✨️ Dlaczego Polska nie jest najlepszym krajem do życia?Ⓘ Nie rozumiem tej gloryfikacji życia w Polsce ostatnio, że teraz to najlepszy kraj do życia, 20 gospodarka świata, mamy Blika i paczkomaty więc jesteśmy potęgą a #emigracja na zachód to dla przegrywów teraz. Kiedyś gloryfikacja zachodu a teraz niezdrowa wajcha w drugą stronę. Fajnie że się rozwinęliśmy, jest czysto, nadal bezpiecznie ale jeśli chodzi o jakość życia to jesteśmy daleko w tyle. Spotykam czasem Niemców to mam wrażenie, że oni np. do takich miejsc jak Tajlandia to latają sobie ot tak będąc zwykłym szeregowym pracownikiem, gdzie u nas na takie wyjazdy to może sobie pozwolić jakiś wyższy szczebel w korpo. Ale do rzeczy.. czemu nikt nie bierze pod uwagę: edukacji, pracy, służby zdrowia, mieszkalnictwo, stabilności politycznej, mentalność narodu, potencjał? U nas nadal w polityce non stop afery, kolesiostwo czy przepalanie pieniędzy. Nie kojarzę też żeby Polska była kierunkiem dla zachodu na leczenie czy studiowanie. Od lat 89 jedziemy na patencie taniej siłej roboczy i jesteśmy znani właściwie z pierogów i Lewandowskiego. Taki super kraj do życia a w europejskich statystykach jesteśmy na dnie stawki (wydatki na służbę zdrowia, przepracowanie, demografia, cokolwiek) ale jaramy się bo ulice są czyste i jest bezpiecznie więc zachód upadł.
@mirko_anonim: nie od razu Rzym zbudowano. W ciągu 30 lat przeszliśmy droge od kraju trzeciego świata, do pierwszego. Nie, nie osiągneliśmy poziomu Niemiec, bo nie było takiej możliwości, ale skala sukcesu i tak jest spektakularna. Kto osiągnął więcej w krótszym czasie i dlaczego nikt?
Biorąc pod uwagę cały świat, Polska jest w górnym decylu najlepszych miejsc do życia. A że ma wady? Trudno. Wciąż ogólny bilans wychodzi grubo na plus.
Kto osiągnął więcej w krótszym czasie i dlaczego nikt?
@thorgoth: Wszyscy? Niemcy (RFN) np. Wirtschaftswunder ty słyszał? Azjatyckie Tygrysy ty słyszał? Japonia, Korea, Tajwan, Singapur, Chiny np. wczoraj z głodu umierali, dziś są potęgami, Chile i wiele innych.
ale skala sukcesu i tak jest spektakularna.
@thorgoth: Nie jest, bez Niemców i EU Polska zdechnie. Druga Ukraina się tu zrobi.
@thorgoth: Nie pułap ma znaczenie tylko kultura, intelekt, pracowitość i mentalność. Zobacz Co Polska robi sąsiadując z wrogim narodem, a co taka Korea. Zobacz na elity tego kraju, on bez EU, Niemców i USA przestanie istnieć. Jak zawsze zresztą, po czym będzie plakał że ktoś nie pomógł, że ktoś zdradził, że to wina Niemców, Rzymian, Ukraińców, ruskich itp...
Azjatyckie tygrysy czyli kto, Chiny? Korea Południowa?
@Szczur_w_Koronie: @thorgoth W Koree Poludniowa USA z Japonia wpompowala olbrzymie srodki i technologie zapewniajac im rynek zbytu. Trudno mi wymienic inny kraj ktory wiecej jechal na pomocy od innych. Jest to zas skorumpowana oligarchia
Nie pułap ma znaczenie tylko kultura, intelekt, pracowitość i mentalność
@Szczur_w_Koronie: nie dogadamy się. Firma X jest liderem rynku. 30 lat później jest dalej liderem rynku. Firma Y jest na granicy bankructwa, 30 lat później osiągnęła 50% pozycji firmy X.
