Mirkosoft via iOS
- 29
Wpis @paramyksowiroza: https://www.wykop.pl/wpis/36710477/caly-tydzien-czekalem-az-zrobi-mi-sie-zakwas-z-bur/
zainspirował mnie żeby stworzyć poradnik, jak przygotować zakwas z buraków. Święta za pasem więc to idealna okazja. Taki zakwas nie tylko pozwoli przygotować świetny barszcz - obligatoryjny na wielu wigilijnych stołach. Ale można go po prostu pić, ze względu na walory zdrowotne.
Przepis, i kiszenie w ogóle, jest szalenie prostą sprawą. Ale postaram się w miarę szczegółowo opisać proces, co, po co i dlaczego. I w zasadzie są
zainspirował mnie żeby stworzyć poradnik, jak przygotować zakwas z buraków. Święta za pasem więc to idealna okazja. Taki zakwas nie tylko pozwoli przygotować świetny barszcz - obligatoryjny na wielu wigilijnych stołach. Ale można go po prostu pić, ze względu na walory zdrowotne.
Przepis, i kiszenie w ogóle, jest szalenie prostą sprawą. Ale postaram się w miarę szczegółowo opisać proces, co, po co i dlaczego. I w zasadzie są
@Majwerson: Nie ma sprawy.
Wzajemnie, Najlepszych Świąt i wesołych zakwasów :)
Wzajemnie, Najlepszych Świąt i wesołych zakwasów :)
Mirkosoft via Wykop
- 2
@lignocainum: Po prostu przestaw w chłodne miejsce. Kiszenie to naturalna metoda konserwacji, wiec nic Ci się nie popsuje. Natomiast niska temperatura drastycznie spowolni fermentację.
Jeżeli przeprowadzisz pasteryzację to zabijesz wszystkie pożyteczne bakterie.
Jeżeli przeprowadzisz pasteryzację to zabijesz wszystkie pożyteczne bakterie.
- 15
Podobno lwy w pierwszej kolejności zjadają organy, zwłaszcza wątrobę. Zostawiając mięso z mięśni na koniec :)
https://brigittefactor.com/be-like-a-lion-eat-liver/
Faktem jest że organy zawierają o wiele więcej mikro i makro składników. Są po prostu bardziej napakowane witaminami i tłuszczem.
Zatem na obiad wątróbka na smażonej brukselce z kapustką i pieczarkami. Może niezbyt piękne, ale za to jakie smaczne i przy tym zdrowe. Kupiłem ostatnio sumak, zaskakująco dobrze pasuje do brukselki.
#gotujzwykopem #lowcarb #keto
https://brigittefactor.com/be-like-a-lion-eat-liver/
Faktem jest że organy zawierają o wiele więcej mikro i makro składników. Są po prostu bardziej napakowane witaminami i tłuszczem.
Zatem na obiad wątróbka na smażonej brukselce z kapustką i pieczarkami. Może niezbyt piękne, ale za to jakie smaczne i przy tym zdrowe. Kupiłem ostatnio sumak, zaskakująco dobrze pasuje do brukselki.
#gotujzwykopem #lowcarb #keto
@NooB1980: racja, trochę głupotę walnąłem. Większość mięs będzie miało więcej tłuszczu. Aczkolwiek taka wątróbka po której w ogóle nie widać żeby miała tłuszcz będzie miała go dużo więcej niż pierś, po której też nie widać żeby miała tłuszcz.
@Mirkosoft: zjadajo najpierw to co się najszybciej zepsuje
- 12
Kumpel przywiózł Mozzarellę di Buffalę z Włoch. Jutro wyjeżdżam więc miałem tylko bakłażana i resztkę szpinaku. Wystarczyło dokupić dwa pomidorki oraz cebulkę i o to jest Parmigiana. Zajebiste, na pewno będę częściej robił, tylko może w kokilkach jako dodatek.
Jak ktoś walczy z nadmiarem białka na #keto to idealne danie, fura tłuszczu, troszkę węgli.
Jak ktoś walczy z nadmiarem białka na #keto to idealne danie, fura tłuszczu, troszkę węgli.
Mój pierwszy BeeGees :)
Jeszcze w trakcie produkcji, a już jest świetny. Jednak solidny researche robi Swoje.
Zacząłem wczoraj, dzisiaj jeszcze wjeżdża kiełbaska i policzek wołowy.
Żadnych pomidorów i kapucha własnej roboty.
