Wpis z mikrobloga

@extraordinary_seaman: jest alkohol amaretto ale tylko 50ml następnym razem dam 100 albo 80 i zobaczymy, bo prawie go nie czuć.
Syropu nie ma ani grama tylko 3 łyżki cukru reszta to słodycz z biszkoptów, ale może dam dwie łyżki cukru i zobaczymy :D
@Morcin14: bo przepis był na blachę 25x25 i byłoby za mało składników.
@extraordinary_seaman: a to chyba, że tak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@fuechsinn: przepis:
750g maskaropne
4 jajka (miałam duże)
3 łyżki cukru
50ml likieru amaretto
250ml kawy ostudzonej
Biszkopty podłużne 2 paczki

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo maskaropne, dodać likier. Dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.
Blacha 25x25,
Kakao staraj się dodawać przed samym podaniem, wtedy nie nasiąknie od kremu i zachowa smak podczas jedzenia.


@Astanczyk: podstawowy błąd.
1. Sypkim kakao można się zakrztusić
2. Tiramisu musi postać w lodówce. Kakao zabezpiecza przed lodówkowymi aromatami.