Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hej,
Dylemat z kategorii #programista15k #programista20k #programowanie #webdev

Obecnie zarabiam 220k rocznie (pracuję dla małej, dwuosobowej firmy)
Plusy: pracuję sam, pod nikogo nie podlegam, robię tak jak mi wygodniej i swoim wypracowanym sposobem, mam sporo wolnego czasu, bo budżety godzinowe na projekty są spore i zawsze akceptowane, podwyżki co rok 10-15%
Minusy: nie rozwijam się w żadnych nowych technologiach

Pojawiła się opcja kontraktu od nowego roku na 260k rocznie (duże korpo)
Plusy: ROZWÓJ, większy hajs
Minusy: będę pod kogoś podlegał i napewno nie będę mógł się tak o--------ć jak teraz, nie wiem nic o negocjacjach płacowych po roku

Która opcja lepsza w perspektywie czasu?

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim nie wiem jak inni sie wypowiedzą, bo nie jestem w takiej sytuacji, ale czy ta 1. opcja nie jest czasem lepsza ze wzgledu na komfort psychiczny, ktory sobie wypracowales w obecnej firmie?
Ale z drugiej strony czasami stojac w miejscu sie cofamy. Pytanie tez jakie masz cisnienie na pieniądze.

Moze skoro masz tyle czasu wolnego w pierwszej pracy, moglbys klepać kod dla innej firmy np. 10-20h w tygodniu?
  • Odpowiedz
@Miszcz_Joda: a ja na przykład korpo lubię =] ale to zależy od projektu, bo jak jakies legacy to o rozwoju zapomnijcie.

No ale ja się faktycznie nie opierdzielam i lubię cały proces na około - no dobra, czasami jest za duzo spotkań, ale w większości sa to spotkania które wnoszą jakas wartość.

Co do hajsu to tez zalezy od korpo, niektóre maja sztywne 5% rocznie, a w innych dostaniesz więcej
  • Odpowiedz
korpo to jest masakra do pracy

@Miszcz_Joda: korpo to jedno z lepszych miejsc do pracy programisty, Można się schować na długie miesiące, sprawy często trwają wieki, odbite maile pełnią rolę dupochronów, wszystko dokładnie rozpisane, pół dnia na analizy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jeśli ktoś traktuje to jak minusy, to znaczy że jeszcze nie dorósł ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz