Aktywne Wpisy

serio_serio +72
Mam odłożone na wkład własny x zł. Chciałbym mieć wkład własny x+40k, aby kupić mieszkanie o takim metrażu jak potrzebuję. Niestety sytuacja tak się skomplikowała że jak w tym momencie nie wezmę kredytu to mogę go nie dostać przez kolejny rok. Czy mogę zrobić tak że na wniosku wpisze wkład własny x+40k, ale pomiędzy otrzymaniem decyzji, a wpłaceniem wkładu wlasnego wezmę kredyt gotówkowy na 40k? Czy jest takie okno czasowe w którym

Hej,
Dylemat z kategorii #programista15k #programista20k #programowanie #webdev
Obecnie zarabiam 220k rocznie (pracuję dla małej, dwuosobowej firmy)
Plusy: pracuję sam, pod nikogo nie podlegam, robię tak jak mi wygodniej i swoim wypracowanym sposobem, mam sporo wolnego czasu, bo budżety godzinowe na projekty są spore i zawsze akceptowane, podwyżki co rok 10-15%
Minusy: nie rozwijam się w żadnych nowych technologiach
Pojawiła się opcja kontraktu od nowego roku na 260k rocznie (duże korpo)
Plusy: ROZWÓJ, większy hajs
Minusy: będę pod kogoś podlegał i napewno nie będę mógł się tak o--------ć jak teraz, nie wiem nic o negocjacjach płacowych po roku
Która opcja lepsza w perspektywie czasu?
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Ale z drugiej strony czasami stojac w miejscu sie cofamy. Pytanie tez jakie masz cisnienie na pieniądze.
Moze skoro masz tyle czasu wolnego w pierwszej pracy, moglbys klepać kod dla innej firmy np. 10-20h w tygodniu?
No ale ja się faktycznie nie opierdzielam i lubię cały proces na około - no dobra, czasami jest za duzo spotkań, ale w większości sa to spotkania które wnoszą jakas wartość.
Co do hajsu to tez zalezy od korpo, niektóre maja sztywne 5% rocznie, a w innych dostaniesz więcej
jeżeli chodzi o komfort pracy to nie wyobrażam sobie lepszego
ciśnienie na pieniądze jest - zwłaszcza w nowym roku gdzie będzie podwyżka zus dwa razy, potrzeby też rosną
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
@Miszcz_Joda: korpo to jedno z lepszych miejsc do pracy programisty, Można się schować na długie miesiące, sprawy często trwają wieki, odbite maile pełnią rolę dupochronów, wszystko dokładnie rozpisane, pół dnia na analizy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jeśli ktoś traktuje to jak minusy, to znaczy że jeszcze nie dorósł ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mirko_anonim: kolega widzę nie ma żadnych doświadczeń związanych z korpo