Spokojnie wystarczy dla wszystkich spod tagu #bigos
#gotujzwykopem
Jeszcze w trakcie produkcji, a już jest świetny. Jednak solidny researche robi Swoje.
Zacząłem wczoraj, dzisiaj jeszcze wjeżdża kiełbaska i policzek wołowy.
Żadnych pomidorów i kapucha własnej roboty.
Spokojnie wystarczy dla wszystkich spod tagu #bigos
#gotujzwykopem
@vateras131: Mogę napisać jak ja to robiłem i co wyczytałem.
Kapusta:
Ja dałem 1,7 kg kiszonej kapusty (waga po odciśnięciu wody), oraz 0,4 kg świeżej. W zależności jaką masz kapustę albo jaki bigos lubisz możesz dać inne proporcje. Najczęściej w przepisach jest 1:1 świeżej do kiszonej. Można też kiszoną kapustę przepłukać wodą, zwłaszcza jeżeli jest to jakaś sklepówka na occie. Świeżą kapustę szatkuję na szatkownicy, a kiszoną kroję na trochę mniejsze
Kapusta:
Ja dałem 1,7 kg kiszonej kapusty (waga po odciśnięciu wody), oraz 0,4 kg świeżej. W zależności jaką masz kapustę albo jaki bigos lubisz możesz dać inne proporcje. Najczęściej w przepisach jest 1:1 świeżej do kiszonej. Można też kiszoną kapustę przepłukać wodą, zwłaszcza jeżeli jest to jakaś sklepówka na occie. Świeżą kapustę szatkuję na szatkownicy, a kiszoną kroję na trochę mniejsze
#keto #lowcarb
Jaki macie sposób na keto-panierkę?
Odkąd jestem na keto nie czułem potrzeby robienia panierki. Próbowałem dwa razy, na kokosowej, ale niestety ona szybko się pali a sama panierka też wychodzi bardziej "zbita". Natomiast jutro robię flądrę i czuję sentyment do tego żeby była w panierce. Także z góry dziękuje za dobre rady :)
Jaki macie sposób na keto-panierkę?
Odkąd jestem na keto nie czułem potrzeby robienia panierki. Próbowałem dwa razy, na kokosowej, ale niestety ona szybko się pali a sama panierka też wychodzi bardziej "zbita". Natomiast jutro robię flądrę i czuję sentyment do tego żeby była w panierce. Także z góry dziękuje za dobre rady :)
Na obiad talerz przysmaków :)
Kiełbaska z łososia, smażona kania, oliwki (koniecznie z pestką), majonez z wasabi, oscypek i 3 letni Comte. Prosto, szybko i jak przyjemnie :)
Ale chciałem tym wpisem przekazać coś więcej. Jak sprawić żeby coś tak prostego jak smażona kania było lepsze niż zawsze. A to pyszna polska tradycja i powinniśmy ją kultywować. Tutaj pojawia się moje odkrycie tego roku - Fleur de Sel, czyli po naszemu kwiat
Kiełbaska z łososia, smażona kania, oliwki (koniecznie z pestką), majonez z wasabi, oscypek i 3 letni Comte. Prosto, szybko i jak przyjemnie :)
Ale chciałem tym wpisem przekazać coś więcej. Jak sprawić żeby coś tak prostego jak smażona kania było lepsze niż zawsze. A to pyszna polska tradycja i powinniśmy ją kultywować. Tutaj pojawia się moje odkrycie tego roku - Fleur de Sel, czyli po naszemu kwiat
- 74
W zeszły weekend nastawiłem dwie kamionki kapusty. Pierwsza z jałowcem i marchewką fioletową (stąd taki fajny kolor) i druga na borowikach. Trudno o lepszą okazję do przetestowania kapusty niż świeży beskidzki pstrąg :)
Dodatkowo, klasyczna włoska gremolata.
Dodatkowo, klasyczna włoska gremolata.
- 36
Taco z siemienia lnianego (z dużą ilością wędzonej papryki w proszku), ze smażonym serem halloumi, Guacamole, wysuszonym żółtkiem, kiełkami buraka i mayu (olej z palonego czosnku).
Jednak można mieć zajebisty obiad bez mięsa i z małą ilością węglowodanów :)
Jednak można mieć zajebisty obiad bez mięsa i z małą ilością węglowodanów :)
@Ravciu: pewnie, nie wrzucałbym gdyby nie było dobre :)
Ser jest słony, mięsisty w środku i chrupiący na zewnątrz, guacamole ma delikatną teksturę, jest pikantne i lekko kwaskowate, kiełki podbijają kwaśność, mayu i wędzona papryka dają słodycz, a żółtko umami. Całkiem dobry balans smaków i tekstur.
