe mogą sobie pozwolić na znacznie więcej i mam wrażenie ze w ogóle nie rozumieją mojej sytuacji.
#warszawa #polska #nieruchomosci #finanse
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
@mirko_anonim: To już kilka lat nieaktualne i w IT też już nie zrobisz kariery.