Aktywne Wpisy

Poleci ktoś jakąś fajną gierkę, która nie będzie miała w sobie z-------o otwartego świata z misjami pobocznymi, masą rpgowych rzeczy, opcji dialogowych do wyboru i masę cutscenek. Skończyło się na tym, że ogrywam sobie serie Portal i Half life po raz 5 bo nie ma w co grać. Jak próbowałem grać w coś pokroju wiedźmina czy skyrima to mnie normalnie telepało na krześle z tego jakie te gry są nudne.
Uwielbiam Portale,
Uwielbiam Portale,

No to zaczynamy to co tygryski lubią najbardziej, czyli żużlowy sezon 2026!
Zapraszam do typowania pierwszej kolejki PGE Ekstraligi!
Unia Leszno - Włókniarz Częstochowa
Sparta Wrocław - Falubaz Zielona Góra
GKM Grudziądz - Stal Gorzów
Zapraszam do typowania pierwszej kolejki PGE Ekstraligi!
Unia Leszno - Włókniarz Częstochowa
Sparta Wrocław - Falubaz Zielona Góra
GKM Grudziądz - Stal Gorzów
źródło: TyperŻużlowy2026
Pobierz

Cześc, jestem senior devem z 6 letnim doświadczeniem, 4 firmy za mną, obecnie zarabiam 22k netto na B2B i dziwią mnie głosy ludzi twierdzących, że zarabiają grube stawki (kilkanaście, kilkadziestiąt tysięcy miesiecznie) pracując zaledwie tylko kilka godzin dziennie, albo mają 2-3 kontrakty naraz i wyrabiają się w 8 godzin, jak to jest możliwe? Pracuje w branży IT wiele lat, znam setki programistów i dosłownie każdy mówi, że nie pamięta kiedy ostatni raz wyłączył lapka po równych 8 godzinach pracy.
W każdej z 4 firm był pośpiech, brak dowożenia na czas, potem jakieś retra i planowanie jak poprawić velocity żeby burning charty i wykonane story pointy w sprincie się zgadzały zgodnie z szacowaniem. Ale zawsze wychodzi coś niespodziewanego, dziwne bugi z produkcji których inwestygacja trwa czasami kilka dni i trzeba je ogarniać równocześnie wraz z user story z obecnego sprintu.
Czy takie gadanie o pracy mniej 8 godzin w programowaniu to nie jest czasem jakaś bajka, mit? Może jak ktoś pracuje w jakimś utrzymaniu w legacy javascripcie i jQuery albo w javie 6 w jakimś banku jestem w stanie w to uwierzyć, ale tak: pracowałem w korpo, pracowałem w start-up, pracowałem w software house i przez ostatnie 6 lat nie pamiętam ani ja, ani moi koledzy żebyśmy wyłączali lapka po równych 8 godzinach, zawsze jest to 30-60 minut dodatkowo dziennie przez niespodziewane rzeczy. Jako junior może wyłączałęm po 8h ale wtedy przez pierwsze 2-3 lata uczyłem się po godzinach te 1-2 godziny dziennie więc i tak wychodzi 10h mimo iż nikt mi za tą naukę nie płacił - po prostu marzyły mi się lepsze zarobki, a bez własnej nauki to bym wiecznie był dymany na niską stawkę.
Po co ludzie tak kłamią na anonimowych forach, czy to wykop czy 4programmers? Nie kumam tego.
#programowanie #programista15k #pracait #naukaprogramowania #overemployment
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
· Tag #biedanonim to wpisy z niską potrzebą anonimowości.
Zobaczymy w komentarzach, która bańki jest liczniejsza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pytanie do reszty, jak wyceniacie teraz godzinę na rękę (po >wszystkich< podatkach) ? 150? 200? 300? Wiem, że to zależy od roboty, ale ja mówię o bardzo sympatycznej i długotrwałej współpracy na styku tego co zrobi automatyk a ściągania z tego danych, sterowania
Jest możliwe i tak to powinno wyglądać, że na codzień robisz na pół gwizdka, ale w razie awarii pracujesz na 100% możliwości.
Nie ma czegoś takiego jak sprawny multitasking, więc jak chcesz robić code review, ogarniać QA, infrę to w przypadku przyblokowania lepiej poczekać 2-3 godziny niż zwiększać WIP biorąc kolejne zadanie.
To się po prostu opłaca, firmy w których tak jest mają ponad 90% retencji pracowników, mówię o swoim
Mam projekt w którym realnie pracuje góra 3-4 godzinny dziennie. Czasem więcej, zwykle mniej.
Szczerze? Myślę o zmianie za ciut mniejszą stawkę co by chociaż robić coś sensownego, p-------a idzie dostać nudząc się tak w robocie, nawet jeśli robię wtedy inne rzeczy.
@mirko_anonim: mokry sen zwyklych mirkow klepiacych crudy