Wpis z mikrobloga

✨️ Przemiany pokolenia 89: Czy naprawdę dostajemy po mordzie?
Dzisiaj chyba dostałem takiego życiowego plaskacza na zasadzie "urodziłeś się o złej porze, w złym miejscu"
Pracuję z ludźmi 45+, najczęściej mają już dzieciaki w wieku, gdzie zaczynają studia i wiecie co? Starzy bez problemu kupują mieszkanie w mieście wojewódzkim, bo Oskarek chce studiować finanse i rachunkowość (nie wiadomo czy pociągnie nawet 1 rok, bo matura zdana na 30%) ale nowe budownictwo i min 55 m2
Oczywiście międzyczasie wyjazdy w Alpy, obozy tematyczne i inne atrakcje.

Mój rocznik +/-89 jedyne co dostał to ciuchy po rodzeństwie, wprdol pod gimnazjum i kolonie w jakieś ruderze pod Zakopane.
A jeszcze kazali ci płacić składki na remont sali gimnastycznej xD
Żadnych 500+, 800+, 13,14
Jak wchodziłem na rynek pracy to "rynek pracodawcy", umowy śmieciowe i najlepiej zlecenie jak najdłużej.
Kiedy uzbierałem na własne mieszkanie to z ceny 3-4 tys/m2 zrobiło się 8-9 tys.
Potem doyebali rosnącymi stopami procentowymi.
Potem Covid i zamykanie biznesów, skracanie czasów pracy, redukcja wynagrodzenia.

Dosłownie mam wrażenie, że nasze pokolenie (choć miało swój urok) dostaję po mordzie w każdym możliwym aspekcie życia.

#zycie #przemyslenia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Czy ja wiem, ja studiowałem pracując równocześnie, dzięki temu po studiach od razu dostałem lepsze stanowisko co po kilku latach skutkowało fajną pozycją w firmie i sporo ponad przeciętnymi zarobkami. Natomiast te dzieciaki z pokolenia młodszego przychodzące do pracy tylko pokazują moim przełożonym jak dobrze było zainwestować we mnie niż w synka który przychodzi z c--j wie jakimi tytułami itd natomiast beż żadnej wiedzy praktycznej. Może i nie dostaliśmy
  • Odpowiedz