Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy #niemcy nadal będą najlepszym europejskim krajem do emigracji za 5-10-15 lat itd? Mam już trochę lat ale nadal ciągnie mnie na stałe do #emigracja żeby zacząć gdzieś od nowa, spóbować czegoś innego i może zostać na stałę już. Nie chciałbym się też uczyć #niemiecki na darmo.

Skąd moje obawy? Czytam tagi i wychodzi na to, że Niemcy jako kraj idą w złym kierunku (wpływy rosyjskie, chińskie, odejście od atomu, krety w rządzie, problemy z emigrantami, różne aferki). Nie znam tamtejszych realiów ale żeby się nie okazało, że za 20 lat to z Niemiec będą emigrować wszędzie indziej :P

#praca #gospodarka #europa #uniaeuropejska #ue #berlin

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy #niemcy nadal będą najlepszym europejskim...

źródło: 162803_r0_940

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czytam tagi

@mirko_anonim: Wykop: rzetelne źródło informacji ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Według wypopków Niemcy kończą się po raz 79 (3 razy upadały już w tym roku).
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: To o co pytasz to temat na książke. To ile tych lat masz? Opieka zdrowotna w Niemczech raczej będzie na wysokim poziomie, ale nie wiem czy uda im się rozwiązać problem emerytur (starzejące się społeczeństwo). Życie za minimalna w Niemczech też do przyjemnych nie nalezy, bo to wegetacja, ale średnia krajowa to juz dobry zarobek i życie moze byc fajne pod warunkiem ze się ten kraj lubi. Ja osobiście
  • Odpowiedz
@mirko_anonim cały zachód upada według wykopu :) a niemieckiego nie uczysz się nigdy na darmo, bo to poszukiwany język też w innych krajach (np Irlandia, wyższa wypłata za samą znajomość języka, lepsza niż z francuskim np). ja wybrałam Niemcy (wcześniej mieszkałam w Irlandii), bo bardziej mi ten kraj odpowiada. to jest mocno subiektywne. zależy czy chcesz zakładać rodzinę, brać ślub, korzystać z transportu publicznego, czy wolisz miasto czy wieś, jaki klimat
  • Odpowiedz
Czytam tagi i wychodzi na to, że Niemcy jako kraj idą w złym kierunku

@mirko_anonim: generalnie to cały świat idzie w złym kierunku.

ale żeby się nie okazało, że za 20 lat to z Niemiec będą emigrować wszędzie indziej
  • Odpowiedz
@HansLanda88: yep, zaczynając od podziału na byłe RFN/NRD, kończąc na tym że co Bundesland to można mieć inne odczucia co do życia w Niemczech i do samych Niemców, tak przynajmniej wynika z mojej wiedzy z reddita ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@interpenetrate:
Jest bardzo ciężki, nie tylko za granicą, ale w Polsce też. Podobno nawet midy/seniorzy mają problemy ze znalezieniem roboty. Wydaje mi się jednak, że da się wbić. O Irlandii wiem tyle, że jest tam potężny niedobór ludzi w IT. Co do UK - Manchester.
  • Odpowiedz
@_gabriel: chciałem tam lecieć na creamfields, może bardziej Liverpool. Mam ang na C1. Myślisz że w sumie lepiej byłoby na miejscu jakoś poszukać?
Muszę zobaczyć tą Irlandię.
Głównie dlatego że jest recesja, jest taki problem - czy też ze względu na ai, czy jeszcze to nie jest problem?
Czyli w sumie, jest to jakiegoś rodzaju czasowy problem? Spędzić ten czas na doskonaleniu się, wytrzymać na oszczędnościach i powinno być dobrze?
  • Odpowiedz
@interpenetrate:
Ja jeszcze na ten moment nie szukam, dopiero za około rok będę lecieć do Irlandii (najprawdopodobniej). Wydaje mi się, że jest zastój przez pandemię i wojnę. Myślę, że to minie, ale nie wiem kiedy, bo zawsze byłem na bakier z ekonomią. No i nie wiadomo co się wydarzy w przyszłości, tego nie wie nikt. Ekonomie zachodnie przechodzą najgorszy okres od krachu na giełdzie w NY.

Na miejscu zawsze też można
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Podejrzewam że za 20-30 lat UE będzie rygorystycznym i ciężkim miejscem do życia aczkolwiek pamiętaj że to Niemcy mają najwięcej dogadania w tejże Unii. Co do brudasów (imigrantów) robiących burdę zauważ, że dzieje się to w dużych miastach. Nic nie szkodzi żeby wyjechać na prowincję i tam też znaleźć pracę. Co do języka to niemiecki używany jest w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i trochę w Belgii więc masz aż 4
  • Odpowiedz