Wpis z mikrobloga

✨️ Czy boomerzy mieli rację? Refleksje o pracy i młodzieży
A co jeśli boomerzy mieli racje? I w życiu liczy się ciężka praca a młode pokolenia są roszczeniowe, chcieliby mieć wszystko łatwo, itp.
W sensie rozumiem perspektywe młodych - bo sam taki byłem, młodzieńcza energia, zapał, chęć zmiany, jakieś idee. Tylko potem każdego czeka zderzenie z rzeczwywistością i okazuje się że świat jest brutalny a my nie zawrócimy biegu rzeki. To tak jak z pokoleniem Z które miało wywrócić rynek pracy do góry nogami a obecnie dostają mokrą szmatą w pysk od januszexów na otrzeźwienie. Innymi słowy dla większości nie ma drogi na skróty. Życie to nie film z happy endem i ile sobie ugrasz tyle masz. I wiem że zawsze pada argument "bo inni nic nie musieli robić, mieli bogatych rodziców" itp. - ale to właśnie argument za ciężką pracą, bo to oni dostali nie ty. Ty nigdy taki nie będziesz dlatego tymbardziej musisz zapieprzać żeby cokolwiek mieć.

#praca #przemyslenia #przegryw #zycie #depresja #antykapitalizm

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: To nie jest tylko kwestia gen Z. Inne generacje, też wchodziły na rynek z podobnym nastawieniem np. Milenialsi. Tyle, że oni mieli łatwiej się dostosować bo w trudniejszych warunkach się wychowali. Z drugiej strony młodzi ludzie, którzy są dziećmi Milenialsów, mają dużo łatwiejszy start i większy margines popełniania błędów.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Sam jestem millenialsem i pamiętam moje pierwsze kroki w pracy. Teraz już jestem bliżej 40. i role się odwróciły, tj. obecnie ja robię za boomera. Wydaje mi się, że młodzi ludzie faktycznie jeszcze nie wiedzą, że nie ogarniają. I tak było zawsze. I to jest zrozumiałe, zwłaszcza, gdy ktoś startował z wysokiego progu (dobra uczelnia, staże zagraniczne, języki obce itd.). Natomiast nie przypominam sobie, żebym ja czy moi rówieśnicy
  • Odpowiedz
@kal_filozoficzny: element hamulcowy i ktoś kto nie rozumie tzw "work and life balance". Prawda jest taka, że za młodu trzeba o-----ć pańszczyznę (o ile nie masz na prawdę dzianych starych). Tak żeby w tym wieku 30+ ciągnąć z tego profity.
  • Odpowiedz
@BilionDollarBaby: To też. Ale w moim pokoleniu sporo jest osób, które podobnie miały "dobry start" i do zakończenia studiów nie zhańbiły się zarobkiem, a jednak mimo wszystko dużo bardziej solidnie podchodziły do pierwszej pracy. Moja teoria jest taka, że pokoleniu Z tiktok i instagram zrył mózgi w sposób, który sprawia, że postrzegają się jako byty wyjątkowe, o wyższej samoświadomości i wrażliwości. I wobec tego nie muszą z---------ć. A poza tym:
  • Odpowiedz