Ser jest słony, mięsisty w środku i chrupiący na zewnątrz, guacamole ma delikatną teksturę, jest pikantne i lekko kwaskowate, kiełki podbijają kwaśność, mayu i wędzona papryka dają słodycz, a żółtko umami. Całkiem dobry balans smaków i tekstur.
@Yeezy: @cyrkon: @Pyrazpodlasia:
Żółtka: https://www.bonappetit.com/recipe/cured-egg-yolks
Mayu: https://www.youtube.com/watch?v=1w62nkRb8q8
Taco: https://www.wykop.pl/wpis/33352821/moje-ostatnie-odkrycie-to-taco-z-mielonego-siemien/ (po za solą można doprawić ulubionymi przyprawami, np. właśnie wędzoną papryką i kminem rzymskim).
Guacamole: https://www.youtube.com/watch?v=SOb4_IUt3SM
A ser halloumi po prostu się smaży na oliwie aż złapie kolor.
Żółtka: https://www.bonappetit.com/recipe/cured-egg-yolks
Mayu: https://www.youtube.com/watch?v=1w62nkRb8q8
Taco: https://www.wykop.pl/wpis/33352821/moje-ostatnie-odkrycie-to-taco-z-mielonego-siemien/ (po za solą można doprawić ulubionymi przyprawami, np. właśnie wędzoną papryką i kminem rzymskim).
Guacamole: https://www.youtube.com/watch?v=SOb4_IUt3SM
A ser halloumi po prostu się smaży na oliwie aż złapie kolor.
- 14
Wczoraj wpis z tagiem wegańskim a dzisiaj zupełnie w drugą stronę :)
Burger jagnięco-wołowy, z owczym serem, kiełkami, sałatą, szalotką i ogórkiem kiszonym + majonez i musztarda.
Keto bułka na jajkach, więc 4 różne zwierzątka przyczyniły się do powstania tego burgera :)
Jako dodatek smażone papryczki Pimiento. Świetne jako przegryzka.
Burger jagnięco-wołowy, z owczym serem, kiełkami, sałatą, szalotką i ogórkiem kiszonym + majonez i musztarda.
Keto bułka na jajkach, więc 4 różne zwierzątka przyczyniły się do powstania tego burgera :)
Jako dodatek smażone papryczki Pimiento. Świetne jako przegryzka.
- 1
@Mirkosoft: pimientos de padron ;) znam lubię wciskam. Po prostu wyszły znakomicie!
- 14
Zawsze mam w kuchni butelkę brandy. Ma mnóstwo smaku i jest najlepsze do flambirowania lub jako dodatek do marynaty. Dzisiaj zrobiłem pudding z chia, z mlekiem migdałowym, jabłkiem i brandy (posłodzony stewią). Jabłko i brandy to świetne połączenie.
Obieramy jabłko, dodajemy mleka migdałowego, blandujemy na gładką masę, słodzimy do smaku i dodajemy brandy, dodajemy chia, dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki. Po 10 minutach warto przemieszać jeszcze raz. Zostawiamy w lodówce na
Obieramy jabłko, dodajemy mleka migdałowego, blandujemy na gładką masę, słodzimy do smaku i dodajemy brandy, dodajemy chia, dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki. Po 10 minutach warto przemieszać jeszcze raz. Zostawiamy w lodówce na
- 96
Wyprawiałem ostatnio urodziny. Nie tylko ja jestem na keto, ale mam też sporo keto-znajomych. Więc postanowiłem że całe menu będzie keto. Dało się, i z tego co wiem wszystko bardzo smakowało.
Menu:
Pasta z makreli na "90 second bread".
Żołądki gęsie confit z pastą czosnkową (toum) na "90 second bread".
Rolada szpinakowa z serkiem philadelphia, awokado i łososiem
Rolada z chorizo z philadeplhią, kaparami i salsą z czarnych trufli.
Taco z siemienia
Menu:
Pasta z makreli na "90 second bread".
Żołądki gęsie confit z pastą czosnkową (toum) na "90 second bread".
Rolada szpinakowa z serkiem philadelphia, awokado i łososiem
Rolada z chorizo z philadeplhią, kaparami i salsą z czarnych trufli.
