✨️ Przekwalifikowanie w obliczu trudności na rynku ITⒾ Niestety po pół roku szukania pracy stwierdzam że w miastach powiatowych z poza top 8 nie ma pracy w IT i trzeba się przekwalifikować, żal człowieka ściska bo cała nauka Idzie do śmieci... Może znajdę coś pokrewnego. Obecnie pracuje ale to bagno. Kurcze niby człowiek czuje że powinna być praca, ale niestety konkurencja tak wielka w porównaniu do innych branż że nawet zainteresowanie branża nic nie daje, ew. Znajomości. IT admin/support. Wybrać top5 albo zmienić zawód. #pracait #praca
wtedy koło się zamyka, bo żeby mieszkać w większym mieście trzeba płacić dużo więcej za mieszkanie. Często ta różnica w koszcie wynajmu/spłacania kredytu między dużym miastem a małym nie rekompensuje różnic w zarobkach.
@Laleczka_kentucky: na początku. Limit zarobków w Wawie jest dużo wyżej niż w Gorzowie czy Olsztynie
@mirko_anonim: Kierunki migracji w it to Pune, Bangalore, Mumbai I podobne. Cały Polski rynek IT nie jest w stanie konkurować nawet z jednym z nich. Nie zanosi się na poprawę. Wielkie korpo masowo zwalniają, bo każda kasa musi być pompowana w AI. Jakakolwiek jakość właściwie przestała mieć znaczenie. Masa ofert to jakiś syf w stylu ASAP, całe litanie technologii, kontrakt na 3-6 miesięcy z jakimiś dziwnymi zapisami, a potem kop
@mirko_anonim: oj coś o tym top8 wiem, bo różowa nalega nad Opolem a ja nad Wrocławiem (mam tu tani najem) tylko ofert w tym Opolu to w IT nie ma xD jedynie mogła to być bazą wypadową do wro i Katowic, ale daj spokój całe życie dojeżdżać na hybrydę, a hybrydowi Januszem lubią jak zwiększać, już nie mówiąc o takich co wybranie 4 dni zdalnych nazywają hybryda xDDD
ale wtedy koło się zamyka, bo żeby mieszkać w większym mieście trzeba płacić dużo więcej za mieszkanie. Często ta różnica w koszcie wynajmu/spłacania kredytu między dużym miastem a małym nie rekompensuje różnic w zarobkach.
@Laleczka_kentucky: czy dużo więcej? Jakby założyć że OP w wojewódzkim znajdzie laskę co jest łatwiejsze to nie wiem,ale to tylko gdybanie, warto dodać, że w powiatowym często musisz mieć własne auto bo komunikacja nie istnieje.
: większość ludzi nie robi i nie zrobi nigdy żadnej kariery. Zarobić tysiąc czy 2 więcej, niż w powiatowym, ale za mieszkanie płacić 3x więcej to xD
@Laleczka_kentucky: jak się przeprowadziłem do Wawy daaaawno temu to moja pensja wzrosła z 5k na 10k za tę samą robotę, a koszt wynajmu mieszkania z 1,6k na 2,2k. Praca w IT.
miły-sojusznik-22: co do wpisu: - była kiedyś możliwa praca w miastach powiatowych - teraz nie jest lub trzeba mieć szczęście, znajomości, bardzo duże umiejętności (wtedy albo jesteś świetnie uzdolniony albo rypiesz wiele godzin i nie masz życia) - nie chciałbym wyjeżdżać ze względów rodzinnych - ale kiedyś byłem w top 5, zarobki i stabilność pracy zdecydowanie na plus, tylko miejscowi nie lubią jak ktoś mówi, że przyjechał bo praca jest l -lepiej się
Niestety po pół roku szukania pracy stwierdzam że w miastach powiatowych z poza top 8 nie ma pracy w IT i trzeba się przekwalifikować, żal człowieka ściska bo cała nauka Idzie do śmieci... Może znajdę coś pokrewnego. Obecnie pracuje ale to bagno. Kurcze niby człowiek czuje że powinna być praca, ale niestety konkurencja tak wielka w porównaniu do innych branż że nawet zainteresowanie branża nic nie daje, ew. Znajomości. IT admin/support. Wybrać top5 albo zmienić zawód. #pracait #praca
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
📒 Notatka moderatora: Glazura.
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
Komentarz usunięty przez moderatora
@mirko_anonim: nigdy nie było. Podłączanie drukarek w szpitalu powiatowym to nie IT :P
@Laleczka_kentucky: na początku. Limit zarobków w Wawie jest dużo wyżej niż w Gorzowie czy Olsztynie
Masa ofert to jakiś syf w stylu ASAP, całe litanie technologii, kontrakt na 3-6 miesięcy z jakimiś dziwnymi zapisami, a potem kop
@Laleczka_kentucky: czy dużo więcej? Jakby założyć że OP w wojewódzkim znajdzie laskę co jest łatwiejsze to nie wiem,ale to tylko gdybanie, warto dodać, że w powiatowym często musisz mieć własne auto bo komunikacja nie istnieje.
Ale
@mirko_anonim: a to kiedys
@Laleczka_kentucky: jak się przeprowadziłem do Wawy daaaawno temu to moja pensja wzrosła z 5k na 10k za tę samą robotę, a koszt wynajmu mieszkania z 1,6k na 2,2k. Praca w IT.
Nie wiem, nigdy nie zarabiałem.
To było 60m przy metrze, całkowity koszt z internetem. Tyle, że dawno temu (2010).
@Laleczka_kentucky:
@Laleczka_kentucky: możesz mi to wytłumaczyć? co ma obecny koszt mieszkania do zwiększenia zarobków po przeprowadzce do Wawy w 2010?
- była kiedyś możliwa praca w miastach powiatowych - teraz nie jest lub trzeba mieć szczęście, znajomości, bardzo duże umiejętności (wtedy albo jesteś świetnie uzdolniony albo rypiesz wiele godzin i nie masz życia)
- nie chciałbym wyjeżdżać ze względów rodzinnych - ale kiedyś byłem w top 5, zarobki i stabilność pracy zdecydowanie na plus, tylko miejscowi nie lubią jak ktoś mówi, że przyjechał bo praca jest l -lepiej się