Wpis z mikrobloga

✨️ Jak poradzić sobie z kryzysem zawodowym?
Z anonima, aby mnie nikt nie skojarzył

Od 4 lat pracuję w dziale AR księgowości w BPO/SSC dużego korpo. Miesiąc temu dowiedziałem się że dział jest likwidowany w polsce...
Mam jeszcze kilka miesięcy pracy ale już teraz zabrałem się za szukanie pracy jako księgowy/kontroler finansowy coś takiego. Dodam, że nie jestem z wielkiego miasta typu warszawa/kraków i rynek jest niestety mocno przeciętny, na popularnej stronie z ofertami w finansach jest dosłownie kilka ofert na całe miasto. Rozważałem przeprowadzkę ale byłoby to bardzo trudne, kredyt na mieszkanie, szkoła dwójki dzieci, praca żony, znajomi, zmiana totalna w życiu.

Rekrutuję się obecnie (wysłałem z 10 CV) jak dotąd totalne ghostowanie, w jedynej rozmowie przez telefon jaką miałem usłyszałem, że przyszło im 30 CV od ludzi z doświadczeniem w AR, a to tylko część tam aplikujących .Zarabiam całkiem nieźle 11k brutto jako senior ale mam też pewne zobowiązania finansowe (raty kredytu, czesne szkoła), więc duże cięcie zarobków nie wchodzi w grę.

Co byście na moim miejscu radzili może jakaś poddyplomówka z controllingu zaocznie, aby się wyróżnić. Czy godzić się powoli z koniecznością opuszczenia obecnego gniazdka i przeprowadzką do większej aglomeracji? Lekka załamka mnie bierze, bo miałem spokojne życie a tu nagle taki klops i kryzys przyszedł. Podobno z uwagi na obecne cięcia rynek pracy w obecnym moim mieście jest totalnie zalany osobami z doświadczeniem księgowo/finansowym.

#finanse #ssc #ksiegowosc #audyt #ksiegowosc #korposwiat #pracbaza #controlling

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@moll: OP jest w szoku, że do januszexu spłynęło 30 CV, chyba nie chcesz go załamać jak się dowie że zdalnie do top5 spływa po 300 CV i będzie musiał konkurować ze studentkami co robią za brutto=netto i mają 3 lata expa i dopiero zaraz kończą studia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@razdwatrzy55: teraz już na szczęście nie muszę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@mirko_anonim jak potrzebujesz pomocy odezwij się do mnie na priv z konta wykopowego. Rekrutowałam kilka lat, zerknę co tam masz w CV i podpowiem. Zamaż tylko imię, nazwisko i dane kontaktowe, bo to mi nie jest potrzebne
  • Odpowiedz
@Anakee: a te wszystkie infkaty i inne takie? Małe biura rachunkowe, które zatrudnia się zewnętrznie do obsługi księgowej?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: księgowość się zwija. Korpo migrują procesy do Indii, a zwykła księgowość będzie zastępowana AI i innymi automatami.

Zamiast przeprowadzki polecałbym zmienić branżę. Może kurs na uprawnienia elektryka?
  • Odpowiedz