Aktywne Wpisy

czerwonykomuch +198
Meta, właściciel Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, zwalnia kolejne 8 tys. osób (10% pracowników). Pozostali mają już na swoich komputerach zainstalowane oprogramowanie śledzące każdy ich ruch w celu pozyskania danych do uczenia AI, które ich zastąpi.
Przychody Mety wzrosły w Q1 2026 o 33% rok do roku, nie łudźcie się więc, że to przez rzekomy odpływ użytkowników.
Wielu wciąż myśli, że z AI to będzie tak, jak było z zastąpieniem konia przez samochód.
Przychody Mety wzrosły w Q1 2026 o 33% rok do roku, nie łudźcie się więc, że to przez rzekomy odpływ użytkowników.
Wielu wciąż myśli, że z AI to będzie tak, jak było z zastąpieniem konia przez samochód.
źródło: 7cv9xoxyvj2h1_Original
Pobierz
arcxa +116

Podpowiecie mi jak wyglądają te studia medyczne? bo t 15 lat temu zdawałem maturę, biologię mam na 90+%, chemię 70+% i matematykę na 50+%. Na lekarski nie poszedłem. Ale teraz rozważam jedna pójść. Tylko kwestia czy dam sobie radę po takiej przerwie.
1. Bardzo wymagana jest wiedza z liceum czy to nowa karta i uczymy się od nowa innych rzeczy?
2. Jak z chemią? Dużo jej jest? Bo jak z biologią problemów nie miałem, żadnych korków nie potrzebowałem, bezboleśnie się uczyłem no i zero stresu, itp. tak z chemią miałem ogromny problem, przez 3 lata korki, itp i wiem, że dziś z tego absolutnie nic nie pamiętam.
3. Czy ze względu na wiek mogę być gorzej traktowany?
4. Jakiś inne studia dla osoby z taką maturą? jakieś ratownictwo medyczne?
#medycyna #lekarski #chemia
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
1. Paradoksalnie trochę wiedzy z liceum się przydaje - głównie o genetyce, budowie komórki, hormonach, krążeniu, krwi, itd. Tzn. oczywiście i tak uczysz się tego w 10x poszerzonym zakresie, ale dobrze jest chociaż mieć jakieś podstawy żeby nie było to czarną magią.
2. Takiej chemii-chemii jest tyle co nic, kiedyś było więcej (nawet cały taki przedmiot), ale ze zmianami programu to zredukowano. Co najwyżej jest biochemia, ale to bardziej
@mirko_anonim: jak jesteś spoko ziomkiem to będziesz normalnie traktowany, pewnie nawet zostaniesz liderem w grupie. Trzeba na początku się poświęcić i chlać jak najwięcej z grupą. Jak zaprezentujesz się z------e, to różnica wieku tylko spotęguje ten efekt.
Nic poprawiać nie chce. Ja nie poszedłem na te studia z lenistwa. I teraz d--a boli i bym sobie zrobił tym bardziej, że progi w dół, podobno uczą gorzej, a więc może być łatwiej (nie chodzi mi o to, że olewam i zdaje ale po prostu miałem strach przy dupie, że sobie nie poradzę i była to jedna z wymówek aby to olać).
Ale nawet jakbym chciał
2. Na studiach masz biochemię. Całkiem co innego niż chemia w liceum.
3. Nie sądzę.
4. A co cię interesuje? Żebyś nie musiał spędzić reszty życia w pracy, której nienawidzisz.
Studiowałem IT prywatnie, ale 8 lat byłem programista
Teraz medycyna imo pestka. Złożoność nie jest wysoka względem IT, ale materiału objętościowo jest bardzo dużo.
1. Trochę wiedzy się przydaje, takiej ogólnej bazy do tego żebyś wiedział o czym czytasz na początku, ale nie jest to nic, czego nie można nadrobić i przeskoczyć
2. Chemia głównie na pierwszym roku-dwóch, też do ogarnięcia, może ułatwia trochę fakt jak się człowiek wcześniej oczyta z chemią, ale zazwyczaj te przedmioty
3. Jest duży rozstrzał wieku, najwięcej ofc po maturze, ale nie będziesz najstarszy.
@Vaerlin: Dzięki. Podstawowe rzeczy z biologii znam, takie hormony itp to znałem już w gimnazjum xd A co do pkt 3 to bardziej chodziło jak reagują prowadzący, bo można odnieść wrażenie, że taka osoba przez tyle lat poprawiła maturę albo dopiero przy niskich progach się dostała albo nawet musi powtarzać studia na nowo.
@Kieres: Hmm. To mnie zaskoczyłeś. Mam trochę młodych znajomych co studiują ale jakieś
Że na początku studiowania jest wejściówka/egzamin z wiedzy z jaką przychodzimy?
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord