Wpis z mikrobloga

46/50 kurczak w sosie koperkowym z keto dodatkami
CO KUPIĆ

- 1 kg piersi z kurczaka/indyka
- pęczek koperku
- śmietanka 30% 500 ml
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- jeżeli macie szklankę rosołu to super, jeżeli nie, to nie szkodzi
- kalafior
- 2 paczki bekonu (razem 200 gramów)
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, majeranek, ostra papryka, przyprawa curry

JAK ZROBIĆ

- zaczynamy od usmażenia całego bekonu, mięso odkładamy na talerz, tłuszcz zostawiamy na patelni
- kiedy smaży nam się bekon, kroimy kalafiora na różyczki, solimy, posypujemy przyprawą curry, wykładamy na blachę i pieczemy w 190 stopniach do dowolnej miękkości (ja lubię al dente w stronę twardego)
- kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy wszystkim oprócz curry (łącznie z tymi ząbkami czosnku) i smażymy na tłuszczu bekonowym
- robimy sos: na odrobinie tłuszczu smażymy drobno pokrojoną cebulkę, wlewamy śmietankę, trochę rosołu/wody i pokrojony koperek (to jest najprostsza wersja tego sosu, ale tyle akurat miałam w kuchni)
- ja dodałam jeszcze łyżeczkę gałki muszkatołowej
- kiedy sos nam się zrobi i kurczak usmaży, przekładamy jedno do drugiego, w zależności, które naczynie jest większe :D
- na koniec pieczenia kalafiora wkładamy jeszcze na chwilę usmażony bekon, tylko po to, żeby był znowu ciepły
- bekon kruszymy na kawałki, posypujemy nim kalafiorka, i mamy gotowy dodatek
- na wierzch można jeszcze dać np. trochę tartego sera

I jemy

#50obiadowchallenge #keto #dieta #gotujzwykopem
BarkaMleczna - 46/50 kurczak w sosie koperkowym z keto dodatkami
CO KUPIĆ

- 1 kg ...

źródło: comment_iYhV42lXrx9Xe5YxjFbU6dG5NZ3dl5Hl.jpg

Pobierz
  • 5