Wpis z mikrobloga

• 8
408 + 1 = 409

Tytuł: I nie było już nikogo (Dziesięciu Murzynków)
Autor: Agatha Christie
Gatunek: Kryminał
Ocena: ★★★★★★

Mój pierwszy kryminał. Książke czytało sie bardzo lekko, przeczytałem ją na raz, co zdarza mi sie bardzo rzadko. Akcja leci do przodu bez zbędnego przeciągania, nowe trupy pojawiają sie szybko, dzięki czemu ciężko się oderwać od czytania. Do samej książki nie miałbym zastrzeżeń, gdyby nie tragiczny finał. Okazuje sie, że rozważania na temat tego kto jest zabójcą były nic nie warte, bowiem autorka "wskrzesza" jednego z bohaterów, którego już oczywiście nie brało sie pod uwage. Strasznie mi sie to nie spodobało, a z tego co mi wiadomo, to nie było żadnych wskazówek, czy zwiastowania dotyczącego tożsamości mordercy. Także plot twist, dla samego plot twistu. Poza tym była jeszcze jedna scena, w której ukazane są myśli bohaterów, w tym naszego zbrodniarza, przez co poznajemy płeć tej osoby. Cóż, uroki czytania w ojczystym języku.

Gdyby nie ta fatalna (moim zdaniem) końcówka, dałbym znacznie wyższą note. A tak, "tylko" 6/10.

#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem
xVolR - 408 + 1 = 409

Tytuł: I nie było już nikogo (Dziesięciu Murzynków)
Autor: Aga...

źródło: comment_1605110052gJojdOizlKN6dOhtZgDTtp.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@xVolR: a to nie jest tylko błąd tłumaczenia? bo jeśli dobrze pamiętam wersję angielską, to z tą wskrzeszoną postacią to chyba było tak, że nikt nie sprawdził czy faktycznie nie żyje, po prostu sposób "śmierci" sugerował, że nie może jeszcze żyć i nikt tego nie negował.
  • Odpowiedz