@Silos-64: @npower: Może i bait, ale jeden ksiądz sam mi opowiadał, jak kiedyś na tacy znalazł wydrukowane 20 zł z dopisanym "jeszcze ci mało?" ¯\_(ツ)_/¯
@peczu: Po jaką cholerę tacy ludzie przyjmują księdza? Na stole obrus, krzyż, woda święcona, modlitwa, koperta... a potem odwalają taką manianę.
Kolęda jest spotkaniem wiernych ze swoim księdzem. Wiernych którym zależy na tym żeby kościół był dobrze utrzymany, a samo spotkanie przebiega w miłej atmosferze bo księdza znają, lubią, pomagają mu w prowadzeniu parafii. Jak tak nie masz to po prostu powiedz, że cię to nie interesuje i tyle.
@wojtas_mksPo jaką cholerę tacy ludzie przyjmują księdza? Na stole obrus, krzyż, woda święcona, modlitwa, koperta... a potem odwalają taką manianę. Kolęda jest spotkaniem wiernych ze swoim księdzem. Wiernych którym zależy na tym żeby kościół był dobrze utrzymany, a samo spotkanie przebiega w miłej atmosferze bo księdza znają, lubią, pomagają mu w prowadzeniu parafii. Jak tak nie masz to po prostu powiedz, że cię to nie interesuje i tyle
@wojtas_mksTak, kościół i jego wierni będą walczyli o swoje wartości i ideały. Co w tym dziwnego lub złego? Możesz nie lubić wartości i ideałów, ale krytyka samego faktu że to robią jest nierozsądna
Dlatego tym bardziej będę się sprzeciwiał Kościołowi i popierał jego zwalczanie. Uważam religię za narzędzie do ogłupiania ludzi, sama religia jest głupia i wpychanie tego komuś i narzucanie takich głupich przekonań na drodze polityki jest szkodliwe. Każdy
@wojtas_mks: Właśnie wierni kształtują kościół. Katolicy czują się prześladowani bo społeczeństwo zaczęło się buntować przeciwko sile politycznej kościoła. A przecież wielu jest wierzących, którzy chcą być częścią wspólnoty religijnej, a nie siły politycznej. Tylko oddolnym ruchem uda się oczyścić kościół z takich mend jak Dziwisz czy Jędraszewski. „Głosowanie portfelem” może być ku temu drogą.
@wojtas_mksAle świadków Jehowy nie wpuszczają do domu i tyle, po cholerę wpuszczać księdza i odwalać takie szopki? Serio byłbyś w stanie pół godziny robić z siebie debila i kłamać w żywe oczy, żeby hehe potajemnie coś w kopercie szykować
Przecież odpisałem powyżej, że nie.
Taka jego rola
Jaka? Narzucać swoją wolę ludziom, którzy sobie tego nie życzą? I dlatego w-------a się do polityki? Jeżeli tak, to niech się nie dziwi,
Co w tym dziwnego lub złego? Możesz nie lubić wartości i ideałów, ale krytyka samego faktu że to robią jest nierozsądna.
@wojtas_mks: nie ma nic złego w tym, że kościół narzuca swoje ideały i narrację tym, którzy sobie tego nie życzą?xD i jest to niemożliwe do skrytykowania?xD to widzę nieźle się tam w tej konfederacji bawicie
@wojtas_mks: niech się kościół odessie od polityki i rozdzieli od świata świeckiego. Wszystko da sie unormować, wcale na tym nie tracąc honoru ani nic innego. Np niech przestaną gadać o LGBT, albo niech okażą temu środowiskowi trochę miłości i wyrozumiałości.
Myślisz że takie podejście wzmocni rozpad wiary u nas w kosciele, czy mu się przeciwstawi?
@wojtas_mks: Ale to nie jest troska i pomoc, a tym bardziej informowanie o swojej działalności ¯\_(ツ)_/¯ przecież sam napisałeś, że rolą kościoła jest NARZUCANIE SWOICH WARTOŚCI LUDZIOM, KTÓRZY SOBIE TEGO NIE ŻYCZĄ.
Troska i pomoc by była w momencie kiedy ktokolwiek przyjdzie do kościoła i powie, że chce uwierzyć i brać w tym udział.
Własnie to jest największy błąd kościoła imo, że oni wiarę traktują jak wiedzę i dopiero z
Ile to ja się nasłuchałem w życiu ostrzeżeń nt. "bab" od innych facetów, znajomych, przypadkowych różnych gości, z którymi gadałem. Najpierw jak to babom wali na dekiel DOPIERO PO ŚLUBIE, "ehehe młody życia nie znasz, dopiero po ślubie zobaczysz co to za ziółko".
Potem, jak to babom wali na dekiel PRZY BUDOWIE DOMU, "ehehe młody zobaczysz co znaczą baby jak zaczniecie dom budować".
Na końcu słuchałem jak to babom wali na dekiel DOPIERO PO
Kolęda jest spotkaniem wiernych ze swoim księdzem. Wiernych którym zależy na tym żeby kościół był dobrze utrzymany, a samo spotkanie przebiega w miłej atmosferze bo księdza znają, lubią, pomagają mu w prowadzeniu parafii. Jak tak nie masz to po prostu powiedz, że cię to nie interesuje i tyle.
Sam czegoś
Dlatego tym bardziej będę się sprzeciwiał Kościołowi i popierał jego zwalczanie. Uważam religię za narzędzie do ogłupiania ludzi, sama religia jest głupia i wpychanie tego komuś i narzucanie takich głupich przekonań na drodze polityki jest szkodliwe. Każdy
Przecież odpisałem powyżej, że nie.
Taka jego rola
Jaka? Narzucać swoją wolę ludziom, którzy sobie tego nie życzą? I dlatego w-------a się do polityki? Jeżeli tak, to niech się nie dziwi,
@wojtas_mks: nie ma nic złego w tym, że kościół narzuca swoje ideały i narrację tym, którzy sobie tego nie życzą?xD i jest to niemożliwe do skrytykowania?xD to widzę nieźle się tam w tej konfederacji bawicie
Np niech przestaną gadać o LGBT, albo niech okażą temu środowiskowi trochę miłości i wyrozumiałości.
Myślisz że takie podejście wzmocni rozpad wiary u nas w kosciele, czy mu się przeciwstawi?
@wojtas_mks: na to pytanie bez zająknięcia odpowiadasz "tak", a potem to samo nazywasz "mówieniem o czymś i realizowaniem swoich celów" ¯\_(ツ)_/¯
a co z punktem widzenia ludzi niewierzących?
Troska i pomoc by była w momencie kiedy ktokolwiek przyjdzie do kościoła i powie, że chce uwierzyć i brać w tym udział.
Własnie to jest największy błąd kościoła imo, że oni wiarę traktują jak wiedzę i dopiero z