Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#pieniadze #boldupy #zalesie #motoryzacja

No to posmutniałem. Chciałem wymienić auta w mojej rodzinie. Mam dwa auta - jedno miejskie z 2012 roku o wartości ok 20k i drugie rodzinne kombi z 2007 o wartości ok. 10k - łącznie 30k.

Wszedłem sobie na otomoto a tutaj za 30k to nie kupię nic dla rodziny nowszego niż ten 2012 rok. Sensowne auta zaczynają się od 40-50k za segment B a kombi to 50-70k, więc wymiana obydwóch nie wchodzi w grę, bo to biznes 120k +.

Nie mam zamiaru brać kredytu na używanego trupa, bo to jest tak, że auto używane to skarbonka. Nawet nowe potrafi się sypać przedwcześnie a co dopiero auto 8-10 letnie. Łatwo wbić się na minę i nie wszystko można zweryfikować na oględzinach. Kredyt wymusza też AC, bo co - rozbiję auto a kredyt do płacenia mi zostanie? Dramat.

Nie zarabiamy z żoną źle ale przy dzisiejszych cenach, kredycie na dom (3k) to zostaje nam niewielka suma do odłożenia. Zanim odłożymy te 20-30k by dołożyć do pierwszego auta to minie długi czas a po drodze są przecież nieprzewidziane wydatki.

Polacy jeżdżą trupami po niemcach i tyle. Mam dość.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Niestety nie wiem jak to jest, bo żyję na zachodzie w kraju z dobrą urbanistyką i jedynie możliwością, a nie pełnym uzależnieniem od transportu samochodowego dzięki dobrze podjętym decyzjom architektonicznym udostępniającym mi różnego rodzaju alternatywy.

Tudzież tłumacząc na wykopkowe: żyje w 15-minutowym piekle; od 10 lat nigdzie nie byłem, bo nie wolno, wiadomo; nie mam lodówki, bo przecież jak miałbym ją przewieźć; a po usunięciu miejsc parkingowych ludzie
  • Odpowiedz
4k$ w miesiąc? No chciałbym to zobaczyć jak średnia to nie całe 2.100 xD

@Nerus20: 4-5k £ nie dolarów, czyli jeszcze więcej.
I to zwykły chłop ze wsi imigrant może tyle zarobić, nie jest to nic wyjątkowego w UK
  • Odpowiedz
Robiąc 300h w miesiącu?

@Nerus20: 50-60 godzin tygodniowo i masz ponad 5k £
A jak chcesz minimum czyli 40-48 godzin pracować to zarobisz te 3500-4400 £
Piszę z własnego doświadczenia
Ale to nie jest na kontrakcie tylko na LTD,
  • Odpowiedz
@Nerus20: on kiedyś opowiadał że samotne matki w UK zarabiaj średnio po 50k na rok, a jak mu pokazałem realne statystyki to twierdził że zna takie co zarabiają 50. On ma spory problem żeby zrozumieć że ludzie nie żyją jak on. Jeszcze poczekaj jak zacznie opowiadać o tym jak to wszyscy Anglicy na 3 miesiące w roku jadą do ciepłych krajów
  • Odpowiedz
@suluf: Taki mi się właśnie wydawało, że jest lekko odklejony. Pewnie zarabia w tej JUKEJ 1k funciaków u turka kręcąc falafele więc gdzieś musi wylać swą frustrację ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz