Wpis z mikrobloga

Projekt solwera lub nawet programu do obliczeń MES w pythonie uczepił się mnie ponad rok temu. Zacząłem od skryptów do obliczeń wytrzymałościowych kratownic, belek, a następnie tychże w zakresie dużych przemieszczeń. Pomysł ewoluował z czasem i dziś z wielką dumą, sporą radością i lekkim zaaferowaniem (don't stop me now!) przedstawiam Wam, Drodzy Mirkoblogerzy, Graficzny Rozwiązywacz Tarcz, w skrócie GRoT>!

Najciekawszą funkcją tego programu obliczeniowego jest zaciąganie modeli prosto z map bitowych wykonanych np. w Paincie (sic!). Dzięki temu można liczyć szybko, sprytnie i z uśmiechem na ustach! Dokładnością obliczeń dla kwadratowego elementu skończonego o liniowych funkcjach kształtu w PSN lub PSO dorównuje Ansysowi, a prostotą wykonywania obliczeń przebija go o stokroć! Zastosowane kolory dla wizualizacji naprężeń są w pytę, a nad tym wszystkim czuwa jeszcze hipoteza Hubera (von Misos? przepraszam, nie znam). Świetnie posłuży szybkim i prostym obliczeniom, porównaniom, przygotowaniem obrazków do prezentacji czy przykładów lub jako narzędzie dydaktyczne. A co tam, za narzędzie do pracy też posłużyć może (uwaga na shear locking!).

Zachęcam do zapoznania się z programem i jego opisem tutaj: Kliknij mnie!
Przede wszystkim rad będę z wszelkich pytań i uwag. W MESie trochę już siedzę (nie za długo tak naprawdę) i z chęcią poznam innych pasjonatów w celach prowadzenia żywych dyskusji na temat hipotezy wytężeniowej Burzyńskiego lub dyskusji w ogóle.

Co więcej? Miałem mnóstwo frajdy przy pisaniu GRoTa i sporo się nauczyłem, no bo przecież passion driven development. Wszystek kodu mój i pomysły też moje (dlatego są problemy z prędkością śmigu). Dla zachęty policzony pieseł, którego ktoś ciągnie za ucho!

Pozdrawiam serdecznie!
#mes #studbaza #matematyka #fizyka #inzynieria #wytrzymaloscmaterialow #python #programowanie #nauka #cad
kadetPirx - Projekt solwera lub nawet programu do obliczeń MES w pythonie uczepił się...

źródło: comment_r5GKTlbdJcWrxA6dRpx5uXdExJxaTREf.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@flager: Zarzutka udana! Zapraszam na stronę, znajdziesz tam odnośnik do artykułu na temat hipotezy Hubera :-) I nazywać jej hipotezą van Misosa nie będę, a co, na przekór. No i na utrudnienie życia samemu sobie! Poza tym wolę eleganckie rozumowanie Hubera (a wcześniej Maxwella) niż czysto matematyczne rozważania pana Misesa. Kończąc żarty, doceniam wkład każdego z powyższych panów.
  • Odpowiedz
@rkali Ale to super wiadomość, tego się nie spodziewałem! Wybacz za odrobinę śmiechu w słowach po lewej i dziękuję, że o tym napisałeś, bo być może nie każdy o tym wie, a ja zapomniałem o tym wspomnieć.
  • Odpowiedz
@galatian: Chciałbym zrobić z tego apkę na sieć, jak narazie żadnych kroków nie podjąłem. W przyszłym roku zobaczę, w którą dalej stronę z tym iść (może w żadną? :-) Obliczenia nie są obciążające nazbyt, wszak to układ równań liniowych rozwiązywany przez zoptymalizowaną w tym zakresie bibliotekę numpy. Doge mielił się ze 3 sekundy na moim starym Turionie. Problemem jest składowanie macierzy sztywności, bo robię to prostacko i przez to nie
  • Odpowiedz
@Kontestator @Hattrick Najlepiej zacząć od przykładów praktycznych, chyba :-) Do tego polecam Z88 Aurora examples. Autor zdradza tam parę sekretów MESowych. Książki jeśli matma nie straszna to zdecydowanie pan Kacprzyk i MES w mechanice konstrukcji i w Internecie wykłady nonlinear Colorado. A tak na serio to wiem, że nie ma jednego najlepszego opracowania w tym zakresie i pozostaje czytać i ćwiczyć. Ja zaczynałem od skryptu PW do obliczeń w Ansys
  • Odpowiedz
@lisciomat: W praktyce zdatny on mógłby być do prostych porównań, dydaktyki lub przygotowywania ciekawych obrazków. Pisanie go wpisywało się w moje hobby. Jestem po studiach, na których jak widać skutecznie zarazili mnie inżynierską pasją :-)
  • Odpowiedz
@lisciomat: Napisanie programu traktowałem hobbystycznie i rozwojowo i bez nastawienia na jakikolwiek zysk. Natomiast moja praca też związana jest z hobby, czyli zajmuję się obliczeniami wytrzymałościowymi i przepływowymi. A może to hobby związane jest z pracą? :-)
  • Odpowiedz