Wpis z mikrobloga

✨️ Jak wyglądają studia medyczne po przerwie?
Podpowiecie mi jak wyglądają te studia medyczne? bo t 15 lat temu zdawałem maturę, biologię mam na 90+%, chemię 70+% i matematykę na 50+%. Na lekarski nie poszedłem. Ale teraz rozważam jedna pójść. Tylko kwestia czy dam sobie radę po takiej przerwie.
1. Bardzo wymagana jest wiedza z liceum czy to nowa karta i uczymy się od nowa innych rzeczy?
2. Jak z chemią? Dużo jej jest? Bo jak z biologią problemów nie miałem, żadnych korków nie potrzebowałem, bezboleśnie się uczyłem no i zero stresu, itp. tak z chemią miałem ogromny problem, przez 3 lata korki, itp i wiem, że dziś z tego absolutnie nic nie pamiętam.
3. Czy ze względu na wiek mogę być gorzej traktowany?
4. Jakiś inne studia dla osoby z taką maturą? jakieś ratownictwo medyczne?
#medycyna #lekarski #chemia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Dużo biologii, ale całkiem innej niż w liceum, więc wszystko od nowa. Wyniki z biologii i chemii puszczają Cię na wiele uczelni, jak chcesz topke typu UJ to popraw matme PR na 80% i jazda
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
1. Paradoksalnie trochę wiedzy z liceum się przydaje - głównie o genetyce, budowie komórki, hormonach, krążeniu, krwi, itd. Tzn. oczywiście i tak uczysz się tego w 10x poszerzonym zakresie, ale dobrze jest chociaż mieć jakieś podstawy żeby nie było to czarną magią.
2. Takiej chemii-chemii jest tyle co nic, kiedyś było więcej (nawet cały taki przedmiot), ale ze zmianami programu to zredukowano. Co najwyżej jest biochemia, ale to bardziej
  • Odpowiedz
3. Czy ze względu na wiek mogę być gorzej traktowany?

@mirko_anonim: jak jesteś spoko ziomkiem to będziesz normalnie traktowany, pewnie nawet zostaniesz liderem w grupie. Trzeba na początku się poświęcić i chlać jak najwięcej z grupą. Jak zaprezentujesz się z------e, to różnica wieku tylko spotęguje ten efekt.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
aktywny-filozof-75: @Arturr99: Tu op.
Nic poprawiać nie chce. Ja nie poszedłem na te studia z lenistwa. I teraz d--a boli i bym sobie zrobił tym bardziej, że progi w dół, podobno uczą gorzej, a więc może być łatwiej (nie chodzi mi o to, że olewam i zdaje ale po prostu miałem strach przy dupie, że sobie nie poradzę i była to jedna z wymówek aby to olać).
Ale nawet jakbym chciał
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
zdolny-mediator-99: 1. Nowa karta. No, może dobra znajomość języków obcych się przyda.
2. Na studiach masz biochemię. Całkiem co innego niż chemia w liceum.
3. Nie sądzę.
4. A co cię interesuje? Żebyś nie musiał spędzić reszty życia w pracy, której nienawidzisz.
  • Odpowiedz
1. od nowa 2. nie ma takiej chemii jak w liceum na rozszerzeniu 3. nie 4. pielęgniarstwo to dobra kasa bez wyrzeczeń jak lekarski
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
niezawodny-przeciwnik-9: Jestem w podobnym wieku, mature miałem słaba bo mi wypadły dwa lata przez choroby

Studiowałem IT prywatnie, ale 8 lat byłem programista

Teraz medycyna imo pestka. Złożoność nie jest wysoka względem IT, ale materiału objętościowo jest bardzo dużo.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Odpowiem jako osoba, która zaczęła lekarski 6 lat po swojej właściwej maturze, teraz jestem na końcówce studiów
1. Trochę wiedzy się przydaje, takiej ogólnej bazy do tego żebyś wiedział o czym czytasz na początku, ale nie jest to nic, czego nie można nadrobić i przeskoczyć
2. Chemia głównie na pierwszym roku-dwóch, też do ogarnięcia, może ułatwia trochę fakt jak się człowiek wcześniej oczyta z chemią, ale zazwyczaj te przedmioty
  • Odpowiedz
1. Przydaje się, ale nie jest konieczna. Są umedy które rekrutują z mat fiz od lat i wszyscy dają radę.
3. Jest duży rozstrzał wieku, najwięcej ofc po maturze, ale nie będziesz najstarszy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: idk na jaki idziesz ale na wielu '''''renomowanych uczelniach z tradycjami''''' to jest 80% egzaminów/wejściówek z bazy co wchodzi praktycznie zawsze więc wiedzy za wiele to nie musisz mieć
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
aktywny-filozof-75: Tu op.
@Vaerlin: Dzięki. Podstawowe rzeczy z biologii znam, takie hormony itp to znałem już w gimnazjum xd A co do pkt 3 to bardziej chodziło jak reagują prowadzący, bo można odnieść wrażenie, że taka osoba przez tyle lat poprawiła maturę albo dopiero przy niskich progach się dostała albo nawet musi powtarzać studia na nowo.

@Kieres: Hmm. To mnie zaskoczyłeś. Mam trochę młodych znajomych co studiują ale jakieś
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: prowadzących to nie obchodzi. Rzeczywiście, nie chleje się teraz w opór, ale co czwartek/weekend to raczej standard, szczególnie na pierwszych latach. Ta imprezowa część jest również najbardziej usportowiona. Kwestia też do jakiej grupy trafisz, u nas 3/4 jest imprezowa, a reszta spokojna. Bywają grupy, gdzie masz samych przegrywów. Napisz na priv to możemy się zgadać i opowiem Ci trochę więcej.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: dla prowadzącego wszystko jedno, ale z kolegami z roku serio może być gorzej. Różnica 5, 6, 7 lat to faktycznie jest nic. Sam tak robiłem inne studia i w ogóle nie odstawałem. Ale jednak 15 różnicy to już jest co innego. 19-latkowie i 25 to nadal powiedzmy ten sam etap życiowy, ale jednak 35 już nie (na ogół xd)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: mówię że nie musisz iść tam z żadną wiedzą bo wszystkiego idzie się nauczyć w trakcie. Co do bazy - to na lekarskim na każdym uniwerku jest wielki plik na dysku googla ładnie podzielony i posortowany i tam masz pytania i odpowiedzi na każdy możliwy egzamin. Prowadzącym nie chce się wymyślać nowych pytań więc zamiast uczyć się z książek można kuć pytania z bazy i pratycznie zawsze wchodzą -
  • Odpowiedz