Aktywne Wpisy

mocarnyknur +204
źródło: 1000043665
PobierzPora na zimny prysznic.
Koniec mitu potężnego #programista15k. Oto brutalne zderzenie z rzeczywistością biologicznych zasobów z polskiego IT.
Spójrzcie na ten wykres i przestańcie w końcu żyć złudzeniami z lat 2020-2022. Podczas gdy przeciętny Janusz na magazynie, kurier czy pani w żabce dostają regularne podwyżki inflacyjne i średnia krajowa wystrzeliła do poziomu ponad 9,5 tysiąca brutto, dumni „panowie programiści” od trzech lat stoją w bolesnym rozkroku na poziomie 15 200 zł.
Koniec mitu potężnego #programista15k. Oto brutalne zderzenie z rzeczywistością biologicznych zasobów z polskiego IT.
Spójrzcie na ten wykres i przestańcie w końcu żyć złudzeniami z lat 2020-2022. Podczas gdy przeciętny Janusz na magazynie, kurier czy pani w żabce dostają regularne podwyżki inflacyjne i średnia krajowa wystrzeliła do poziomu ponad 9,5 tysiąca brutto, dumni „panowie programiści” od trzech lat stoją w bolesnym rozkroku na poziomie 15 200 zł.
źródło: dramat_it_
Pobierz

Trenuję prawie pół roku na siłce, a efekty mam mierne. Dlatego zrobiłem badanie na teścia i wszystko wyszło w normie oprócz testosteronu całkowitego i SHBG.
Testosteron wyszło ponad 1000 ng/dl, przy czym SHBG aż 96 nmol/l, czyli prawie 2x więcej niż najwyższy zakres referencyjny (18,30 - 54,10). Czy ktoś się z tym zmagał? Wyczytałem że to jedna z przyczyn niskiego libido, braku przyrostu masy mięśniowej oraz braku energii - wszystkie trzy objawy mam.
Przeczesałem już pół internetu i dużo osób poleca brać np. cynk (biorę od dawna), ashwagandhę (też biorę) i boron - tego akurat nie biorę, bo dużo osób pisało że owszem może obniżyć SHBG, ale całkowity testosteron również, więc wyjdzie na to samo...
Ktoś się z was zmagał z bardzo wysokim SHBG i to wyleczył? Czy pozostaje tylko i wyłącznie TRT?
PS: trenuję 3x w tygodniu FBW oraz bardzo pilnuję diety - nie jem syfu i kalorie trzymam w okolicach 2600 kcal (by utrzymać wagę w miejscu), więc nie jest to kwestia deficytu kalorycznego. Staram się też sporo ruszać, spać o regularnych porach i naprawdę nie wiem już co więcej mogę zmienić samemu, bo wydaje mi się że wszystko mam zoptymalizowane ile się tylko realnie da... nie wiem sam czego mogę jeszcze spróbować.
#lekarze #zdrowie #mikrokoksy #endokrynolog #hormony #medycyna #zdrowie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt