Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Najbardziej żałuję wyboru swojej ścieżki w it. Kończyłem informatykę na dobrej uczelni i mam 3 lata doświadczenia w react/next.js/typescript, ale od prawie 2 miesięcy jestem bez roboty i jak patrzę na liczbę chętnych i ofert na mida to mi się odechciewa. Żałuję wyboru frontendu, bo mogłem się przyłożyć do studiów i iść np. w security, a pracowałem od 3 roku studiów i mialem wywalone w studia i robiłem minimum żeby zaliczyć, bo myślałem, że nigdy nie będę miał problemu z pracą. Teraz myślę nad zrobieniem magisterki i zmianą specjalizacji na jakąś niszową, ale zaczynanie praktycznie od nowa i obniżenie zarobków też jest ciężkie do zaakceptowania.

#pracait #it #programista15k

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: idz na rok podyplomowych na cyberswcurity (na AGH są online), tam się dowiesz co i jak i będziesz miał papier i będziesz miał jakiś start żeby uczyc się dalej. Cybersecurity jest teraz zajebiscie chłonne i potrzeba ludzi.
  • Odpowiedz
ale zaczynanie praktycznie od nowa i obniżenie zarobków też jest ciężkie do zaakceptowania

@mirko_anonim: to można obniżyć zarobki bardziej niż na bezrobociu? Kariera to maraton, nie sprint, czasem warto teraz pobiec wolniej by w ogóle dobiec do celu, a jako frątaś szanse masz na to coraz mniejsze.
  • Odpowiedz
Cybersecurity jest teraz zajebiscie chłonne i potrzeba ludzi.

@Hmrogrz: @mirko_anonim Nie wiem czy aż takie super chłonne jak wam się wydaje, jak słyszę to nagabywanie na cybersecurity. Pensja może i wyższa, ale robisz często na 3 zmiany 24/7/365. Jakoś nikt już o tym nie wspomina na kursach co nie ? Bo już przestaje to być takie fajne. To aż mi się przypominają nagonki na Jave, sieci, pythona, frontend i
  • Odpowiedz
@lentilek dokładnie, teraz nagabywanie na security, devops i "programistę promptów ChatGPT" a zaraz będzie płacz, że nie ma tam pracy.
  • Odpowiedz
jeszcze analiza danych, modne i szumne "data scientist"

@interpenetrate: to jest cały czas potrzebne i na rynku nie ma za bardzo "data scientist". To że potrafisz wyliczyć odchylenie standardowe czy średnią ważoną nie znaczy, ze jesteś "data scientist" :D
  • Odpowiedz