✨️ Obserwuj #mirkoanonim Czy macie rady jak szukać, na co zwracać uwagę, jakie pytania zadawać (na ogłoszeniach czy na rozmowach rekturacyjnych) podczas szukania nowej pracy, jeżeli chcę pracować w zespole który umie programować, chce programować, ma wymagającą domenę pod kątem kodu i ogólnie który jest ogarnięty? W jakie firmy/środowiska celować, czego unikać?
Rok temu zmieniałem firmę i trafiłem do zespołu, który jest po prostu słaby. Kilku z nich to niby seniorzy, a piszą kod jak juniorzy. NIe mają podstawowej wiedzy, piszą kod pełny luk, kod niedojrzały. Połowa moich komentarzy w CR nigdy nie powinna być dodana - tak podstawowe błędy popełniają. Z kolei w rozmowach na spotkaniach często widzę, że nie rozumieją co do nich mówię, że nie nadążają za moim myśleniem. Mam też wrażenie, że oni nie ogarniają jak się pisze kod na świecie, jakie są dobre praktyki, dobre rozwiązania - wygląda to tak jakby byli zamknięci w swojej bańce i mają tylko tę wiedzę którą zdobywają w celu wykonania swoich obowiązków w projekcie.
Czy mogłem to wyłapać na rekrutacji? Wątpię. Rozmowa techniczna trwa 1.5h i to na pewno za mało, aby dowiedzieć się co mnie czeka. Co więcej programista rekturer jest przygotowany do rozmowy i zna odpowiedzi na swoje pytania. Na pewno błędem jaki popełniłem było ja nie zadawałem swoich pytań technicznych - przy następnej zmianie pracy będę oczekiwał, aby minimum 30 minut było na moje pytania techniczne.
Nie wiem czy to się da zrobić, w ramach jednej firmy możesz mieć bardzo słaby i bardzo mocny zespół. To co możesz rozważyć, to: 1. Znaleźć domenę która jest trudna. HPC? 2. Upskill zespolu: może jestes najmądrzejszy w pokoju, ale możesz poprawić swój byt ciągnąć w górę innych. 3. Szukanie dużej firmy i przejście do projektu o którym wiesz ze będzie Ci pasować.
Życzę szczęścia, choć mam wątpliwości czy znajdziesz prace jednocześnie
@mirko_anonim: ciekawe pytanie - moim zdaniem też warto zadać konkretne pytania do samego siebie tj. jak dużego expa Ty masz w programowaniu, oraz przy jak złożonych projektach pracowałeś?
bo czasami jest tak, że zajawkowicz po studiach albo pasjonat domorosły ma problemy wejścia w tryby korporacyjne bo jemu się wydaje że zna wszystkie wzorce projektowe i on wie lepiej jak coś zrobić
gdzie to właśnie osoby z tym wieloletnim expem wiedzą JAK
@mirko_anonim pytaj o szczegóły, jakich linterow używają, jaki mają code coverage threshold, jaki procent kodu ma pokrycie w testach unit, integracyjnych, e2e, warunki merga itd itd. Im więcej szczegółów tym trudniej typowi będzie zmyślać
@mirko_anonim: Dobre praktyki to jest rzecz umowna. To jest jak ze szkołami psychologii, każda przekonuje, że ich metody są słuszne i skuteczne. Albo jak z wartościami moralnymi. Jedni powiedzą, że np. od każdego według jego zdolności, każdemu według jego potrzeb to jest sprawiedliwe, a inni, że każdy ma to, na co zasługuje i że każdy jest kowalem własnego losu, żeby usprawiedliwiać nierówności. No i do tego w wielu firmach mają
@rmweb: Nie jest umowna. O tym czy kod jest dobry świadczy ostatecznie liczba problemów zgłaszanych przez użytkowników - jeśli co chwilę jest jakiś pożar na produkcji albo problemy wydajnościowe to kod jest zły, choćby i napchano tam milion wzorców projektowych.
Z badań wiadomo jakie procesy i jakie cechy kodu prowadzą do zmniejszania liczby błędów a jakie do zwiększania, a jakie rzeczy to tylko cargo cult. Przykładowo wiadomo że duża część
Czy macie rady jak szukać, na co zwracać uwagę, jakie pytania zadawać (na ogłoszeniach czy na rozmowach rekturacyjnych) podczas szukania nowej pracy, jeżeli chcę pracować w zespole który umie programować, chce programować, ma wymagającą domenę pod kątem kodu i ogólnie który jest ogarnięty? W jakie firmy/środowiska celować, czego unikać?
Rok temu zmieniałem firmę i trafiłem do zespołu, który jest po prostu słaby. Kilku z nich to niby seniorzy, a piszą kod jak juniorzy. NIe mają podstawowej wiedzy, piszą kod pełny luk, kod niedojrzały. Połowa moich komentarzy w CR nigdy nie powinna być dodana - tak podstawowe błędy popełniają. Z kolei w rozmowach na spotkaniach często widzę, że nie rozumieją co do nich mówię, że nie nadążają za moim myśleniem. Mam też wrażenie, że oni nie ogarniają jak się pisze kod na świecie, jakie są dobre praktyki, dobre rozwiązania - wygląda to tak jakby byli zamknięci w swojej bańce i mają tylko tę wiedzę którą zdobywają w celu wykonania swoich obowiązków w projekcie.
Czy mogłem to wyłapać na rekrutacji? Wątpię. Rozmowa techniczna trwa 1.5h i to na pewno za mało, aby dowiedzieć się co mnie czeka. Co więcej programista rekturer jest przygotowany do rozmowy i zna odpowiedzi na swoje pytania. Na pewno błędem jaki popełniłem było ja nie zadawałem swoich pytań technicznych - przy następnej zmianie pracy będę oczekiwał, aby minimum 30 minut było na moje pytania techniczne.
#programista15k #programowanie #it #pracait
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
To co możesz rozważyć, to:
1. Znaleźć domenę która jest trudna. HPC?
2. Upskill zespolu: może jestes najmądrzejszy w pokoju, ale możesz poprawić swój byt ciągnąć w górę innych.
3. Szukanie dużej firmy i przejście do projektu o którym wiesz ze będzie Ci pasować.
Życzę szczęścia, choć mam wątpliwości czy znajdziesz prace jednocześnie
bo czasami jest tak, że zajawkowicz po studiach albo pasjonat domorosły ma problemy wejścia w tryby korporacyjne bo jemu się wydaje że zna wszystkie wzorce projektowe i on wie lepiej jak coś zrobić
gdzie to właśnie osoby z tym wieloletnim expem wiedzą JAK
@specjalista_wysokiej_klasy: * dużej firmy której core biznesu to jest SOFT a nie dużej firmy dowolnej która ma dział IT
@Dietetyq: to chyba najlepszy komentarz
Po co się starać i robić dobrze, jak:
1. Nikt tego
Z badań wiadomo jakie procesy i jakie cechy kodu prowadzą do zmniejszania liczby błędów a jakie do zwiększania, a jakie rzeczy to tylko cargo cult. Przykładowo wiadomo że duża część