Aktywne Wpisy

MonazoPL +78
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
źródło: millennium 900 zł
Pobierz
Je22 +321

tldr; zostałem seniorem z 3 latami expa i mi z tym źle/dziwnie ?
Pracuję w dużym amerykańskim korpo (dobre kilka tys pracowników world wide ale głównie stany). Korpo do polski weszło stosunkowo niedawno (kilka lat temu) ja tam pracuje od niespełna 1.5 roku. Przez pierwsze pół roku klepaliśmy sobie w takim typowym crudzie, bez większych fanfarów ale też nudów nie było - jakieś web api opierające się na integracji z istniejącymi produktami tego korpo i zewnętrznych firm - po pół roku zostaliśmy przeniesieni w ramach tej samej domeny do innego projektu (korpo po prostu ma kilka produktów z tego samego sektora) i to co zastaliśmy było tragedią.
Projekt tworzony przez osoby które nie miały zielonego pojęcia o tworzeniu oprogramowania, tyczy się to praktycznie każdej roli, Dev, Architect, PO. Brak CI/CD. Brak separacji środowisk (Dev, QA, Staging). Projekt zaczynany w 2018 roku więc oczywiście mikroserwisy gdzie wszystko gada ze wszystkim, wszystko wybucha tak naprawdę cholera wie dlaczego bo logowanie i tracing również nie istniało, architektura skrojona tak że nie dało się dewelopować szybko i często limitowała dowożenie nowych featurów, trzeba było robić dziwne hacki i obejścia. Nie byliśmy tam przeniesieni aby ten projekt ratować, ale po krótkiej analizie tego co tam się dzieje bardzo szybko okazało się, że management jest świadomy problemów i daje nam duże pole manewru do zmian.
No i tak minął następny rok gdzie staraliśmy się wyprowadzić projekt na prostą, nie ukrywam miałem w tym swój spory udział ze względu na to że świetnie dogaduje się z architektem z zespołu, często jeden dopełnia drugiego tworząc naprawdę fajnie ogarniętą wizję produktu. Miałem też kilka swoich przebłysków gdzie wykryłem że w pewnym produkcie na edge'u komunikacji z frontem ma tak poronioną autoryzację że 10 latek by mógł ją zbypassować zyskując dostęp do danych mocno poufnych w przypadku środowisk produkcyjnych. Problem czysto wynikający z nieznajomości standardów OAuth 2 oraz OIDC.
Aktualnie jesteśmy w miejscu gdzie powoli ten projekt wychodzi na prostą, a w między czasie spłynęła informacja z US, że chcą do naszego zespołu zatrudnić seniora. Propozycją mojego managera było żeby zamiast tego zatrudnić mida i dać awans w zespole na co US przystało. No i tak zostało zaproponowane mi stanowisko seniora po nieco ponad 3 latach expa z czego tylko w tej firmie pracuję na pełny etat bo poprzednio łączyłem studia z pracą i było to między 1/2 a 3/4 etatu w zależności od czasu.
W związku z tym awansem odczuwam ostry impostor syndrom, uważam że jestem mocny jak na swój exp, sporo czasu poświęcam na swój rozwój po pracy, ale poziom seniorski to raczej nie jest a dodatkowo nie wiem jak to wpłynie na moją przyszłą karierę, w skrócie - czy nie będzie heheszków ze mnie, że senior po 3 latach. Jeśli chodzi o kasę to jest to poziom naprawdę gruby, może nie topka dla seniorów ale naprawdę dużo (pod 30k fakturka), wynika to oczywiście z faktu, że dla stanów i tak jesteśmy tani i korpo robi cholerny hajs na swoich produktach. Czy ktoś bardziej doświadczony wypowie się jak patrzą na takich "seniorów" albo może ktoś był w podobnej sytuacji i jak dalej się jego życie potoczyło ?
#programista15k #pracait #programista25k #pracbaza
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: Tak, wszyscy będą tak intensywnie myśleć o tobie i twoim seniority jak ty. 500 lat takiego seniora nie było. xD
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: grap32
@mirko_anonim: To jest dla ciebie gruby poziom? Wiesz ile ta sama firma placi midiom i seniorom w usa?
Opie ja juz z rodzinka wysmialem ze 3lata expa i senior ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Senior to tylko label, ważne żeby kasa się zgadzała i opcja przeskoczenia do lepszej/innej firmy
No to sprzątaczki zarabiają $6k net/mies, pogrzało was?
@Oskariat w sumie jestem ciekawy, ile taka firma płaci w USA, ile zarabia na projektach i jak niżej dostają ludzi w pl że jest przestrzeń na negocjacje?