Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nie sądziłem że kiedyś przyznam (częściowo ofc, bo spadków nie ma i nie będzie) racje @mickpl
Zakup mieszkania pod inwestycje to strzał w stopę. Ceny jakoś specjalnie nie rosną tbh, statystyki, raporty najczęściej są przekłamane przez jakaś nowo oddaną inwestycje.
Czynsz z najmu? Opłaty administracyjne obecnie rosną dużo szybciej niż czynsze. Aktualnie na czysto mam 5-5.5%.

Po ponad 1.5 roku sprzedam to mieszkanie może ~6% (4% w skali roku) drożej. Gdy oficjalnie raporty głosiły o moim mieście o 7-8% rocznie. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jak? Właśnie w taki sposób jak opisałem.
Nie wspominając o tym, że przy kupnie płacimy cholernie wysoki PCC i po najemcach po X latach trzeba w---------ć pieniądze w remont, albo sprzedać - poniżej oczekiwań, bo mieszkanie będzie zajechane.
W sumie przez 1.5 roku zarobiłem: 7.5% z najmu, 6% wzrostu. Co daje… 13-14%, (Zapłaciłem PCC i notariusza, więc 10.5-11.5%, czyli UWAGA
~7% rocznie.*(!!!) )
A ile sobie krwi napsułem i jeszcze napsuje ze sprzedażą, to żadne pieniądze mi nie oddadzą. Pluje sobie w brodę i mam żal do siebie.

#nieruchomosci #finanse #inwestycje

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Chłop się piekli bo w 1,5 roku nie zwróciła mu się inwestycja xD. Poczekaj 15 lat, uśrednij i porównaj z giełdą bananową i zyskiem z lokat albo deprecjacją złotówki.

Nie uważam nieruchow za super inwestycję, ale traktowanie tego na tak krótkim okresie jak tu opisujesz to też absurd.
  • Odpowiedz