Studenci!!!! Jak to jest z tym pitem dla młodych? Załóżmy moja wypłata na umowie zlecenie to 2000 zł brutto i jedyna składa jaka jest mi odliczana to 288 zł na podatek, która została zlikwidowana #pitzero Czy w takim razie moja wypłata netto będzie 2000 zł? Zleceniodawca dał mi oświadczenie do podpisania po czym powiedział, że moja stawka godzinowa się nie zmienia. Czy mogę wszcząć jakieś postępowanie z tym Januszem? Co mogę mu powiedzieć? #podatki #pracbaza #praca #pitzero #januszex #januszpol
@cemiron: jeśli dostaniesz ciągle wypłatę o takiej samej kwocie brutto, pracodawca będzie wpłacał składki za podatek dochodowy, a kwota netto ciągle będzie taka sama, to dostaniesz zwrot od US przy rozliczeniu w 2020 - może nie chce mu się bawić w księgowość
@bob9876: jestem studentką i jedyne składki jakie pracodawca odprowadza to zaliczkę na podatek jestem na umowie zlecenie. Czyli będę do ręki dostawać tyle co wynagrodzenie brutto? Bo aż nie mogę uwierzyć
@nairoht: może pomogę, chodzi o to ze zleceniodawca dał do podpisania oświadczenie w którym jest mowa ze nie będą pobierane zaliczki na podatek z wypłaty. Po czym wypłata otrzymana na konto nic się nie zmieniła. Wypłata brutto się nie zmienia tylko netto, wiem. Właśnie o to w tym chodzi powinna być wyższa a się nie zmieniła
@cemiron: a co masz na pasku płacowym? ustawa weszła 1.08, a na początku tego miesiąca dostałeś wynagrodzenie z dołu za lipiec, za co należał się podatek - prawdopodobnie od przyszłego miesiąca będzie zerowy
Zleceniodawca dał mi oświadczenie do podpisania po czym powiedział, że moja stawka godzinowa się nie zmienia. Czy mogę wszcząć jakieś postępowanie z tym Januszem? Co mogę mu powiedzieć?
#podatki #pracbaza #praca #pitzero #januszex #januszpol