Aktywne Wpisy

galek +30
#ekonomia #pkb #gospodarka #pieniadze #gielda
Najbardziej śmieszne jest to, jak wszyscy zachwycają się wzrostem PKB w Polsce, uznając ten wskaźnik za wyznacznik bogactwa kraju, całkowicie ignorując fakt, że ten wskaźnik niewiele mówi. Zyski są bowiem w większości transferowane za granicę. W sytuacji, gdy nie mamy własnych firm i własnych marek, jesteśmy jedynie hubem produkcyjnym, w którym wytwarza się te produkty, podczas gdy
Najbardziej śmieszne jest to, jak wszyscy zachwycają się wzrostem PKB w Polsce, uznając ten wskaźnik za wyznacznik bogactwa kraju, całkowicie ignorując fakt, że ten wskaźnik niewiele mówi. Zyski są bowiem w większości transferowane za granicę. W sytuacji, gdy nie mamy własnych firm i własnych marek, jesteśmy jedynie hubem produkcyjnym, w którym wytwarza się te produkty, podczas gdy
źródło: 1000009058
Pobierz
razdwatrzy55 +187
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Zebrałem się dziś na zwiedzanie wiosek wzdłuż Wisły, w kierunku Ciechocinka, a jednocześnie chciałem zrobić rekonesans trasy na za 2 tyg. kiedy wpadają do mnie rowerowi przyjaciele :)
Odhaczyłem na liście kilka kościołów, z których najciekawszym był XVIII-wieczny drewniany we wsi Przypust, leżącej nad samą Wisłą, w dolinie (widać go tam w tle na zdjęciu, a na drugim planie drugi brzeg Wisły). Wioska może nie odcięta od świata, ale bez asfaltu, chociaż wyasfaltowali ogromną serpentynę którą się do niej zjeżdża. Kilkanaście kilometrów dalej w wiosce Sierzchowo trafiłem też na dawną kuźnię, przerobioną potem na kaplicę (a dziś chyba pustą). No i oprócz tego standardowo - jakieś zabudowania pofolwarczne, czy murowany młyn.
Trasa w pierwszą stronę z wiatrem, powrót polami pod wiatr i to był strategiczny błąd, bo na tych otwartych polach lepiej bym skorzystał z wiatru w plecy, a nad Wisłą wmordewind mógłby mniej przeszkadzać.
-------------------------
#kwadraty
Max square: 28x28 (-)
Max cluster: 1237 (-)
Total tiles: 4865 (+4)
Dwa dorobione w rzeczonym Przypuście nad Wisłą, dwa kolejne specjalnie wykombinowane serwisówkami A1, które w tej części województwa niestety nie mają ciągłości i nie da się jechać wzdłuż autostrady dłużej niż 3-4km.
#rowerowyrownik
Skrypt | Statystyki
źródło: 4L22lAs4GOeI1zeKcja0Xbj5yBJ_BUqG7mf1CQYLN_I-1154x2048
Pobierz@cult_of_luna:
źródło: wxeF9aujdOItmxlbzXNmP4VPkDoAwlDl8PBbiRz5m5c-1155x2048
Pobierz@cult_of_luna:
źródło: Od-E-Hxrc4TqXpx06inlx9xGRzTnke6AfnehpplPBdM-2048x1154
Pobierz@cult_of_luna:
źródło: Firefox_Screenshot_2026-03-08T19-41-43.103Z
Pobierz