Aktywne Wpisy
spirityfree +103
Dawno temu podjęłam dezycję o braku dzieci z różnych powodów.
Przez ten cały czas byłam ze swojego wyboru zadowolona. Nadal jestem i to bardzo. Obserwując ludzi z dziećmi jestem zadowolona jeszcze bardziej
#zwiazki
Przez ten cały czas byłam ze swojego wyboru zadowolona. Nadal jestem i to bardzo. Obserwując ludzi z dziećmi jestem zadowolona jeszcze bardziej
#zwiazki

grubson234567 +255
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...





Sos
-2 duże/3 małe pomidory
-1 Średnia cebula
-2 ząbki czosnku
-oliwa/olej
-1/2/3 czubate łyżeczki ostrej papryki
-pół łyżeczki soli
-3 szczypty bazylii
-łyżka koncentratu pomidorowego
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Cebulę i czosnek pokroić drobno w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy ostrą paprykę. Mieszamy oliwę z papryką i dosypujemy cebulę i czosnek. Po zeszkleniu wrzucamy pomidory, mieszamy i przykrywamy na 10 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po tym czasie rozbijamy sos ubijakiem do ziemniaków lub mikserem. Dodajemy sól, bazylię, koncentrat. Wyłączamy gaz gdy sos wyraźnie zgęstnieje.
Ciasto
Rozczyn:
-20g drożdży (nie instant)
-niepełna łyżeczka cukru
-łyżka mąki
Do kubka rozkruszamy dożdze, dodajemy cukier i mąkę. Dolewamy ciepłą wodę, mieszamy.
Reszta:
-2,5 szkalnki mąki (najlepiej "tortowa")
-pół łyżeczki soli
-5 łyżek oleju/oliwy
Przygotowujemy mąkę, dodajemy oliwę i sól, dodajemy rozczyn. Ugniatamy minimum 7 minut (w razie poteby dolewamy wodę lub dosypujemy mąkę). Ciasto musi lekko kleić się do palców. Przykrywamy w pojemniku kulkę z ciasta szmatką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny w zalezności od temperatury. Ciasto musi mniej więcej podwoić swoją objętość.
Dodatki
-Mozarella (koniecznie) 250g
-Gouda lub inny żółty ser 100g
-4 plastry szynki
-6 plastrów salami
-3/4 pieczarki.
-oregano
Składanie pizzy:
Dużą blachę smarujemy olejem, wałkujemy ciasto. Kładziemy ciasto na blachę i rozwałkowujemy do kształtu blachy. Smarujemy cienko sosem. 3/4 zmieszanych serów wysypujemy równo po całej powierzchni, rozkładamy plastry szynki, salami i na górę pieczarki. Dosypujemy resztę sera. Całą pizzę lekko solimy. Wkładamy na 14 minut do piekarnika o temp 230 stopni z termoobiegiem. Pizza jest gotowa kiedy sos na brzegach jest brązowy, a miejscami czarny a na powierzchni pojawiają się wysepki przepieczonej na brązowo mozarelli. Po wyciągnięciu posypujemy pizze oregano.
Gotowe!
#gotujzwykopem #pizza #omnomnomnom #przepisy
https://www.wykop.pl/wpis/43416319