Wpis z mikrobloga

✨️ Tempomat adaptacyjny czy zwykły w Skodzie?
Tempomat adaptacyjny czy zwykły? Marka #skoda , ale w #vw to pewnie działa podobnie.
Jazda 15k rocznie, 30% miasto korki, 30% a4 (gdzie nie ma szans na zachowanie odległości i w każdy milimetr się wciskają), reszta drogi krajowe itp. Auto w automacie.

Minus - podobno jak wezmę adaptacyjny to nie mogę używać zwykłego.
Mam ogólnie z założenia duże obawy co do tych autonomicznych cech aut, znajomego któryś z systemów w vw wyhamował auto do zera bez powodu (auto spanikowało, tir włączał się do ruchu ale znajomy już wtedy zmieniał pas). Zakładam wylaczania asystenow pasa przez remonty na autostradach (czyli kilka linii obok siebie) itp itp, ale może dziaduję. Mam obecnie stare auto bez bajerów, bez automata, słabe wiec nowe auto to i tak duże upgrade

#samochody #samochod #motoryzacja #auto #auta

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Nie wiem jak w grupie vag ale np w Volvo mozna się przełączać pomiędzy zwyklym a adaptacyjnym. Ja bym sie nawet nie zastanawiał, do jazdy w korkach genialny, na trasie rowniez, nie trzeba walczyc z przełączaniem o pare km tempomatu zeby sie za kims utrzymywac. W miescie tez mi sie sprawdza.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja bym się bał że auto ma mi utrzymywać odstęp na podstawie czujników i samo przyspieszać albo hamować.
mirek już kiedyś jakiś pisał, że psychicznie z tym już nie może i żałuje adaptacyjnego. Samochody to nie samoloty gdzie zawsze masz backup. nawali czujnik i rozwalisz się. zdarza się może i rzadko ale jak już się zdarzy to p--------e.

Uważam, że bezpieczniejszy czy bardziej odprężający jest normalny klasyczny którego lokujesz
  • Odpowiedz
ja bym się bał że auto ma mi utrzymywać odstęp na podstawie czujników i samo przyspieszać albo hamować.

mirek już kiedyś jakiś pisał, że psychicznie z tym już nie może i żałuje adaptacyjnego. Samochody to nie samoloty gdzie zawsze masz backup. nawali czujnik i rozwalisz się. zdarza się może i rzadko ale jak już się zdarzy to p--------e.

Może nie samolot, ale sporo tego jeździ i jakoś nie ma masowych wypadków. Hard to swallow
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: rezygnować z adaptacyjnego bo się usłyszało pojedynczą historię że komuś tego typu tempomat zadziałał nie tak jak chciał to tak jak zrezygnować z pasów bezpieczeństwa bo się usłyszało że ktoś spłonął w aucie bo nie mógł ich wypiąć i uciec
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeździłem kilka lat Superb'em ze standardowym tempomatem, teraz od kilku miesięcy jeżdżę Passatem z tempomatem adaptacyjnym (+ Travel Assist) i to jeden z lepszych ficzerów w tym samochodzie ( ͡° ͜ʖ ͡°) przeskok jest ogromny pod kątem wygody, a żadnej nieprzyjemnej sytuacji z tym nie było (zrobiłem póki co około 16,5k km). Można wyłączyć adaptacyjny i używać standardowe jeśli się chce.
  • Odpowiedz
@r5678:

Uważam, że bezpieczniejszy czy bardziej odprężający jest normalny klasyczny którego lokujesz sobie na jakiejś prędkości, czy przyspieszasz hamujesz manetką, muśnięcie hamulca rozłącza i tak jest dobrze. Po co kombinować.

Ale uważasz tak na podstawie doświadczeń z różnymi systemami czy tylko chłopski rozum?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: bierz adaptacyjny i nawet sie nie zastanawiaj. Kiedys jechalem do Chorwacji Arteonem i na autostradzie przede mna byl wypadek. Zanim zdazylem nacisnac pedal hamulca, systemy juz zdazyly wyhamowac za mnie...
  • Odpowiedz
Mam ogólnie z założenia duże obawy co do tych autonomicznych cech aut, znajomego któryś z systemów w vw wyhamował auto do zera bez powodu (auto spanikowało, tir włączał się do ruchu ale znajomy już wtedy zmieniał pas).

@mirko_anonim: bardziej właczy się Asystent zmiany pasa ruchu albo Front Assist
  • Odpowiedz
Mam ogólnie z założenia duże obawy co do tych autonomicznych cech aut, znajomego któryś z systemów w vw wyhamował auto do zera bez powodu

@mirko_anonim: aktywny tempomat raczej nie ma nic do tego, radar front assist i tak będzie bo jest obowiązkowy, a to ten system odpowiada za nagłe wyhamowania.

BTW zamiast skody kup toyote, tempomat adaptacyjny będzie w standardzie, jak ktoś nie chce to może używać zwykłego tylko po
  • Odpowiedz
  • 0
@r5678 wspaniały chłopski rozum. Tak się boisz, a polecasz zwykły tempomat. Co jeśli tam zawiedzie czujnik i pedał hamulca nie rozłączy? ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz