Aktywne Wpisy

CzekoDonut +202
Mam nadzieje, że o tej godzinie jest mało osób (OBY!...), bo w formie wyjścia ze strefy komfortu i wyjścia do ludzi publicznie oferuje 500 zł przelane BLIKiem a losowanie dnia 10 maja (ʘ‿ʘ)
Wystarczy dać plusa, jakikolwiek komentarz i zaobserwować mój profil ( specjalnie by było jak najmniej osób xD )
#rozdajo #zadarmo
Wystarczy dać plusa, jakikolwiek komentarz i zaobserwować mój profil ( specjalnie by było jak najmniej osób xD )
#rozdajo #zadarmo
źródło: 5993c2a458fd48d10808504886f227ca
Pobierz
lyncz +88
Kupujesz nowe auto, marka cię zlewa, a stary złom się z ciebie śmieje
TL;DR:
Odebrałem z salonu nowiutkiego Hyundaia. Po 700 km auto umarło na trasie (odcięło prąd). Assistance to jakiś żart z klienta (3 godziny na poboczu). ASO wzięło auto na warsztat i postawiło "diagnozę": padł akumulator. Czas oczekiwania na nową baterię? MINIMUM DWA TYGODNIE xD. Najlepsze jest to, że leczą skutek, a nie przyczynę (bo auto wywaliło błąd ładowania).
Wersja dla tych, co
TL;DR:
Odebrałem z salonu nowiutkiego Hyundaia. Po 700 km auto umarło na trasie (odcięło prąd). Assistance to jakiś żart z klienta (3 godziny na poboczu). ASO wzięło auto na warsztat i postawiło "diagnozę": padł akumulator. Czas oczekiwania na nową baterię? MINIMUM DWA TYGODNIE xD. Najlepsze jest to, że leczą skutek, a nie przyczynę (bo auto wywaliło błąd ładowania).
Wersja dla tych, co

Od kilku miesięcy jestem żonaty (ślub w 2025r.). Bez żadnych rozdzielności, itp. I mam pytanie w związku z tym czy coś się zmienia przez to z tym rozliczaniem pitu? Do tej pory tylko klikałem na stronce internetowej, że akceptuje i tyle. Nie mam żadnej skomplikowanej sytuacji w kwestii zatrudniania, tylko etat. I żona też etat. Żadnych działalności, innych dochodów, praca w jednej firmie od lat, itp. Nie bierzemy żadnych ulg, dzieci nie mamy.
I jak teraz wygląda to rozliczenie się? Coś słyszałem, że można rozliczyć się razem albo osobno. Czy ma to znaczenie jakieś? Chcemy zrobić to bezboleśnie, bez wypełniania wniosków, itp. Tylko kliknąć w sieci, że akceptujemy. Jeżeli mamy rozliczyć się razem to jak to wygląda w kwesti zalogowania się na tej stronce?
#pit #podatki #pytaniedoeksperta
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
a) jeżeli oboje macie dochód poniżej lub oboje powyżej 120k rocznie, to możesz sobie przeklinać normalnie zeznanie jak zawsze,
b) jak jedno ponad 120k a drugie poniżej 120k, to opłaca się rozliczyć wspólnie (to banalne).
Oszczędność to w uproszczeniu 0.2 * nadwyżka lepiej zarabiającego małżonka nad 120k LUB kwota brakująca gorzej zarabiającemu małżonkowi do 120k (liczy się niższa z tych wartości).
Czyli jeżeli Ty masz dochód np.
To tak, oboje zarabiamy poniżej 120k. Tzn ja mam na pit-11 przychód 88tys, koszta uzyskania przychodu 3tys, a dochów 85tys. potem wszędzie 0, no i składki wymienione, ubezpieczenie społeczne i zdrowotne. Różowa też raczej nie ma więcej niż 120k ale jeszcze pogadam z nią.
Ale to rozliczymy się normalnie jak zawsze, oddzielnie. Dzięki.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
·