Wpis z mikrobloga

✨️ Jak rozróżnić alkoholowe i niealkoholowe stłuszczenie wątroby?
Jak lekarze rozróżniają alkoholowe stłuszczenie wątroby od niealkoholowego? Jestem alkoholikiem, piję od 20 lat. Nie codziennie, ale w każdy weekend, do tego wszystkie wolne jak święta, urlopy, itp Ogólnie to jestem zdrowy ale wyszły podwyższone próby wątrobowe, konkretnie ALT (300% ponad normę) i bilirubina (50% ponad normę). Pozostałe markery w normie ale na górnej granicy. Inne badania z krwi też w normie. USG potwierdziło stłuszczenie wątroby.
Lekarz zarówno pierwszego kontaktu jak i hepatolog nazwali to niealkoholowym stłuszczeniem wątroby, bez pytania się mnie o a-----l. Pewnie dlatego, że nie wyglądam jak alkus bo ćwiczę, nie mam nadwagi, itp.
Czy rzeczywiście przyczyna może nie być a-----l, a dieta? Która w sumie kiepska nigdy nie była.
#alkoholizm #zdrowie #watroba

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @nilphilus: No zdarza się, że jem słodkie ale nie jest to jakaś znacząca ilość. Nigdy nie zeżarłem samemu całej paczki ciastek czy całej czekolady. Dawkuje sobie. Słodkie napoje jedynie do alko i od święta (jakaś wigilia to wpadnie colka na stół).
Pisząc o tym, że diety nigdy kiepskie nie miałem chodziło mi o to, że nie jem na przemian kebabów i pizzy. Jak już coś zamawiam
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no tak, stłuszczenie to nie dramat jeszcze - a dostałeś badania na HCV i takie tam? i czy robiłeś ponownie próby wątrobowe? Bo zaraz się okaże, że dzień wcześniej akurat miałeś ciężką kolację i takie tam - chociaż 300% to chyba i tak dużo by było.

Ogólnie życzę zdrowia - ważne, że reszta markerów jest w normie w sumie i pewnie jak odpuścisz sobie teraz rzeczy ciężkie dla wątroby
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @nilphilus: tak, miałem badania na te wirusy jakieś, wzw i coś tam jeszcze.
Tak, badania były powtarzane. ALT zawsze był ponad normę, za pierwszym badaniem to było 130coś, potem ze badania badania jeszcze były i między 100, a 130. A bilirubina to się nawet odrobinę podniosła od pierwszego badania. Pozostałe markety w normie ale górna granica. Te AST to nawet miałem ze dwa razy w punkt na
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no musisz na chwilę te alko odpuścić, może też problem leży w czymś czego Twój organizm nie toleruje? mi np wyniki się pogorszyły bo regularnie jadłem jogurty - zauważałem, że częściej mi z nosa leci, ale tego, że częściej byłem osłabiony od razu z tym nie skojarzyłem, a za tym poszły też inne wyniki - może jakieś wchłanianie? dunno. A to że niektórzy mogą chlać i żreć co się
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Wczesne stadia alkoholowego (AFLD) i niealkoholowego (NAFLD/MASLD) stłuszczenia wątroby są w badaniach obrazowych praktycznie nie do odróżnienia.

Zacznij regenerować wątrobę. Polecam całkiem spoko suplement OstroVit Liver Aid (3 kapsułki dziennie)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Doktor_Proton: Mam leki od lekarza na wątrobę. Heparagen, jak skończę brać to mam brać esseliv 600, 3 tabletki. Do tego sylimarol. I codziennie łyżka oleju z ostropestu, jedna herbatka ostropestowa i kieliszek soku z karczocha.
Mogę łączyć to jeszcze z tym Ostrovitem? Te 3 kapsułki to na raz czy po jednej do śniadania/obiadu/kolacji?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
  • Odpowiedz