✨️ Obserwuj #mirkoanonim Wiele było tu o nadpłacie i skrócenie okresu kredytowania vs mniejsza rata. Mam ten sam dylemat ale trochę inne pytanie bo biorę pod uwagę jeden czynnik - obniżki stop w perspektywie roku-dwóch. Wtedy robię refinans i nie nadpłacam w ogóle już kredytu przez 5 lat, jeśli wjedzie mi stałe oprocentowanie np 4-5%. Wtedy przy tak niskim koszcie kredytu nie zamierzam nadpłacać bo pobije ten wynik inwestycjami, lokatami itp (nie wnikam w szczegóły). Teraz mam blisko 8% i akurat nadwyżkę kasy która nie zarobi mi 9-10% (-belka około 8%), więc bardziej opłaca mi się nadpłacić.
Zatem pytanie, skracać okres kredytowania czy zmniejszyć ratę jeśli mogę nadpłacić teraz okolo 50k a kredyt został mi 200k. Jeśli chce tylko przeczekać rok - dwa do obniżenia stop które zakładam (wiadomo, mogę się pomylić) to wydaje mi się ze obniżenie raty i kosztów odsetek na te najbliższe 2 lata to lepsze rozwiązanie. Co myślicie? Inna sprawa że za 3-4 lata chcę sprzedać dom więc tym bardziej zmniejszenie raty ma sens, nie? @marcpol te Twoje kalkulatory mają taką opcję symulacji żebym sobie porównał co mi się bardziej opłaca w perspektywie 2 lat?
@mirko_anonim jeśli wierzysz, że za 2 lata będziesz w stanie inwestować wyżej niż oprocentowanie kredytu, to może teraz wrzuć ten hajs na obligacje, akceptując niższy zwrot przez 2 lata, a następnie użyj tych samych środków, już przy lepszych warunkach?
zaczynasz wpis od słów, że dużo było dywagacji na temat nadpłat i tego czy skracać kredyt czy zmniejszać ratę, a w gruncie rzeczy pytasz o to samo. nieistotne czy pytasz o najbliższe
@Rudz1elec: ciekawe: przykładowo 10000zł na 120mcy z ratą 139,74 nadpłacam 5000zł 5000zł na 120mcy zostaje rata 69,87 => całkowity koszt 8384,4 5000zł na 44mce zostaje taka sama rata 139,44 => całkowity koszt 6135,36
@kozerus: Wszystko się rozchodzi o to czy - jeżeli rata spadnie o 100 pln, to czy w kolejnym miesiącu nadpłaciasz o 100 pln - potem rata spadnia o 110 pln, czy nadplacisz o 110 pln kolejny miesiac.
I teraz, jesli "efekt kuli sniegowej" czyli nadplacanie mniejszej raty o ten efekt czy to liczysz jako dodatkowy koszt, czy
Odsetki są naliczane na bieżąco, na podstawie aktualnej kwoty kapitału do spłaty. Przy tej samej miesięcznej płatności niezależnie, czy wynikającej z harmonogramu, czy też z raty plus nadpłaty suma odsetek będzie co
Wiele było tu o nadpłacie i skrócenie okresu kredytowania vs mniejsza rata. Mam ten sam dylemat ale trochę inne pytanie bo biorę pod uwagę jeden czynnik - obniżki stop w perspektywie roku-dwóch. Wtedy robię refinans i nie nadpłacam w ogóle już kredytu przez 5 lat, jeśli wjedzie mi stałe oprocentowanie np 4-5%. Wtedy przy tak niskim koszcie kredytu nie zamierzam nadpłacać bo pobije ten wynik inwestycjami, lokatami itp (nie wnikam w szczegóły). Teraz mam blisko 8% i akurat nadwyżkę kasy która nie zarobi mi 9-10% (-belka około 8%), więc bardziej opłaca mi się nadpłacić.
Zatem pytanie, skracać okres kredytowania czy zmniejszyć ratę jeśli mogę nadpłacić teraz okolo 50k a kredyt został mi 200k. Jeśli chce tylko przeczekać rok - dwa do obniżenia stop które zakładam (wiadomo, mogę się pomylić) to wydaje mi się ze obniżenie raty i kosztów odsetek na te najbliższe 2 lata to lepsze rozwiązanie. Co myślicie? Inna sprawa że za 3-4 lata chcę sprzedać dom więc tym bardziej zmniejszenie raty ma sens, nie? @marcpol te Twoje kalkulatory mają taką opcję symulacji żebym sobie porównał co mi się bardziej opłaca w perspektywie 2 lat?
#kredythipoteczny #kredyt #finanse
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
@mirko_anonim: a jesteś profesjonalistą w tym fachu który ma tak wielkie doświadczenie, że wie na 1000% że się nie pomyli i go emocje nie poniosą?
zawsze podstawą jest wyzbycie się obciążeń w pierwszej kolejności, potem poduszka finansowa a potem
zaczynasz wpis od słów, że dużo było dywagacji na temat nadpłat i tego czy skracać kredyt czy zmniejszać ratę, a w gruncie rzeczy pytasz o to samo. nieistotne czy pytasz o najbliższe
Komentarz usunięty przez autora
@powodzenia ma racje
przykładowo 10000zł na 120mcy z ratą 139,74
nadpłacam 5000zł
5000zł na 120mcy zostaje rata 69,87 => całkowity koszt 8384,4
5000zł na 44mce zostaje taka sama rata 139,44 => całkowity koszt 6135,36
- jeżeli rata spadnie o 100 pln, to czy w kolejnym miesiącu nadpłaciasz o 100 pln
- potem rata spadnia o 110 pln, czy nadplacisz o 110 pln kolejny miesiac.
I teraz, jesli "efekt kuli sniegowej" czyli nadplacanie mniejszej raty o ten efekt czy to liczysz jako dodatkowy koszt, czy
@mirko_anonim: Tak, ten kalkulator ma taką funkcjonalność https://hipotekabeztajemnic.pl/kalkulator-nadplat/
@kozerus Rację ma @Rudz1elec i @powodzenia
Odsetki są naliczane na bieżąco, na podstawie aktualnej kwoty kapitału do spłaty. Przy tej samej miesięcznej płatności niezależnie, czy wynikającej z harmonogramu, czy też z raty plus nadpłaty suma odsetek będzie co