Aktywne Wpisy

naganiaczherculesa +290
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

SystemHalted2_0 +104
Moment przejścia z Windows 11 na Fedorę był chyba najlepszą decyzją od bardzo dawna. Serio, jakby ktoś mi wcześniej powiedział, że system może nie walczyć ze mną tylko po prostu działać, to bym nie uwierzył. To dojrzały, szybki i elegancki system, który daje mi pełną kontrolę i nie próbuje na każdym kroku wciskać konta online, telemetrii, reklam ani asystentów z AI, których nikt nie prosił.
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
źródło: temp_file1560360692872629706
Pobierz

Mam problem z "rozwojem" zawodowym.
Od ponad 7 lat pracuję w jednym korpo (Intel), zacząłem jako stażysta jeszcze na studiach, po kilku miesiącach przeszedłem na pełny UoP i tak sobie siedzę. Jest to moja pierwsza i jedyna praca w IT. Czas jednak pójść dalej, bo zarobki są bardzo średnie (niecałe 10k netto), możliwości rozwoju słabe, a dodatkowo Intel finansowo trochę kuleje - zamykają projekty, masowe zwolnienia.
Problem w tym, że tak na prawdę nie mam żadnej specjalizacji - zaczynałem od automatyzacji testów (Python), potem C# dev i trochę devops (Jenkins, Gitlab, Quickbuild), powrót do automatyzacji w Python, potem znów trochę devops (tym razem Github Actions i Jenkins) i na koniec trochę Python dev. Trochę tego było przez te 7 lat i żałuję, że zgadzałem się na ciągłe "przerzucanie", bo tak na prawdę to nie czuję się biegle w żadnej z tych dziedzin przez ciągłe zmiany. Dodatkowy problem to to, że Intel, jako wielkie korpo, w większości pracuje na swoich własnych narzędziach i frameworkach - nie miałem styczności z Azure, AWS, Kubernetes, Django, itp. bo Intel miał swoje rozwiązania.
Z tych powodów mam trudności ze znalezieniem ofert, do których pasuje moje doświadczenie. Do devops wszędzie wymagają GCP/Azure/AWS i bardzo często Kubernetes, Python dev to Django itp.
Zastanawiam się w którą stronę iść, bo zarówno dev, jak i devops mi pasowały. C# raczej odpada, bo od ponad 4 lat nie używałem, ale Python cały czas był obecny w jakiś sposób.
Nie wiem też jak ugryźć kwestię pracy - czy szukać jakiegoś stanowiska juniora (pomimo 7-letniego stażu w IT), gdzie kasa będzie taka sama lub nawet wyższa, niż w Intelu i tam uzupełnić braki w wiedzy, czy lepiej przemęczyć się jeszcze trochę w korpo i na własną rękę uczyć się po godzinach pracy. Nie będę ukrywał, że pierwsza opcja bardziej do mnie przemawia, bo atmosfera w Intelu robi się coraz cięższa i po prostu nieprzyjemnie się tam pracuje.
#programista15k #programowanie #pracait #pracbaza #it
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@depish: no nie powiedziałbym :D
Swoją drogą po autorze
@exori_vis: co się wtedy wydarzyło?
@mirko_anonim: Staż pracy ma tutaj małe znaczenia, skoro jak sam piszesz, nie czujesz się mocny w żadnej dziedzinie to jak dla mnie nie ma nic złego w celowaniu w juniora. Sporo jest "seniorów", którzy mieliby problem z przejściem rekrutacji na juniora poza swoim korpo
@mirko_anonim: xd
@exori_vis: Oczywiście wiem, że to tylko i wyłącznie moja wina - robiłem swoje i nic więcej mnie nie interesowało, a dodatkowo nie protestowałem przy przerzucaniu do różnych ról. Czasu jednak nie cofnę,