Aktywne Wpisy

troglodyta_erudyta +354
Dużo postów o tym, że w majówkę trzeba się n-----ć n---------ć, a ja nieskromnie się pochwalę, że właśnie stuknęło 2 miesiące bez kropli alkoholu i jedziemy dalej.

curiousboi +85
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Jak lekarze rozróżniają alkoholowe stłuszczenie wątroby od niealkoholowego? Jestem alkoholikiem, piję od 20 lat. Nie codziennie, ale w każdy weekend, do tego wszystkie wolne jak święta, urlopy, itp Ogólnie to jestem zdrowy ale wyszły podwyższone próby wątrobowe, konkretnie ALT (300% ponad normę) i bilirubina (50% ponad normę). Pozostałe markery w normie ale na górnej granicy. Inne badania z krwi też w normie. USG potwierdziło stłuszczenie wątroby.
Lekarz zarówno pierwszego kontaktu jak i hepatolog nazwali to niealkoholowym stłuszczeniem wątroby, bez pytania się mnie o a-----l. Pewnie dlatego, że nie wyglądam jak alkus bo ćwiczę, nie mam nadwagi, itp.
Czy rzeczywiście przyczyna może nie być a-----l, a dieta? Która w sumie kiepska nigdy nie była.
#alkoholizm #zdrowie #watroba
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
I zapytałem chata, bo w sumie też się zaciekawiłem :
Wzór badań
Pisząc o tym, że diety nigdy kiepskie nie miałem chodziło mi o to, że nie jem na przemian kebabów i pizzy. Jak już coś zamawiam
Ogólnie życzę zdrowia - ważne, że reszta markerów jest w normie w sumie i pewnie jak odpuścisz sobie teraz rzeczy ciężkie dla wątroby
Tak, badania były powtarzane. ALT zawsze był ponad normę, za pierwszym badaniem to było 130coś, potem ze badania badania jeszcze były i między 100, a 130. A bilirubina to się nawet odrobinę podniosła od pierwszego badania. Pozostałe markety w normie ale górna granica. Te AST to nawet miałem ze dwa razy w punkt na
Zacznij regenerować wątrobę. Polecam całkiem spoko suplement OstroVit Liver Aid (3 kapsułki dziennie)
Mogę łączyć to jeszcze z tym Ostrovitem? Te 3 kapsułki to na raz czy po jednej do śniadania/obiadu/kolacji?
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny