Jutro wpada do mnie dwóch kumpli na kolację i wódeczkę. Kombinuję co na tą kolację przygotować.
Biorę po 200 plusów z każdego tagu i słucham Państwa.
Na pewno jakieś konkretne mięso, ale żeby było wymagające. Fajnie jakby to było #sousvide . Chodzi mi po głowie Osso Bucco, ale niedawno robiłem. Polędwiczki wieprzowe, comber jagnięcy, może jakieś confit albo ballotine. Wellington czy jakaś większa pieczeń raczej odpadają, bo będzie nas tylko trzech. Nie
@Mirkosoft ja jak pije z kumplami to lecimy konkrety, wódka bez popity a nie wodeczka i jakieś wymyślone jedzonko... To ma być męskie spotkanie a nie jakieś ciepłe ( ͡º͜ʖ͡º)
I taki obiadek najbardziej lubię. New York Strip sezonowany na sucho #sousvide . Roboty na maksymalnie 15 minut, ubrudzony jeden garnek i jedna patelnia. A efekt - doskonały.
Często jak ktoś się dowiaduje że jestem na diecie #keto to muszę wysłuchiwać pieprzenia o tym jak to niezdrowo, i że powinienem jeść warzywa. Jak to tak jeść samo mięso, jeszcze tłuste? Że niezdrowo wykluczać tyle produktów z diety.
A czy faktycznie tak dużo produktów muszę wykluczyć z diety? Ostatnio się nad tym zastanawiałem robiąc listę zakupową pod keto-vegan. Na keto musimy się pozbyć: produktów mącznych, bulwiastych warzyw (ziemniaki itp), niektórych gatunków
@Mirkosoft: Powoli do Polski dociera zainterwsowanie keto i bardzo mnie to cieszy. Jeszcze ludzie nauczą się odróżniać ketozę od ketoacydozy niedługo. Jaki limit węgli przyjmujesz?
@Mirkosoft masz trochę racji jednak tłusta golonka jest tak samo zdrowa jak biały cukier z cukiernicy. Odrzucając jedno zmniejszasz szansę na choroby cywilizacyjne
Wczoraj w sklepie znalazłem dosyć dobrze wyglądające maliny (jak na szklarniowe). Więc wziąłem żeby były po prostu do zjedzenia po obiedzie. Jak różowa wróciła do domu to zamiast usiąść od razu do obiadu najpierw chciała iść pod prysznic. Więc na szybko skleciłem deser z tych malin, bo mi się nudziło.
Trochę taki Eton Mess. Była resztka mleka kokosowego to ubiłem je z erytrytolem, płatki migdałowe zawsze są w domu więc wystarczyło podprażyć,
@DOBREJNOCY: ocet balsamiczny. Żeby zrównoważyć słodycz reszty kwaśnością octu. A tak dookoła bo każdy ma inny gust. Jak ktoś woli więcej kwasowości to sobie zbierze ocet z boków, a jak mniej to zostawi.
Robisz obiad z piekarnika i znudziły Ci się pieczone warzywa? Szybki pomysł na zapiekane pieczarki z pomidorami. Na który wpadłem robiąc zakupy.
obierz pomidora przekrój w poprzek palcem wyciśnij gniazda nasienne pokrój w kostkę dobrze posól i odstaw na 0,5/1 h cebulę pokrój w drobną kostkę (opcjonalnie) dodałem pokrojone w kostkę jalapeno pokrojonego w kostkę pomidora odciśnij z wody wymieszaj wszystkie składniki dodaj jakiś twardy, drobno starty ser dopraw pieprzem (albo czym
Wymieniłem Surface Pro 4 na Surface Laptop. Mam taki problem że laptop sporo dłużej się wybudza z trybu uśpienia. Na Pro wystarczyło coś kliknąć i w ciągu pół sekundy się ekran wyświetlał. Na lapku to trwa tak od 1 do 3 sekund.
Zastanawiam się czy to normalne na lapku, czy z moim jest coś nie tak. Ktoś się też tak przesiadał albo ma Surface Laptopa i mógłby dać znać ile u niego
Zawsze moją ulubioną papryczką była Habanero, nie ze względu na jej ostrość, a smak. Ostrość raczej traktowałem jako podatek za doznania smakowe, jej cudowną owocowość. Mam nową faworytkę - Naga Jolokia, jeszcze smaczniejsza i jeszcze ostrzejsza. Wygląda na to że za ostrością często idzie też smak, więc chyba będę musiał próbować kolejnych ekstremalnych odmian. Więc pytanie do #chillihead ;ów, co konkretnego polecacie?
Do tego pięknego, tłustego piątkowego obiadu poszedł właśnie sosik z
@SceptycznyKartofelek: z reguły używam palnika przy stekach, albo przy rybie. Ale przy żeberkach nie, za dużo pieprzenia się przy takiej ilości, a żeberka i tak są wystarczająco tłuste żeby piekarnik ich nie wysuszył.
@Mirkosoft: Ładny i pewnie smaczny, a osobie, którą obdarowałeś "Wszystkiego najlepszego", ale w kwestii formalnej: jeśli użyłeś miodu to nie jest wegański a wegetariański :). Pszczoły bardzo brutalnie się wykorzystuje podczas produkcji miodu.
