Aktywne Wpisy

Sleepypl +109

Nacho_Libre +5
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham

VR
Ciekawa sprawa, na Reddicie jest mnóstwo osób, które mówią że przebywanie w VR sprawia, że ich sny stają się dziwniejsze i wyrazistsze
https://www.popsci.com/science/lucid-dreaming-virtual-reality/
Więc może zamiast inwestować w urządzenia które nie działają jak REM Dreamer czy Remee warto zaopatrzyć się w zestaw VR, nawet jak nie będzie LD przynajmniej będzie można sobie pograć ;)
Tetris Box
Jak pisałem, bardziej to eksperyment myślowy niż technika, nie mogę powiedzieć również, że jest mojego autorstwa. Tworząc pewien świat i angażując się w niego może dojść do sytuacji, że rzeczy ze snu pojawią się we śnie.
Może to być wymyślony świat, świat z gry, książki etc, warto wplatać elementy, które mogą nas podczas snu uświadomić, że śnimy:
Coś takiego, nie jestem dobry w wymyślaniu historii, zaangażowanie polega właśnie na takim śnieniu na jawie: tworzeniu historii i wyobrażaniu sobie jej, warto tak robić często podczas dnia. Zaangażowanie i parę innych czynników sprawi, że historia, o której myślimy się nam przyśni a z nią elementy uświadamiające. (taka jest TEORIA nie twierdzę, że tak będzie)
Drzemkowy WILD
Myślę, że ranna drzemka jest dobrym momentem na WILD, nie dość że jesteśmy wyspani to jak twierdzi LaBerge (patrz poprzednie wpisy) nad ranem mamy większą ilość snu REM. Można by się tak obudzić 30 - 60 min wcześniej niż zwykle (albo ustawić Sleep as Android by obudził po 4 - 6h) rozbudzić się do pół godziny a potem użyć mojego skryptu, problem pojawia się gdy jesteśmy zbyt rozbudzeni bo wtedy trudniej zasnąć albo zbyt senni bo wtedy łatwiej stracić nagle świadomość. Myślę że dodatkowym ćwiczeniem do WILDa byłaby medytacja + koncentracja (był kiedyś kurs z DrugaDroga i było tam ćwiczenie ze świecą, ale myślę że świecę można zastąpić np. żarówką)
Trudna droga ale chyba spróbuję
#swiadomysen #swiadomesny #oneironautyka #swiadomesnienie #ld #luciddream #sen #sny #psychologia #rozwojosobisty #rozwojosobistyznormikami #wirtualnarzeczywistosc (i trochę #technologia)
źródło: comment_16583226769sqw2ua700R6dh1n7WXkoo.jpg
Pobierz@billuscher: To prawda i jak na razie nauka dysponuje tylko jednym zapisem świadomego snu pod fMRI. Dlatego że ciężko wywołać na życzenie w warunkach laboratoryjnych.
Świecę a tym bardziej żarówkę jako obiekt medytacji to bym odradzał ponieważ można sobie zrypać wzrok. Co prawda na wschodzie robią medytację na płomień, snop światła, zachodzące słońce (kasina -- mniej więcej polega na patrzeniu
Tzn jeśli chodzi o to badanie tak, nie wiem czy LaBerge nie dysponuje zapisami badań EEG i ruchu gałek ocznych, na pewno nauka powinna się tym zainteresować (tzn już się interesuje na kanwie kogniwistyki)
Racja, światło żarówki jest za mocne, chyba tu nie ważne na czym się koncentrujemy ważne by zachować koncentrację
Tenzin Wangyal polecał koncentrację wizualną, że jest najlepsza do jogi snu.
"Generally, for practice with an object, we use the Tibetan letter A as the
object for concentration. This letter has many symbolic meanings, but
Dzięki, jestem trochę "zielony" w medytacji ale warto spróbować i to nie tylko na świadomy sen :)
https://lucidsage.com/episode-32-benjamin-baird/
Co do płata skroniowego to rzeczywiście się świecą jak widać na tej grafice. Widać że LD to stan pośredni pomiędzy zwykłym REM a stanem czuwania.
źródło: comment_1658350477NTZdv7tWzwq09N1uACGQos.jpg
Pobierz@Dreampilot: Znam inną wersję koncentracji wizualnej, ale opis tego to czarna magia. ; )
Lucidsage, to admin z reddita nt.
Edit: okazuje się, że w VR kąt jest mniejszy niż normalnie i to zależy w jakim VR. W niektórych kąt dochodzi podobnie jak fizycznie. Możliwe, że przy mniejszym trzeba bardziej ruszać polem widzenia, tym samym zwiększa się ogólna świadomość ruchu uwagi.