Wpis z mikrobloga

W poszukiwaniu techniki - VR i Tetris Box (oraz krótko o drzemkowym WILDzie)

VR

Ciekawa sprawa, na Reddicie jest mnóstwo osób, które mówią że przebywanie w VR sprawia, że ich sny stają się dziwniejsze i wyrazistsze

Scientists have tried a host of different methods to induce lucid dreams. For example, researchers have created computerized face-masks that recognize when a person’s in REM sleep and flash colored lights that ideally enter their dream and remind them that they are asleep—a method that, in one small group of dreamers, helped induce lucid dreams in half of participants compared to only 17 percent who didn’t use sleep masks.They’ve also tried drugs that block and bind to the neurotransmitters involved in REM sleep, causing them to build up in the brain during sleep. Baird and colleagues observed these pharmacological methods raise rates of lucid dreaming to 42 percent compared to a group of people who trained to lucid dream without medication. But all of this research needs further replication, Baird says. “It’s such a rare state and so difficult to achieve,” adds Martin Dresler, a professor of cognitive neuroscience at the Donders Institute for Brain, Cognition and Behavior.

(...)

The apparent effect of VR on our dreams might have to do with the fact that VR, like a dream, does an eerily good job of mimicking reality, says Claudia Picard-Deland, a PhD student in neuroscience at the University of Montreal. In a study published in 2020 in the journal Consciousness and Cognition, she and her team studied whether a VR flying simulation could train people to have flying dreams, compared to people who played games on a Wii. They found that people who trained using VR not only experienced more flying dreams, but had more lucid control over those dreams. “It feels so real that they forget where their real body is,” she said. VR is a form of “reality checking,”—measuring one’s experience against reality—and that’s one of the keys to lucid dreaming, she says. “When you’re in a VR experience, you’re constantly questioning your reality,” Picard-Deland said. In other words, by transferring one mantra to our dream world’s—this is a dream, this is a dream, this is a dream—it might be possible to transform those worlds into a VR playground.

https://www.popsci.com/science/lucid-dreaming-virtual-reality/

Więc może zamiast inwestować w urządzenia które nie działają jak REM Dreamer czy Remee warto zaopatrzyć się w zestaw VR, nawet jak nie będzie LD przynajmniej będzie można sobie pograć ;)

Tetris Box

Jak pisałem, bardziej to eksperyment myślowy niż technika, nie mogę powiedzieć również, że jest mojego autorstwa. Tworząc pewien świat i angażując się w niego może dojść do sytuacji, że rzeczy ze snu pojawią się we śnie.
Może to być wymyślony świat, świat z gry, książki etc, warto wplatać elementy, które mogą nas podczas snu uświadomić, że śnimy:

Idę lasem, jest ciemno, zimno i mokro, w ręku trzymam łuk, co chwile wyskakują jakieś potwory ale radzę sobie z nimi, na środku polany stoi miecz. Gdy go dotknę przeszyje mnie uczucie wiedzy i wykonam test, który uświadomi mnie czy śnię czy nie

Coś takiego, nie jestem dobry w wymyślaniu historii, zaangażowanie polega właśnie na takim śnieniu na jawie: tworzeniu historii i wyobrażaniu sobie jej, warto tak robić często podczas dnia. Zaangażowanie i parę innych czynników sprawi, że historia, o której myślimy się nam przyśni a z nią elementy uświadamiające. (taka jest TEORIA nie twierdzę, że tak będzie)

Drzemkowy WILD

Myślę, że ranna drzemka jest dobrym momentem na WILD, nie dość że jesteśmy wyspani to jak twierdzi LaBerge (patrz poprzednie wpisy) nad ranem mamy większą ilość snu REM. Można by się tak obudzić 30 - 60 min wcześniej niż zwykle (albo ustawić Sleep as Android by obudził po 4 - 6h) rozbudzić się do pół godziny a potem użyć mojego skryptu, problem pojawia się gdy jesteśmy zbyt rozbudzeni bo wtedy trudniej zasnąć albo zbyt senni bo wtedy łatwiej stracić nagle świadomość. Myślę że dodatkowym ćwiczeniem do WILDa byłaby medytacja + koncentracja (był kiedyś kurs z DrugaDroga i było tam ćwiczenie ze świecą, ale myślę że świecę można zastąpić np. żarówką)
Trudna droga ale chyba spróbuję

#swiadomysen #swiadomesny #oneironautyka #swiadomesnienie #ld #luciddream #sen #sny #psychologia #rozwojosobisty #rozwojosobistyznormikami #wirtualnarzeczywistosc (i trochę #technologia)
billuscher - W poszukiwaniu techniki - VR i Tetris Box (oraz krótko o drzemkowym WILD...

