Wpis z mikrobloga

@zbigniew_wodecki: Jeżeli przez cukre masz na myśli węglowodany, to można funkcjonować bez, ale większość osób jednak nie powinna.

Jeżeli przez cukier masz na myśli węglowodany proste i sztucznie słodzone produkty, to jak najbardziej
  • Odpowiedz
@zbigniew_wodecki: Nie, ale taka gorzka czekolada 80% ma trochę cukru, ale przynosi zdecydowanie więcej korzyści niż wad wynikających ze spożycia cukru. No i owoce - mają bardzo złą fruktozę, ale generalnie warto je czasem jeść
  • Odpowiedz
@zbigniew_wodecki: cukier sam w sobie nie jest zły i występuje naturalnie w wielu produktach i pod różnymi postaciami.
Jest nam też potrzebny.
Problem polega na tym, że mamy zdecydowanie za dużo w diecie cukrów prostych przez to, że dosypujemy je w koszmarnych ilościach do wszystkiego.
Nie musisz więc całkowicie rzucać cukru, w sumie to raczej mało realne.
Organicz po prostu lub wyeliminuj całkowicie rzeczy z „dosypanym cukrem”, a w pozostałyvh przypadkach
  • Odpowiedz
@zbigniew_wodecki: jak wywalisz cukier z dnia na dzień to 3 dni będziesz miał taki ból głowy i inne objawy że jeśli nie jesteś mocny psychicznie to w połowie i tak owalisz czekoladę chociażby więc odstawiaj stopniowo
  • Odpowiedz
@zbigniew_wodecki: jeśli masz na myśli biały cukier dodawany do jedzenia, to raczej nic nie grozi zdrowemu człowiekowi, nawet przy nagłym całkowitym odstawieniu. Jeśli chodzi o cukry(węglowodany) w ogóle, to masz ketoschizofrenię i dzwoń do psychiatry.
  • Odpowiedz
@Dumpster: jest potrzebny uogólniając. Czy dostarczymy go w prostej formie, czy bardziej złożonej czy organizm sobie go sam ogarnie z czegoś innego.
O to mi chodziło generalnie. I o to, że to nie jest tak, jak wiele osób rozumie, że cukier to zło najgorsze i trzeba się go pozbyć całkowicie. Nie trzeba. Trzeba tylko organiczyć. I tylko to chciałam przekazać.
  • Odpowiedz