✨️ Obserwuj #mirkoanonim siemka, mam 16 lat. chciałbym zacząć pracować jako programista możliwie jak najszybciej, niedługo przed tudzież od razu po 18-tce, aby odciążyć rodziców i się uniezależnić. do studiów mam jeszcze daleko, ale wiem, że edukacja wyższa nie jest warunkiem koniecznym, aby zostać programistą. co mógłbym zrobić, by zacząć pracować w przeciągu najbliższych 1,5-2 lat? mówię tutaj chociażby o kursach, które mógłbym zrealizować na przestrzeni wakacji (chodzę do jednego z najlepszych i bardziej wymagających liceum w kraju, przez co mam relatywnie niewiele wolnego czasu), olimpiadach czy innych projektach które podniosłyby moje kwalifikacje. dodatkowo istotne jest dla mnie, by dana dziedzina czy język programowania były czymś relewantnym; potrzebnym na rynku, również długoterminowo. dzięki!
dodatkowo istotne jest dla mnie, by dana dziedzina czy język programowania były czymś relewantnym; potrzebnym na rynku, również długoterminowo. dzięki!
co mógłbym zrobić, by zacząć pracować w przeciągu najbliższych 1,5-2 lat?
@mirko_anonim: programuj. Załóż konto na GitHubie. Wymyśl jakiś prosty projekt, np. listę TODO. Ucz się języka programowania i realizuj projekt. Później wymyśl kolejny projekt. I tak je rób i kompletuj sobie portfolio projektów.
Znajdziesz różne ogłoszenia o pracę (np. na nofluffjobs albo justjoinit), zobaczysz, jakie języki programowania są popularne. Wybierzesz jakiś. Nauczysz się języka. Zapoznasz się z dodatkowymi technologiami, jak biblioteki
@mirko_anonim: powodzenia zycze. Branza obecnie juz jest tak nasycona, ze zaraz ogloszen na juniorow nie bedzie wcale. A na staze biora tylko nielicznych studentow IT.
@Wykopek_wykopek: pracuje kilka lat w branzy, wiec widze co sie dzieje. I nie wciskam ludziom kursow z programowania, bo wtedy bym musial mowic inaczej ( ͡°͜ʖ͡°)
siemka,
mam 16 lat. chciałbym zacząć pracować jako programista możliwie jak najszybciej, niedługo przed tudzież od razu po 18-tce, aby odciążyć rodziców i się uniezależnić. do studiów mam jeszcze daleko, ale wiem, że edukacja wyższa nie jest warunkiem koniecznym, aby zostać programistą. co mógłbym zrobić, by zacząć pracować w przeciągu najbliższych 1,5-2 lat? mówię tutaj chociażby o kursach, które mógłbym zrealizować na przestrzeni wakacji (chodzę do jednego z najlepszych i bardziej wymagających liceum w kraju, przez co mam relatywnie niewiele wolnego czasu), olimpiadach czy innych projektach które podniosłyby moje kwalifikacje. dodatkowo istotne jest dla mnie, by dana dziedzina czy język programowania były czymś relewantnym; potrzebnym na rynku, również długoterminowo. dzięki!
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Wyślij anonimową PW do autora (niebawem) · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Notatka moderatora: Trochę tagów dla zasięgów: #praca #programowanie #programista15k
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: Własne projekty.
@mirko_anonim: https://survey.stackoverflow.co/2022/#technology-most-popular-technologies
@mirko_anonim: programuj. Załóż konto na GitHubie. Wymyśl jakiś prosty projekt, np. listę TODO. Ucz się języka programowania i realizuj projekt. Później wymyśl kolejny projekt. I tak je rób i kompletuj sobie portfolio projektów.
Znajdziesz różne ogłoszenia o pracę (np. na nofluffjobs albo justjoinit), zobaczysz, jakie języki programowania są popularne. Wybierzesz jakiś. Nauczysz się języka. Zapoznasz się z dodatkowymi technologiami, jak biblioteki
@mirko_anonim: zaczac programowac.
@mirko_anonim: umiejetnosci, ktore nabedziesz przy programowaniu czegokoliwek zawsze Ci sie przydaza.