Wpis z mikrobloga

✨️ Jak zarządzać swoimi finansami i oszczędnościami?
- 70k eur na jednym koncie,
- 120k PLN na drugim koncie,
- 15k eur na xtb w sp500,
- 4K eur na eToro kogoś tam kopiuje,
- 16k eur ESOP w firmie (zwrot 60% w ostatnim roku)
- nowy samochód w leasingu 800€/mies.
- wynajem 4500pln/mies

Nie mam domu (za często zmieniam kraje i jeszcze nie zdecydowałem gdzie chce mieszkać) więc narazie wynajem. Zarobki 40-60k PLN/mies. zalezy od miesiaca (Etat za granicą zdalnie + weekendowo własny biznes też zdalnie)

30 lat. Co zrobić z tymi oszczędnościami?

Claude mówi żeby wziąć VWCE za całość oszczędności i nie myśleć za dużo. Trochę to nudne

Wrzucam anonimowo bo juz pare razy mnie tu rozpoznali po nicku

#gielda #xtb #inwestowanie #oszczednosci

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zulf: Wiesz, że może zarabiać większe pieniądze od jakiegoś czasu? To, że ktoś zarabia 50000zł np. od dwóch lat to nie znaczy, że ma odłożone kilka mln ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: mogę rozpisać Ci piękny plan jak dywersyfikować i nie stracić bo jest co popawiać. 30K za całą usługę. priv. zwróci Ci się z nawiązką.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Zarabiam mniej ale mam znacznie większy majątek od Ciebie.

Dywersyfikacja i nuda. Żadnych all inów i tradowania (jeśli już to pobaw się na 1% kapitału i p---------l sobie to to się nauczysz)
1) nieruchomość - może być na wynajem jeśli gdzieś osiądziesz lub/i REITy np Realty Income (daje dobry zwrot a jest całkiem bezpieczny, ETFy na REITY daja gorsze zwroty)
2) obligacje skarbowe - wg mnie spoko są te EDO 10
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @nilfheimsan

zwiedzilem za to prawie kazdy kontynent, mieszkalem w miejscu gdzie mialem stok narciarski 15 min od domu, potem w miejscu z widokiem na ocean. Po prostu zylem :) Ale chyba nie o tym byl moj post, pytalem o to jak zainwestowac, a nie jak zawrocic czas zeby wiecej oszczedzic

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz