✨️ Obserwuj #mirkoanonim Czy #niemcy nadal będą najlepszym europejskim krajem do emigracji za 5-10-15 lat itd? Mam już trochę lat ale nadal ciągnie mnie na stałe do #emigracja żeby zacząć gdzieś od nowa, spóbować czegoś innego i może zostać na stałę już. Nie chciałbym się też uczyć #niemiecki na darmo.
Skąd moje obawy? Czytam tagi i wychodzi na to, że Niemcy jako kraj idą w złym kierunku (wpływy rosyjskie, chińskie, odejście od atomu, krety w rządzie, problemy z emigrantami, różne aferki). Nie znam tamtejszych realiów ale żeby się nie okazało, że za 20 lat to z Niemiec będą emigrować wszędzie indziej :P
@mirko_anonim: Wykop: rzetelne źródło informacji ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡°)ʖ͡°) ͡°) Według wypopków Niemcy kończą się po raz 79 (3 razy upadały już w tym roku).
@mirko_anonim: To o co pytasz to temat na książke. To ile tych lat masz? Opieka zdrowotna w Niemczech raczej będzie na wysokim poziomie, ale nie wiem czy uda im się rozwiązać problem emerytur (starzejące się społeczeństwo). Życie za minimalna w Niemczech też do przyjemnych nie nalezy, bo to wegetacja, ale średnia krajowa to juz dobry zarobek i życie moze byc fajne pod warunkiem ze się ten kraj lubi. Ja osobiście
@mirko_anonim cały zachód upada według wykopu :) a niemieckiego nie uczysz się nigdy na darmo, bo to poszukiwany język też w innych krajach (np Irlandia, wyższa wypłata za samą znajomość języka, lepsza niż z francuskim np). ja wybrałam Niemcy (wcześniej mieszkałam w Irlandii), bo bardziej mi ten kraj odpowiada. to jest mocno subiektywne. zależy czy chcesz zakładać rodzinę, brać ślub, korzystać z transportu publicznego, czy wolisz miasto czy wieś, jaki klimat
@HansLanda88: yep, zaczynając od podziału na byłe RFN/NRD, kończąc na tym że co Bundesland to można mieć inne odczucia co do życia w Niemczech i do samych Niemców, tak przynajmniej wynika z mojej wiedzy z reddita ( ͡°͜ʖ͡°)
@ksos: @interpenetrate Ja celuję w .NET albo IT Support. Jest tam po prostu mega dużo ofert. Plus kraje anglosaskie są cute. Nie jestem ekspertem jak coś, więc lepiej sprawdźcie czy mam rację. JĘZYK ANGIELSKI jest dużym atutem.
@_gabriel: znaczy sam bym poszukał tam pracy jaki grafik albo ux, bo chętnie bym sobie dorobił. Zauważyłeś też dużo ofert z tych dziedzin? Bo z nimi zawsze jest problem
@interpenetrate: Niestety nie patrzyłem na to, ale sektor IT w Irlandii i UK jest dość spory. Na pewno znajdziesz coś dla siebie jeśli masz trochę expa.
@interpenetrate: Jest bardzo ciężki, nie tylko za granicą, ale w Polsce też. Podobno nawet midy/seniorzy mają problemy ze znalezieniem roboty. Wydaje mi się jednak, że da się wbić. O Irlandii wiem tyle, że jest tam potężny niedobór ludzi w IT. Co do UK - Manchester.
@_gabriel: chciałem tam lecieć na creamfields, może bardziej Liverpool. Mam ang na C1. Myślisz że w sumie lepiej byłoby na miejscu jakoś poszukać? Muszę zobaczyć tą Irlandię. Głównie dlatego że jest recesja, jest taki problem - czy też ze względu na ai, czy jeszcze to nie jest problem? Czyli w sumie, jest to jakiegoś rodzaju czasowy problem? Spędzić ten czas na doskonaleniu się, wytrzymać na oszczędnościach i powinno być dobrze?
