Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Korpo w Polsce jest upośledzone robiąc problem z pracą zdalną.. w moim pracuje kilka tys. osób i takich korpo jest wiele w moim mieście jak i w innych miastach w Polsce.
Zamiast dać pracę zdalną to albo jest stacjonarnie albo hybrydowo, więc każdy planuje mieszkać w odległości max 30min od biurowców, które raczej są zlokalizowane w centrum/niedaleko centrum. W czasach pandemii było full zdalnie i:
- sporo osób wróciło do swoich rodzinnych miejscowości i stamtąd pracowało. Nawet osoby 35+, które miały tam swój kąt i były np. po rozwodzie, więc nie chciały płacić za kawalerkę 3k albo brać kredytu
- pojedyncze osoby kupiły dom poza miastem mając nadzieje, że praca zdalna już zostanie. Obecnie muszą dojeżdżać 1h bo hybrydowa i nie zdziwie się, gdy sprzedadzą i kupią coś w centrum
- osoby spoza naszego miasta zrezygnowały z pracy, bo nie będą dojeżdżać z powiatowego

Ile może być pracowników #korpo w Polsce łącznie? Kilkanaście, kilkadziesiąt tysięcy? Przecież to mocna grupa, która ma wpływ na rynek mieszkaniowy i jest uzależniona od pojawiania się w biurze 1-2 tygodniowo (lub cały tydzień) i nikt nie zamierza długoerminowo dojeżdżać nawet te 1h spod miasta bo łaskawca boi się dać zdalnej.

#mieszkanie #nieruchomosci #praca #pracazdalna #homeoffice #kredyt #kredythipoteczny #bezpiecznykredyt #dom #miasto

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: no jezeli nikt nie zamierza, to przeciez firma odczuje problem kiedy sie wszyscy pozwalniaja... albo to jest cope, i gownoprawda, bo bedziecie dalej niewolniczyc

ja tez jestem za pelna praca zdalna tam gdzie to jest mozliwe, ale aktualnie rynek pracy dla white collarow jest zbyt slaby, szczegolnie kiedy ajaj bedzie wiecej i wiecej redukowac zapotrzebowania na prace... pracodawcy znaja nasze karty, ciezko jest ich teraz ograc, tylko pracownicy z
  • Odpowiedz
Korpo w Polsce jest upośledzone robiąc problem z pracą zdalną..

@mirko_anonim: w Polsce jeśli nie pracujesz na innej umowie niż umowa o pracę w 99% nie ma i nie było mowy o pracy zdalnej. To wasze pracowanie z pierdziszewa dolnego zamiast z biura firmy to imitacja pracy zdalnej, bo nie możesz pojechać w dowolne miejsce na świecie i na luzie pracować
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: myślisz, że te kilkadziesiąt tysięcy ludzi ma coś do gadania. Przecież praca w korpo to kulturalniejszy odpowiednik fabryki.
Nie po to poważni ludzie inwestują w biurowce, żeby robaczki pracowały z Bieszczad cza Tajlandii. A czy w tym korpo zarabiasz 5k czy 50k to i tak dla góry jesteś robakiem.
A jakby się nie podobało, to przeniosą oddziały do Rumunii czy innego kraju i tyle będzie z protestów.
Jako że
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Większość korporacji bezmyślnie naśladuje inne, większe korporacje. Była moda na full remote, to firmy to kopiowały, nawet jeśli w określonych przypadkach miało to mało sensu. Teraz jest moda na hybrydę, to będą wymuszali hybrydę, nawet jeśli nie daje żadnego zysku, a zmniejsza poziom zadowolenia z pracy. Pracuję w korpo IT i najlepszym predyktorem tego, co w mojej firmie będzie się działo za 6-9 miesięcy, jest patrzenie na to, co
  • Odpowiedz
Nie zapominaj że korporacje też inwestują w biurowce, infre, modne sieciowe lunchownie, cateringi, kawiarnie itp. Nie po to żeby stały pusty

@WielkiPowrut88: tylko są inne korporacje, które od nich wynajmują te biurowce i one nie mają w tym żadnego interesu, żeby mieć za duże i za drogie biuro. U mnie w korpchozie tam gdzie się kończą umowy wieloletnie to zmniejszają powierzchnię, bo po co im 90% biura puste.
  • Odpowiedz
sporo osób wróciło do swoich rodzinnych miejscowości

@mirko_anonim: Z całym szacunkiem, ale skąd taki wniosek? Myślisz, że ludzie, którzy zasmakowali czegoś innego gromadnie marzą o powrotach do umieralni emeryckich?

Na świecie zresztą trwa odwrót od pracy zdalnej, bo za dużo było kombinowania z overemploymentem. Niestety, sami pracownicy zepsuli życiową szansę. Chciwość wygrała, więc teraz zap**dalają do biura.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mnie bawi, że te firmy bredzą o ochronie środowiska i musisz, co miesiąc raportować każdy nadmiarowy zasób w AWS, bo emisja CO2, ale przywracają do biura ludzi, którzy przecież docierają do niego bezemisyjnie.
  • Odpowiedz
Z całym szacunkiem, ale skąd taki wniosek? Myślisz, że ludzie, którzy zasmakowali czegoś innego gromadnie marzą o powrotach do umieralni emeryckich?

Ja tak zrobiłem w 2020-2022, pracowałem zdalnie i wróciłem na zabitą dechami wieś na krańcu świata do pustego domu po dziadkach i kilku hektarów ziemi wokół. Jak wróciła hybryda to zrezygnowałem z pracy i kompletnie zmieniłem branżę bo chyba ich p------o że będę dojeżdżał do Warszawy nie zarabiając wtedy co najmniej
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): Dziwi mnie taki defetyzm jeśli chodzi o pracę zdalna i zdania typu “dla góry jesteś numerkiem”.

W sensie, jasne, to drugie to prawda, ale w niczym nie przeszkadza - wtedy trzeba też do nich mówić numerkami np. zastąpienie osoby na stanowisku mojej dziewczyny (sama rekrutacja) to koszt średnio £25,000, a potem i tak średnio rok trzeba te osobę wdrażać żeby ją doprowadzić do 100% tej samej produktywności, więc kolejna
  • Odpowiedz
Na świecie zresztą trwa odwrót od pracy zdalnej, bo za dużo było kombinowania z overemploymentem. Niestety, sami pracownicy zepsuli życiową szansę. Chciwość wygrała, więc teraz zap**dalają do biura.

@Yuri_Yslin: raczej nie o to chodzi. w przypadku większości ludzi praca w pełni zdalna jest mniej efektywna, tu jest problem. ludzie nie mają wystarczająco ani motywacji, ani dyscypliny. pojedynczy ludzie się przykładają, reszta olewa temat.
  • Odpowiedz
@filozof900: Też, zgadza się. Ale OE było niestety sporym problemem, a pracodawcy wbrew pozorom nie są idiotami i napotykali powszechne przechwałki na ten temat (programiści to taka grupa społeczna, która ma powszechną potrzebę chwalenia się zarobkami i wygodą życia ( ͡° ͜ʖ ͡°)).

W końcu płacisz typom za 8h dostępności, a oni są do Twojej dyspozycji 4h. Więc jest to marnowanie kasy i firmy słusznie chciały
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin nie wiem, ja pracuje od lat w IT i nie znam nikogo kto by tak robil. za to widzę czesto jak ludzie zachowuja się jak dzieci, leca na calosc w kule. moi znajomi managerowie naciskali na powrót z tego powodu, nigdy nie słyszałem o OE. ale nie mówię, moze to sie dzieje
  • Odpowiedz