Wpis z mikrobloga

✨️ Jak wybrać idealny materac dla osób z problemami zdrowotnymi?
Poszukuję solidnego materaca 160x200 cm w okolicach 4,000-6,000 złotych. Mam nowe łóżko z elastycznym stelażem.
Jestem po 30-tce, mam skoliozę, skłonność do napiętych mięśni i problemy z rwą kulszową/odcinkiem lędźwiowym.
Spotkałem się z opinią, że dobrym wyborem są hybrydy multipocket (?). Byłem w sklepie Pan Materac i leżałem krótko na medycznych Hildingach:

- jednostronny Puls Advanced (5500 zł)
https://www.panmaterac.pl/materace-sprezynowe/4848-154724-materac-puls-advanced-pan-materac-kieszeniowo-piankowy.html#/28-rozmiar-160x200

- dwustronny Select Dynamic (4300 zł)
https://www.panmaterac.pl/materace-sprezynowe/2407-118160-materac-select-dynamic-pan-materac-kieszeniowy.html#/28-rozmiar-160x200/915-pokrowce_pan_materac-cashmere

- dwustronna Makarena (3700 zł)
https://www.panmaterac.pl/materace-sprezynowe/334-20213-materac-makarena-hilding-kieszeniowy-5901595008554.html#/28-rozmiar-160x200/

Nie odczułem dużych różnic. To tylko część oferty jednego sklepu i ciężko w 5 minut stwierdzić, który model jest najwygodniejszy. Dłuższe testowanie w domu ma sens, ale trudno mi sobie wyobrazić, że a) miałbym testować z 4-6 materaców przez 1-3 miesiące każdy i dojść do wniosku, że nr 3 lub 5 był najlepszy, b) miałbym wydać tysiące na materac, który ktoś wcześniej testował u siebie przez 1-3 miesięcy. Wydaje się, że dwustronne materace są mniejszym ryzykiem, ale podobno trendy idą w stronę jednostronnych. Zdziwiło mnie też to, że materace są dostarczane (i przechowywane?) w rolkach, i potrzebują 2 dni na rozprostowanie się). Dużo pytań.

Jaki model (spośród wymienionych lub innych) wybrać? Pozwalam sobie zawołać ekspertów: @Milano @EkspertMateracowy

#materac #materace #lozko #lozka #meble #pytanie #sen #fizjoterapia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

mirkoanonim - ✨️ Jak wybrać idealny materac dla osób z problemami zdrowotnymi? Ⓘ
Posz...

źródło: funny-man-pajamas-sitting-lots-mattresses_85574-3060

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Też nie za bardzo czuję różnicę pomiędzy materacem za 1k a materacem za 6k. I szczerze jakbym miał dać 6k to bym sobie już raczej dołożył do łóżka wodnego.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ten Puls Advanced i Select Dynamic produkowany jest wyłącznie dla sieci sklepów Pan Materac, więc ich nie znam. Z tego co widzę to Puls Advanced to materac jednostronny (?). Natomiast, Makarena to znany i popularny model - 500 sprężyn na m2, z jednej strony gruba warstwa pianki termo-elastycznej (bardziej "leniwa"), a z drugiej lateksowej (bardziej sprężysta). Makarena nie jest rolowana przez producenta i przyjeżdża na płasko. I do końca
  • Odpowiedz
Miej na uwadze, że przy skoliozie, napięciach mięśniowych i dolegliwościach w odcinku lędźwiowym naprawdę warto podejść do wyboru materaca technicznie, a nie marketingowo.

Dwustronność lepiej sobie podarować. Podobnie jak sprężyny. O komforcie i stabilizacji decydują głównie: to, jak materac utrzymuje miednicę (żeby nie zapadała się zbyt głęboko), jak pozwala barkom zejść przy spaniu na boku oraz czy pracuje równo na całej powierzchni bez punktowych dołków. Dlatego to, że w sklepie nie poczułeś
  • Odpowiedz