Taco z siemienia
Jakoś mi zawsze podchodzi ostre jedzenie w upały. Skrzydełka + surówka z białej rzodkwi (i łodygi brokuła) ze śmietaną i szczypiorkiem, oraz pieczony brokuł z czosnkiem i cytryną.
@Kopytko1: dobrze wiedzieć. Ja z kolei polecam chmielarnię, mają dwa lokale - na Twardej (na Woli) i na Marszałkowskiej.
@LuznyJohn: Nigdy nie robiłeś ćwiartki sous-vide. Ale jest sporo kości więc celowałbym w wyższe temperatury i czas. Gdzieś między 65-75 stopni i 4-6 h. Udka są dużo tłustsze, więc i tak wychodzą bardzo soczyste czy z rękawa czy duszone.
Werbena to zajebiste zioło, szkoda że tak mało popularne.
Łosoś #sousvide , najbardziej lubię w 47 stopniach. A Wy?
Coleslaw jest najlepszy na drugi dzień a mizeria dzisiaj - trochę inaczej. Ogórek w paski, kiełki pora i sezam.
Łosoś #sousvide , najbardziej lubię w 47 stopniach. A Wy?
Coleslaw jest najlepszy na drugi dzień a mizeria dzisiaj - trochę inaczej. Ogórek w paski, kiełki pora i sezam.
@Mirkosoft: 50* optymalnie dla mnie. Polecam posolić rybę na 10 minut przed gotowaniem, porządnie i potem wypłukać w zimnej wodzie i dopiero gotować. lepsza tekstura i równomiernie słone :D
@Lrrr: Już od pewnego czasu każde mięso i rybę solę wcześniej i odstawiam do lodówki, najczęściej na całą noc. Łososia jeszcze nasmarowałem sosem sojowym. Ewentualnie jak jakiś większy kawałek to do solanki (50g/1l)
Pora obiadowa. No dzisiaj mi naprawdę wyszło. Karkówka #sousvide , zdecydowanie lepsza niż te wszystkie steki z marketów, pozyskiwane z mlecznych krów. Świeży szpinak na maśle (z czosnkiem i chilli), czerwony coleslaw no i sos z gotowania (Djon, brandy, worcester). Trochę mało widać samą karkówkę, ale chciałem sprawdzić jak wyjdzie przypieczona mozzarella z koziego mleka.
Jak mawia Action Bronson, "Fuck, that's delicious"...
#gotujzwykopem #lowcarb
Jak mawia Action Bronson, "Fuck, that's delicious"...
#gotujzwykopem #lowcarb
Mirkosoft via iOS
- 22
- 12
Mirkosoft via iOS
- 13
Wow, nie wiedziałem ze jest taki znak. Zajebiste. #motoryzacja
Hej, chciałem zrobić żołądki gęsie confit. Niestety nigdzie nie ma podanych temperatur ani czasu dla sousvide. Już kiedyś robiłem ale nie confit tylko normalnie, zresztą kompletnie nie pamiętam jaką dałem temperaturę ani czas.
Na chef steps jest przepis na nogę kaczki confit sous vide - 16 h, temperatura 70 stopni. Patrzyłem na normalne przepisy confit na żołądki gęsie i większość podaje koło 100-110 stopni, 3-4h. Natomiast noga kaczki 90-100 stopni, 2-3 h.
Na chef steps jest przepis na nogę kaczki confit sous vide - 16 h, temperatura 70 stopni. Patrzyłem na normalne przepisy confit na żołądki gęsie i większość podaje koło 100-110 stopni, 3-4h. Natomiast noga kaczki 90-100 stopni, 2-3 h.
konto usunięte via iOS
- 1
@Mirkosoft: moim zdaniem zdecydowanie nie warto - chyba że paczkujesz też poza sousvide żywność do lodówki i do zamrażarki. Ale do użytkowania raz na tydzień moim zdaniem szkoda kasy ( ͡° ͜ʖ ͡°) polecam zgrzewarki foodsaver - w mojej ocenie top do domowego użytku, sprzedawałem je przez jakiś czas wiec rozeznanie mam ;)
@Mirkosoft: Kwetia ile trzeba dac i czy masz gdzie trzymac kolejnego klonkra :) Zgrzewarka z pompka jest dosc mala i dziala. No i kosztuje z 200zl. Komorowa napewno jest lepsza, ale chyb wieksza i sporo drozsza?
Rafał S.
- Haven't heard any complaints. Wouldn't care if I did.
- Warszawa
- Rafal.last@gmail.com
#gotujzwykopem