Która z firm odniosła bardziej spektakularny sukces?
jeśli chodzi o jakość życia to jesteśmy daleko w tyle
@mirko_anonim: Taka prawda. Przez lata jechaliśmy na renomie "low cost center" dla zachodnich korporacji, ale niestety trend się odwraca. Definicja sukcesu klasy średniej, to praca w zagranicznej firmie (za ułamek wynagrodzenia niemieckiego, czy amerykańskiego odpowiednika na tym samym stanowisku), kupno nierucha na lichwiarski kredyt w mieście wojewódzkim i "przywilej" poruszania się komunikacją miejską. Dodatkowo, żeby podbudować sobie ego popularne jest
W Koree Poludniowa USA z Japonia wpompowala olbrzymie srodki i technologie zapewniajac im rynek zbytu. Trudno mi wymienic inny kraj ktory wiecej jechal na pomocy od innych. Jest to zas skorumpowana oligarchia
@Miniu30: A zapytaj AI bo coś mi się wydaję że kłamiesz, ja zapytałem i liczby dla Polski są wielokrotnie większe uwzgledniając inflację, choć wszystkie AI zaznaczają że cieżko to porównywać. XD
Ta z mentalem, kulturą i pracowitoscią pozwalającymi zostać liderem rynku
@Szczur_w_Koronie: rozmawiamy o rozwoju. Nie zgadzam się w sposób fundamentalny, microsoftowi latwiej jest pozostać liderem niż firmie X osiągnąć ułamek pozycji microsoftu. Miarą sukcesu Polski jest też metal, to jak bardzo się zmienił przez ostatnie 30 lat jest czymś wielkim. Przypuszczam że jesteś na tyle młody by nie pamiętać jacy ludzie byli wtedy; ja pamiętam. Nie, nie byli tacy jak
@Szczur_w_Koronie: co ci niby podalo AI? To ze Korea dostalawala technologie i zamowienie w super warunkach? Tu masz jak np Huyndai bylo pompowane przez tylko amerykanska armie https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1068/a130025p . W latach 70 to nawet taki przemysl stalowy i stoczniowy rozwijal sie tam na pomocy Japonii - firmy z Europy nie chcialy sprzedac technologie to dostali inwestycje i zamowienia od nich. Tam wszystko praktycznie powstala z ich pomoca. Wszystko zas przy
@thorgoth: Ciężko mi utrzymać wątki do kilku odpowiadałem, muszę twoje przeczytać ponownie bo się pogubiłem. Mam prawie 40lat, ludzie się nie zmienili, różnica taka, że dzięki UE nie chodzą głodni i to stłumiło ich ruską naturę. Miesiąc bez jedzenia i znów by się zaczęło.
@Miniu30: Polacy też mieli Fiata i gdzie ten fiat jest? Prezesik dostał łapówki sprzedał i tyle tego było, a jak Niemcy weszli do tych fabryk co kupili i zobaczyli soviecki sposób zarządzania i produkcji to się za głowę złapali i kazali to zbombardować z orbity, po czym wybudować nowe bo nie ma sensu.
Gdzie autorskie komputery co Grek Polakom projektował nad Odrą he?! Grek odszedł i nie było kolejnego frajera
@Szczur_w_Koronie: nie Polacy nie mieli fiata -tylko licencje ktora zaplacili a ktora byla juz kompletnie przestarzala w 89 roku. Gdyby to bylo jak w Koreii to Fiat by wspieral polska fabryke nowa technologia , w wloszech sprzedawano by to auto na preferencyjnych warunkach a jak byly by problemy z w Korei tez sie zdarzalo to i kapitalem oraz zamowienia by dali. Blok wschodni technologicznie nie byl zwyczajnie w stanie produkowac
delikatny-obserwator-30: @thorgoth ale ten sukces to bycie neokolonią dla zachodu a peak Polski już za nami więc pora na zjazd w dół. To tak jakby patrzeć na rozwój Pakistanu czy Wienamu przez pryzmat że porobili tam fabryki do szycia odzieży i zamiast za darmo to dzieci robią teraz za $5.
entuzjastyczny-optymista-40: @kowalzmetina: no dokładnie. Klasa średnia rekompensuje sobie kiepskie życie przepłaconymi towarami i żyje ułudą kraju dobrobytu a w międzyczasie wydaje ostatnie zaskórniaki na prywatne leczenie bo w publicznym ma termin za 2 lata albo wysyła dzieci do prywatnego przedszkola bo boi się patologi i kiepskiej edukacji
precyzyjny-opiekun-95: @thorgoth @Miniu30 Nie żeby coś ale nawet Malezja, Iran, Wietnam, Rumunia, Czechy, Słowenia, Chorwacja, Pakistan, Białoruś, Turcja, Indie, Liban, Argentyna, Finlandia mają własne marki samochodów ( ͡°͜ʖ͡°)
Nie rozumiem tej gloryfikacji życia w Polsce ostatnio, że teraz to najlepszy kraj do życia, 20 gospodarka świata, mamy Blika i paczkomaty więc jesteśmy potęgą a #emigracja na zachód to dla przegrywów teraz. Kiedyś gloryfikacja zachodu a teraz niezdrowa wajcha w drugą stronę. Fajnie że się rozwinęliśmy, jest czysto, nadal bezpiecznie ale jeśli chodzi o jakość życia to jesteśmy daleko w tyle. Spotykam czasem Niemców to mam wrażenie, że oni np. do takich miejsc jak Tajlandia to latają sobie ot tak będąc zwykłym szeregowym pracownikiem, gdzie u nas na takie wyjazdy to może sobie pozwolić jakiś wyższy szczebel w korpo. Ale do rzeczy.. czemu nikt nie bierze pod uwagę: edukacji, pracy, służby zdrowia, mieszkalnictwo, stabilności politycznej, mentalność narodu, potencjał? U nas nadal w polityce non stop afery, kolesiostwo czy przepalanie pieniędzy. Nie kojarzę też żeby Polska była kierunkiem dla zachodu na leczenie czy studiowanie. Od lat 89 jedziemy na patencie taniej siłej roboczy i jesteśmy znani właściwie z pierogów i Lewandowskiego. Taki super kraj do życia a w europejskich statystykach jesteśmy na dnie stawki (wydatki na służbę zdrowia, przepracowanie, demografia, cokolwiek) ale jaramy się bo ulice są czyste i jest bezpiecznie więc zachód upadł.