@interpenetrate: Ja jeszcze na ten moment nie szukam, dopiero za około rok będę lecieć do Irlandii (najprawdopodobniej). Wydaje mi się, że jest zastój przez pandemię i wojnę. Myślę, że to minie, ale nie wiem kiedy, bo zawsze byłem na bakier z ekonomią. No i nie wiadomo co się wydarzy w przyszłości, tego nie wie nikt. Ekonomie zachodnie przechodzą najgorszy okres od krachu na giełdzie w NY.
@mirko_anonim: Podejrzewam że za 20-30 lat UE będzie rygorystycznym i ciężkim miejscem do życia aczkolwiek pamiętaj że to Niemcy mają najwięcej dogadania w tejże Unii. Co do brudasów (imigrantów) robiących burdę zauważ, że dzieje się to w dużych miastach. Nic nie szkodzi żeby wyjechać na prowincję i tam też znaleźć pracę. Co do języka to niemiecki używany jest w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i trochę w Belgii więc masz aż 4
Pytanie do ludzi z Pomorza- kojarzycie czy są jakieś plaże gdzie mógłbym wjechać moim SUVem (Hyundai Tucson 2026 NX5 z Pleos Connect, napęd MHEV jak coś).
Wiem, że są parkingi, ale musiałbym podejśc z 50m na pieszo, a z auta miałbym bliżej.
Czy #niemcy nadal będą najlepszym europejskim krajem do emigracji za 5-10-15 lat itd? Mam już trochę lat ale nadal ciągnie mnie na stałe do #emigracja żeby zacząć gdzieś od nowa, spóbować czegoś innego i może zostać na stałę już. Nie chciałbym się też uczyć #niemiecki na darmo.
Skąd moje obawy? Czytam tagi i wychodzi na to, że Niemcy jako kraj idą w złym kierunku (wpływy rosyjskie, chińskie, odejście od atomu, krety w rządzie, problemy z emigrantami, różne aferki). Nie znam tamtejszych realiów ale żeby się nie okazało, że za 20 lat to z Niemiec będą emigrować wszędzie indziej :P
#praca #gospodarka #europa #uniaeuropejska #ue #berlin
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
źródło: 162803_r0_940
Pobierz@mirko_anonim: Wykop: rzetelne źródło informacji ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Według wypopków Niemcy kończą się po raz 79 (3 razy upadały już w tym roku).
@mirko_anonim: generalnie to cały świat idzie w złym kierunku.
Ja celuję w .NET albo IT Support. Jest tam po prostu mega dużo ofert. Plus kraje anglosaskie są cute. Nie jestem ekspertem jak coś, więc lepiej sprawdźcie czy mam rację. JĘZYK ANGIELSKI jest dużym atutem.
Niestety nie patrzyłem na to, ale sektor IT w Irlandii i UK jest dość spory. Na pewno znajdziesz coś dla siebie jeśli masz trochę expa.
Jest bardzo ciężki, nie tylko za granicą, ale w Polsce też. Podobno nawet midy/seniorzy mają problemy ze znalezieniem roboty. Wydaje mi się jednak, że da się wbić. O Irlandii wiem tyle, że jest tam potężny niedobór ludzi w IT. Co do UK - Manchester.
Muszę zobaczyć tą Irlandię.
Głównie dlatego że jest recesja, jest taki problem - czy też ze względu na ai, czy jeszcze to nie jest problem?
Czyli w sumie, jest to jakiegoś rodzaju czasowy problem? Spędzić ten czas na doskonaleniu się, wytrzymać na oszczędnościach i powinno być dobrze?
Ja jeszcze na ten moment nie szukam, dopiero za około rok będę lecieć do Irlandii (najprawdopodobniej). Wydaje mi się, że jest zastój przez pandemię i wojnę. Myślę, że to minie, ale nie wiem kiedy, bo zawsze byłem na bakier z ekonomią. No i nie wiadomo co się wydarzy w przyszłości, tego nie wie nikt. Ekonomie zachodnie przechodzą najgorszy okres od krachu na giełdzie w NY.
Na miejscu zawsze też można