Wpis z mikrobloga

swoją drogą ciekawi mnie, jaka część wykopujących ma dostęp i przeczytała cały artykuł

@Veritas_liberabit_vos: wiele paywalli działa tak, że pierwszy artykuł w przeczytasz za darmo ale i tak przeczytało go może pierwsze 5 osób
  • Odpowiedz
@Veritas_liberabit_vos: sformułowanie "biznes wart kilkanaście miliardów" nie oznacza że taki ma roczny zysk.
A celem tej fuzji nie był żaden interes narodowy, przecież tym zawiadują złodzieje, którym ciągle mało. Jedynym celem Obajtka jest pomnożenie osobistego majątku.
  • Odpowiedz
@bialyjakbialek:

Tu, że budujemy mocniejszą pozycję Orlenu na rynku światowym jako firmy petrochemicznej. Co ja będę Ci chłopie tłumaczył, przeczytaj ESPI, skończ walić populizmami, porównaj udziałowców innych firm z branży. Ja wiem że PiS zły, ale takie walenie kocopołów na temat rzeczy, które robią dobrze, na pewno nie pomoże w zmianie władzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A tu masz jeszcze przeklejke bardzo racjonalnego komentarza, którego autor mi
  • Odpowiedz
Rekordowy roczny zysk spółki jest mniejszy od 2 miliardów

@Veritas_liberabit_vos: Niecałe dwa miliardy zysku przy jakich dochodach i kosztach? Bo wiesz, zysk a dochód, to dwie zupełnie różne rzeczy. Ale na pewno to rozumiesz, prawda?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@tygrysoffshorowy: spoko, że komuś się chciało to pisać.
A jak wg Ciebie wygląda perspektywa szaraczka na końcu łańcucha, który przyjeżdża i tankuje? Polski monopolista jego sytuację ma szansę poprawić, czy wręcz przeciwnie? Chodzi głównie o ceny, dostępność całe szczęście dla detalicznego odbiorcy nie była chyba nigdy problemem w normalnej rp, z nie PRL?
  • Odpowiedz
@buczubuczu

W Polsce z tego co pamiętam na większość stacji paliwo i tak dostarcza Orlen. Różnice w cenach dotyczą głównie marży dystrybutora oraz położenia stacji (np. te na autostradach mają większe ceny).

Wydaje mi się, że nic się nie zmieni, utrzymamy status quo. Ewentualnie, jak nasz rząd postanowi pogłębić klimaty PRLowe (co zresztą chyba teraz już robi, na Orlenie koło mojego domu Vervy są zamrożone na 5.99 już dość długo), to
  • Odpowiedz
@Veritas_liberabit_vos: Dodajmy do tego, że rafinerie będą co raz mniej rentowne i nie jest ich potrzebne w Eueropie aż tyle.

Od ok. 2035r większość Europy ma mieć ban silniki spalinowe.

Dlatego Orlen będzie kupował PGNIG bo będzie koncernem multienergetycznym.
  • Odpowiedz
Wygląda to na niesamowity skandal, prawda? Sprzedają biznes zarabiający kilkanaście miliardów za miliard! Na pewno jacyś pisowcy wzięli w łapę!

@Veritas_liberabit_vos: Nikt tam nigdzie tak nie napisał. Samodzielnie napisałeś bzdurę a potem jesteś z siebie dumny, że ją obalasz.
  • Odpowiedz