@bartoszp: miodu użyłem bo akurat miałem naturalny, od wujka z pasieki. Konsultowane z jubilatką i jej nie przeszkadzał taki miód. A jak ktoś chce "full vegan", to zastąpienie miodu cukrem nie zmienia przepisu.
@bartoszp: aczkolwiek w kwestii miodu, czy jajek nie rozumiem niektórych wegan. Idąc tropem "wykorzystywania" zwierząt nie powinno się jeść np. zbóż. Bo żeby obsiać takie pole producent wytruje i wytępi wszystkie żywe stworzenia jakie się znajduje na danym obszarze (od insektów po gryzonie, króliki czy inne małe zwierzęta żyjące w miejscu przeznaczonym pod uprawę). Oczywiście nie musi tego robić, ale takie są fakty.
@Lorenzo_von_Matterhorn: Ciężko mi powiedzieć, bo zwykle nie korzystam z takich produktów. Pierwszy raz mi się zdarzyło szukać tak niecodziennych przypraw. Domyślam się, że marże mają spore, ale no cóż. Raczej mają to czego szukasz ¯_(ツ)_/¯
Czy istnieje coś takiego jak kuchnia warszawska? Jeżeli tak to co ją #!$%@?, i jakie potrawy są szczególnie „warszawskie”?
tl;dr;
Jak każdy kocioł kulturowy Warszawa bez wątpienia miała z czego wybierać. Ogromne ilości ludności napływowej, a każdy przywoził ze sobą własne przyzwyczajenia i przepisy. W większości kuchni regionalnych dominuje to co jest „pod ręką”. Dlatego w górach jedzą oscypki a nad morzem ryby. Trochę inaczej jest z kuchnią warszawską (czy kuchniami innym
@Majwerson: a jest kwaśny? Jeżeli tak to wszystko w porządku.
A nawet lepiej, bo taki jest bardziej ceniony. Mi tylko jeden wyszedł gęsty. I jest świetny. Nie wiem dlaczego dokładnie tak się dzieje. Ten który wyszedł gęsty trzymałem w wyższej temperaturze, więc może tutaj leży przyczyna.
@Mirkosoft Kwaśny jest, lekka słodycz przez niego też przebija. To mi poprawiłeś humor, dzięki. Ale kolor jest też dziwny, nazwałbym go BURGUNDOWYM. Zdjęcie tego nie odda, ale rzuć oczkiem
Faktem jest że organy zawierają o wiele więcej mikro i makro składników. Są po prostu bardziej napakowane witaminami i tłuszczem.
Zatem na obiad wątróbka na smażonej brukselce z kapustką i pieczarkami. Może niezbyt piękne, ale za to jakie smaczne i przy tym zdrowe. Kupiłem ostatnio sumak, zaskakująco dobrze pasuje do brukselki.
@NooB1980: racja, trochę głupotę walnąłem. Większość mięs będzie miało więcej tłuszczu. Aczkolwiek taka wątróbka po której w ogóle nie widać żeby miała tłuszcz będzie miała go dużo więcej niż pierś, po której też nie widać żeby miała tłuszcz.
Kumpel przywiózł Mozzarellę di Buffalę z Włoch. Jutro wyjeżdżam więc miałem tylko bakłażana i resztkę szpinaku. Wystarczyło dokupić dwa pomidorki oraz cebulkę i o to jest Parmigiana. Zajebiste, na pewno będę częściej robił, tylko może w kokilkach jako dodatek.
Jak ktoś walczy z nadmiarem białka na #keto to idealne danie, fura tłuszczu, troszkę węgli.
Mój pierwszy BeeGees :) Jeszcze w trakcie produkcji, a już jest świetny. Jednak solidny researche robi Swoje. Zacząłem wczoraj, dzisiaj jeszcze wjeżdża kiełbaska i policzek wołowy.
Żadnych pomidorów i kapucha własnej roboty.
Spokojnie wystarczy dla wszystkich spod tagu #bigos
Jaki macie sposób na keto-panierkę? Odkąd jestem na keto nie czułem potrzeby robienia panierki. Próbowałem dwa razy, na kokosowej, ale niestety ona szybko się pali a sama panierka też wychodzi bardziej "zbita". Natomiast jutro robię flądrę i czuję sentyment do tego żeby była w panierce. Także z góry dziękuje za dobre rady :)
Na obiad talerz przysmaków :) Kiełbaska z łososia, smażona kania, oliwki (koniecznie z pestką), majonez z wasabi, oscypek i 3 letni Comte. Prosto, szybko i jak przyjemnie :)
Ale chciałem tym wpisem przekazać coś więcej. Jak sprawić żeby coś tak prostego jak smażona kania było lepsze niż zawsze. A to pyszna polska tradycja i powinniśmy ją kultywować. Tutaj pojawia się moje odkrycie tego roku - Fleur de Sel, czyli po naszemu kwiat
W zeszły weekend nastawiłem dwie kamionki kapusty. Pierwsza z jałowcem i marchewką fioletową (stąd taki fajny kolor) i druga na borowikach. Trudno o lepszą okazję do przetestowania kapusty niż świeży beskidzki pstrąg :)
#gotujzwykopem #lowcarb