Wpis z mikrobloga

✨️ Wady leasingu samochodowego: Co warto wiedzieć?
Pewnie wielu z Was ma #leasing na samochód. Konkretnie pytam o leasing z grupy VW - czyli vw, skoda, seat, audi. Mam ofertę na leasing aktualną na poniżej 101%. 100,8% czy coś. Ogólnie super warunki ma skoda. Tylko tak jak z pierwszym kredytem na mieszkanie tak teraz z leasingiem na auto trochę się obawiam zobowiazań i wszystkich tych umów, problemów itp. Jakie wady leasingu widzicie? Ja mam:
- problemy podatkowe przy szkodzie na ryczałcie
- problemy z wyjazdem zagranicę czytaj dziwne łapanki w Czechach?
- czy auto jest rzeczywiście moje? bez problemu na 100% legali sobie montuję bagażnik na dach jak zarysuję auto to nikogo to nie interesuje? czy to tylko taka praktyka ale ktoś się może dowalić?
- jakieś minusy, dodatkowe opłaty ukryte? widze jakos 30zł miesięcznie dodatkowa opłata za leasing, ac/oc w sumie ciezko mi powiedziec czy jest drożej na pewno, trochę loteria

coś jeszcze? przy moim ryczałt i auto użytek mieszany (zakładam 1% wykup i nie wrzucam w koszty) w skali 2 lat leasingu bo na tyle planuję (mogę i 3, to samo kosztowo), zakładając dodatkowe koszty leasingu (opłaty itp) ale tez zysk ze kase wrzucam na lokate i pracuje, to mam korzyść leasing 6500zł. 6500zł zyskam w skali dwóch lat biorac leasign na jdg ryczałt 50% vat inż kupując normalnie jakos os fizyczna

#jdg #samochody #programista15k

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: 1. O jakich problemach przy szkodzie mówisz?
2. Wystarczy złożyć wniosek o dok potrzebne do wyjazdu za granice koszt rzędu 100zł
3. Tak nikogo to nie interesuje jesli mieści się w normie, jesli wykupujesz na koniec to wgl ich to nie intersuje
4. Jedyne opłaty dodatkowe z jakimi się spotkałem to 100zł za przesłanie mandatu z fotoradaru oraz wystawienie zgody na użytkowanie przez partnerkę. co do ubezpieczenia to droższe
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Minusy? Trzeba się dobrze ubezpieczyć (GAP), bo jak auto ukradną to możesz zostać bez auta i z leasingiem.

Jeżeli to klasyczny leasing (planujesz to auto wykupić) to leasingodawcę mało interesuje czy będziesz miał bagażnik na dachu czy rysy na drzwiach. Przy leasingu z wysokim wykupem jak auta wraca do leasingodawcy jest odwrotnie.
  • Odpowiedz
@kot-z-cheshire: No ale co salon zarabia na leasingu 101%? Kiedyś było tak ze ten promocyjny leasing byl formą zniżki, wiec płacąc gotówka można było liczyć na większy rabat, ale mimo wszystko jeśli i tak ktoś chciał leasing to ten w salonie wychodził taniej, nawet uwzględniając jakiś dodatkowy rabat. Tylko trudno sie negocjuje i salon może mieć rabat od producenta i schodzić dodatkowo ze swojej marży, niektórzy z powodu tego drugiego
  • Odpowiedz