#polska #gospodarka #ekonomia #zagranica #polak #biznes #przegryw #praca #demografia
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
źródło: comment_GBdU1wyHkMJD2e2lpQ8uyV7sMA7IET2V
PobierzNie, nie osiągneliśmy poziomu Niemiec, bo nie było takiej możliwości, ale skala sukcesu i tak jest spektakularna. Kto osiągnął więcej w krótszym czasie i dlaczego nikt?
Biorąc pod uwagę cały świat, Polska jest w górnym decylu najlepszych miejsc do życia. A że ma wady? Trudno. Wciąż ogólny bilans wychodzi grubo na plus.
@thorgoth: Wszyscy? Niemcy (RFN) np. Wirtschaftswunder ty słyszał? Azjatyckie Tygrysy ty słyszał? Japonia, Korea, Tajwan, Singapur, Chiny np. wczoraj z głodu umierali, dziś są potęgami, Chile i wiele innych.
@thorgoth: Nie jest, bez Niemców i EU Polska zdechnie. Druga Ukraina się tu zrobi.
@Szczur_w_Koronie: Niemcy (RFN) startowaly z innego pułapu.
Azjatyckie tygrysy czyli kto, Chiny? Korea Południowa?
Myśle że nie masz pojęcia o czym piszesz.
@Szczur_w_Koronie: nie dogadamy się.
Firma X jest liderem rynku. 30 lat później jest dalej liderem rynku.
Firma Y jest na granicy bankructwa, 30 lat później osiągnęła 50% pozycji firmy X.
Która z firm odniosła bardziej spektakularny sukces?
@mirko_anonim: Taka prawda. Przez lata jechaliśmy na renomie "low cost center" dla zachodnich korporacji, ale niestety trend się odwraca. Definicja sukcesu klasy średniej, to praca w zagranicznej firmie (za ułamek wynagrodzenia niemieckiego, czy amerykańskiego odpowiednika na tym samym stanowisku), kupno nierucha na lichwiarski kredyt w mieście wojewódzkim i "przywilej" poruszania się komunikacją miejską. Dodatkowo, żeby podbudować sobie ego popularne jest
@Miniu30: A zapytaj AI bo coś mi się wydaję że kłamiesz, ja zapytałem i liczby dla Polski są wielokrotnie większe uwzgledniając inflację, choć wszystkie AI zaznaczają że cieżko to porównywać. XD
@Szczur_w_Koronie: rozmawiamy o rozwoju.
Nie zgadzam się w sposób fundamentalny, microsoftowi latwiej jest pozostać liderem niż firmie X osiągnąć ułamek pozycji microsoftu.
Miarą sukcesu Polski jest też metal, to jak bardzo się zmienił przez ostatnie 30 lat jest czymś wielkim.
Przypuszczam że jesteś na tyle młody by nie pamiętać jacy ludzie byli wtedy; ja pamiętam.
Nie, nie byli tacy jak
Gdzie autorskie komputery co Grek Polakom projektował nad Odrą he?! Grek odszedł i nie było kolejnego frajera
To wynika wg. mnie z dwóch rzeczy.
1) wyolbrzymiona informacja najlepiej się
Blok wschodni technologicznie nie byl zwyczajnie w stanie produkowac
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
Nie żeby coś ale nawet Malezja, Iran, Wietnam, Rumunia, Czechy, Słowenia, Chorwacja, Pakistan, Białoruś, Turcja, Indie, Liban, Argentyna, Finlandia mają własne marki samochodów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