✨️ Ostrzeżenia przed katastrofą: Jak uratowałem swoje oszczędnościⒾ Oglądałem sobie wczoraj film o katastrofie Titan na kanale SciFun. Bardzo ciekawy materiał. To, co mnie w nim najbardziej uderzyło, to przed samą katastrofą było bardzo dużo ostrzeżeń, które zostały zignorowane. Na początku były to drobne usterki, później większe awarie a pod sam koniec słyszalne i zanotowane przez czujniki tąpnięcie kadłuba. Jak sytuacja się zakończyła, myślę że każdy wie.
Byłem swego czasu klientem Cinkciarz/Conotoxia a dokładniej miałem tam konto w ich działalności brokerskiej. Na początku warunki były super: dostęp do LMAX (w tym do arkusza zleceń) przez nowoczesną platformę cTrader. Wszystko przejrzyste, niskie prowizje. Później zmienili ofertę - zrezygnowali z LMAX, dostęp do książki A (arkusza zleceń) zniknął. Zaczęły się pojawiać dziwne artefakty na wykresach. Wreszcie ostatnim ostrzeżeniem było opóźnienie realizacji zamknięcia jednej, z moich pozycji - pojawiały się w logach dziwne błędy o depozycie. Trzymałem tam dużo pieniędzy i po tej akcji wycofałem wszystko. Jak czas pokazał, uratowałem swoje oszczędności.
Są też inni brokerzy, którzy mają co jakiś czas drobne awarie ale coraz częściej pojawiają się większe problemy, jak przechowywanie identyfikatorów zleceń, wieczne problemy z rozliczaniem zdarzeń korporacyjnych czy nawet przepuszczanie przez ich system transakcji na nieistniejących akcjach (które zmieniły ticker, ciekawe na jakiej giełdzie te transakcje zostały zrealizowane pod starym tickerem i kto był po drugiej stronie transakcji?).
Może komuś da to też do myślenia, jak mnie dało i kto wie - może uda mu się uratować oszczędności życia?
optymistyczny-nomada-3: Ale pisz wprost, a nie od d#py strony zaczynasz. Że co? Że trzeba się "wypisywać" z XTB, Robinhood, T coś tam albo innego ruska albo Bułgara z Cypru, czy o cXuj ci chodzi? Rzuciłeś patykiem i uciekłeś z powrotem do krzaków. Rozwiń swoje rozterki.
były tam dziesiątki afer, regularne awarie, w kółko powtarzające się te same problemy, jak chociażby aktualnie trwający - coroczne błędne rozliczenie podatków
i co? i nic, dopóki jest bez prowizji ludzie mają to gdzieś
@mirko_anonim: tylko ze jesli kupujesz akcj, to masz w dupie czy broker padnie. To nie jest depozyt gotowkowy, ze inne banki musza robic zrzutke na Ciebie przez BFG.
Oglądałem sobie wczoraj film o katastrofie Titan na kanale SciFun. Bardzo ciekawy materiał. To, co mnie w nim najbardziej uderzyło, to przed samą katastrofą było bardzo dużo ostrzeżeń, które zostały zignorowane. Na początku były to drobne usterki, później większe awarie a pod sam koniec słyszalne i zanotowane przez czujniki tąpnięcie kadłuba. Jak sytuacja się zakończyła, myślę że każdy wie.
Byłem swego czasu klientem Cinkciarz/Conotoxia a dokładniej miałem tam konto w ich działalności brokerskiej. Na początku warunki były super: dostęp do LMAX (w tym do arkusza zleceń) przez nowoczesną platformę cTrader. Wszystko przejrzyste, niskie prowizje. Później zmienili ofertę - zrezygnowali z LMAX, dostęp do książki A (arkusza zleceń) zniknął. Zaczęły się pojawiać dziwne artefakty na wykresach. Wreszcie ostatnim ostrzeżeniem było opóźnienie realizacji zamknięcia jednej, z moich pozycji - pojawiały się w logach dziwne błędy o depozycie. Trzymałem tam dużo pieniędzy i po tej akcji wycofałem wszystko. Jak czas pokazał, uratowałem swoje oszczędności.
Są też inni brokerzy, którzy mają co jakiś czas drobne awarie ale coraz częściej pojawiają się większe problemy, jak przechowywanie identyfikatorów zleceń, wieczne problemy z rozliczaniem zdarzeń korporacyjnych czy nawet przepuszczanie przez ich system transakcji na nieistniejących akcjach (które zmieniły ticker, ciekawe na jakiej giełdzie te transakcje zostały zrealizowane pod starym tickerem i kto był po drugiej stronie transakcji?).
Może komuś da to też do myślenia, jak mnie dało i kto wie - może uda mu się uratować oszczędności życia?
#gielda #inwestowanie #inwestycje #finanse
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
były tam dziesiątki afer, regularne awarie, w kółko powtarzające się te same problemy, jak chociażby aktualnie trwający - coroczne błędne rozliczenie podatków
i co? i nic, dopóki jest bez prowizji ludzie mają to gdzieś