źródło: comment_16583226769sqw2ua700R6dh1n7WXkoo.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

“It’s such a rare state and so difficult to achieve,”

@billuscher: To prawda i jak na razie nauka dysponuje tylko jednym zapisem świadomego snu pod fMRI. Dlatego że ciężko wywołać na życzenie w warunkach laboratoryjnych.

Świecę a tym bardziej żarówkę jako obiekt medytacji to bym odradzał ponieważ można sobie zrypać wzrok. Co prawda na wschodzie robią medytację na płomień, snop światła, zachodzące słońce (kasina -- mniej więcej polega na patrzeniu
  • Odpowiedz
@Dreampilot:
Tzn jeśli chodzi o to badanie tak, nie wiem czy LaBerge nie dysponuje zapisami badań EEG i ruchu gałek ocznych, na pewno nauka powinna się tym zainteresować (tzn już się interesuje na kanwie kogniwistyki)
Racja, światło żarówki jest za mocne, chyba tu nie ważne na czym się koncentrujemy ważne by zachować koncentrację
  • Odpowiedz
@billuscher: Tak, jest dużo danych EEG i ruchu gałek ocznych ale zapis LD pod fMRI który jest najdoskonalszą metodą obrazowania jest tylko jeden.

Tenzin Wangyal polecał koncentrację wizualną, że jest najlepsza do jogi snu.

"Generally, for practice with an object, we use the Tibetan letter A as the
object for concentration. This letter has many symbolic meanings, but
  • Odpowiedz
@Dreampilot: Dlatego się powinni zainteresować z pewnością badaniami nad tą dziedziną ;)
Dzięki, jestem trochę "zielony" w medytacji ale warto spróbować i to nie tylko na świadomy sen :)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@billuscher: Naukowcy się interesują ale pomyśl siebie jakie to są trudne badania, nie wiem czy miałeś kiedyś badanie w rezonansie magnetycznym. Nie dość że musisz znaleźć kogoś kto potrafi w krótkim czasie uzyskać LD, to jeszcze będzie umiał zasnąć w huczącej maszynie z całkowicie unieruchomioną głową. To wszystko nie jest takie proste.
  • Odpowiedz
  • 1
@Dreampilot no racja, rezonansu na szczescie nie potrzebowalem nigdy. Co do badania tez racja trudno znalezc kogos kto by od razu osiagnal LD chyba ze zastosowanoby jakies wbtb + wild
  • Odpowiedz
@billuscher: Któregoś razu też szukałem info nt. VR i LD i znalazłem relację wideo. Aktualnie link jest niepubliczny i miała być druga część, ale już nie nagrał lub też ukrył, a miałem zapisany tylko ten link. Ogólnie typ mówi, że po 2 godzinach z VR ma LD.

@Dreampilot: Znam inną wersję koncentracji wizualnej, ale opis tego to czarna magia. ; )
Lucidsage, to admin z reddita nt.
  • Odpowiedz
@billuscher: Ogólnie to chodzi o świadomość tej perspektywy ale w aspekcie kadru, granicy peryferiów jako zwiększona świadomość ruchu uwagi, pola widzenia, a tym samym siebie. Na jawie zbytnio nas to nie obchodzi, chyba, że w praktyce Mindfulness, zwykle przypadkiem.
  • Odpowiedz
@billuscher: To pewnie też jako większa rozpiętość kątowa pola widzenia.
Edit: okazuje się, że w VR kąt jest mniejszy niż normalnie i to zależy w jakim VR. W niektórych kąt dochodzi podobnie jak fizycznie. Możliwe, że przy mniejszym trzeba bardziej ruszać polem widzenia, tym samym zwiększa się ogólna świadomość ruchu uwagi.
  • Odpowiedz